Hétrend

Fogalmad sincs, mit főzz ma? Arról nem is beszélve, hogy mi legyen az egész heti menü?! Akkor köszöntelek a csapatban! Minden pénteken közzéteszek egy heti étrend javaslatot, minden napra egy húsos és egy húsmentes ebéd ötlettel. Plusz összeírok egy vázlatos bevásárlólistát, amit magaddal vihetsz a boltba/piacra. De előre szólok: a menük mindenféle gasztro-tudományos alapot nélkülözve, a saját (és környezetem) ízlése által vezérelve születnek meg. Ha jó ötletnek találod, nézd meg az eheti menütervet – és reménykedj, hogy egyezik az ízlésünk!

Címkék

advent (1) állat (3) alma (5) amerikai palacsinta (1) anyák napja (1) aszalt szilva (1) banán (2) banánlekvár (1) banános máktorta (1) bazsalikomos sajtkrém (1) befőzés (1) bejgli (1) betűk (1) birs (1) BL80 (1) bodza (1) bodzaecet (1) bodza bogyó (1) bodza jam (1) bodza lekvár (1) bodza szörp (1) bodza virág (1) bolognai (1) borsmustár (1) brassói (1) brokkoli (3) brownie (1) burgonya (2) chai (1) cheesecake (2) cheesecake brownie (1) chilisbab (1) citrom (6) cointreau (1) copf (1) csalogány 26 (1) császármorzsa (2) cseresznye (1) csicseriborsó (1) csirke (1) csirkemell (1) csoki (3) csokis süti (2) csokitorta (1) csokoládé (1) csokoládés (2) csokoládétorta (1) cukkíni (4) cukor (2) dagadó (1) darált hús (1) daramorzsa (1) datolya (1) desszert (41) desszertek (19) diéta (1) dinnye (2) dió (3) diós süti (1) díszítés (3) dunszt (2) dzsem (2) ebéd (3) édesség (2) edible flowers (1) egyszerű joghurtos (1) ehető karácsonyfa (1) ehető virág (2) ehető virágok (1) élesztő (6) eper (6) eperdzsem (2) eperföld (1) eperpüré (1) epertorta (1) erőleves (1) étcsokoládé (1) étel (3) ételek-italok (3) falafel (1) fánk (2) farsang (1) február 14 (1) fehér csoki (1) fehér kenyér (2) fehér liszt (1) fejessaláta (1) fenyőfa (2) fenyőmag (1) főétel (9) fokhagymakrémleves (1) fonat (1) főzelék (1) frankfurti leves (1) fruit cupcake (1) füstölt sajt (1) garnéla (1) gesztenye (1) gesztenyeliszt (1) ghi (1) golden syrup (1) gomba (3) grapefruit (1) guacamole (1) gulyás (1) gyömbér (3) gyümölcs (8) gyümölcsök (2) gyúrt tészta (1) hagyma (2) hagymaleves (1) hagymás rostályos (1) hal (2) házi kenyér (1) házi tészta (1) heti menü (34) horváth ilona (1) hús (1) húsleves (1) húsos (1) húsvét (1) író (1) jam (1) jamie oliver (1) joghurt (2) kakaós (2) kapor (1) káposzta (2) káposztaleves (1) kapros-túrós lepény (1) karácsony (4) karácsonyfa (2) karalábé (1) karamell (1) kardamom (2) kefir (1) keksz (5) keksznyomda (2) keksz pecsét (1) kelt tészta (3) kenyér (2) kevés hozzávaló (1) kevés munkával (1) kiskrémes (1) kókusz (1) kókuszgolyó (1) kókusz kocka (1) könnyű (1) körözött (1) körte (1) kosárkás (1) koszorú (1) krémsajt (2) krumpli (8) krumplistészta (1) kukoricakrémleves (1) kuszkusz (2) lagzis süti (1) lasagne (1) lebbencs (1) lebbencsleves (1) lecsó (1) lekvár (8) lencse (1) lestyán (1) leves (16) likőr (1) linzer (3) linzer tészta (1) liszt (5) madártej (2) máj (1) májkrém (1) mák (8) mákos banántorta (1) mákos guba (1) máktorta (2) malac (2) málna (1) málnás tart (1) marcipán (2) mascarpone (2) matcha (2) meggy (2) meggyes sajttorta (1) meggyszósz (1) menta (1) menü (1) méregtelenítés (1) mézeskalács (2) mit főzzek (7) mit főzzek? (15) mogyoróvaj (1) mousse (1) muffin (1) muszaka (1) napraforgó (1) napraforgó mag (1) narancs (5) narancslikőr (1) narancsos-kakaós sütemény (1) narancsos trüffel (1) natúr krémsajt (1) nokedli (2) nyers (1) nyomda (1) öhöm (1) öhön (1) öreg (1) öreg lebbencs (1) orgona (1) óriás (1) őszibarack (1) ötlet (3) ötletek (25) padlizsán (1) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (5) paradicsomos húsgombós (1) parázsburgonya (1) pavlova (1) pecsét (1) penne (1) piskóta (1) pite (2) pogácsa (2) polenta (1) porcukor (1) quiche (1) rák (1) rakottkel (1) rakott tészta (1) rántott (1) rántott krumpli (1) rántott leves (1) rebarbara (1) recept (2) reggeli (3) rétes (1) rétes liszt (1) rizs (1) római kömény (2) romantika (1) rukkola (1) sacher torta (1) sajt (4) sajtos csirke (1) sajttorta (3) saláta (2) sárgaborsó (1) sárgarépa (1) sárgarépakrém (1) slambuc (1) smarni (1) snidling (1) sonka (1) sopa de ajo (1) sós (1) spagetti (2) spárga (1) spenót (2) spenótleves (1) spentót (1) sütemény (37) süti pecsét (2) sütőpor (3) sütőtök (3) svéd ételek (1) svéd húsgolyók (1) szalakáli (1) szalalkáli (1) szamóca (1) szárított élesztő (1) szedd magad (1) szendvics (2) szilva (1) szilvalekvár (1) szilveszter (2) színéhség (1) szív (1) szivárvány (1) szódavíz (1) szósz (1) sztrapacska (1) tarator (1) tarhonya (1) tárkony (1) tart (1) tartlet (1) tea (1) tej (3) tejes tea (1) tejföl (3) tejszín (4) tejszínhab (1) télapó (1) teljes kiőrlésű (1) tepsis burgonya (1) tészta (3) tisztíókúra (1) tisztítókúra (1) tisztított vaj (1) tojás (5) TOJÁS (1) tojásfehérje (2) tojáshab (1) tojáskrém (1) tojásleves (1) tök (1) tőkehal (1) töltött (2) töltött csirke (1) töltött paprika (1) tonhalkrém (1) töpörtyű (1) torta (12) tortadíszítés (1) tortilla (1) tükörtojás (1) túró (4) túrógombóc (1) uborka (1) újévi (1) ünnep (2) vacsora (2) vadas (1) vaj (2) valentin nap (1) valenti nap (1) vaníliás cukor (2) vegán (4) vendégség (1) vendégváró falatok (1) virsli (2) zabpehelyliszt (2) zöldborsó (4) zöldborsóleves (1) zöldség (3) zöldségek (1) zöldséges (1) zöldspárga (1) zöld tea (2) zsemlegombóc (1) Címkefelhő

Házi tészta

2017.03.18. 15:59 - IMTUNDER

Címkék: étel tojás tészta liszt házi tészta gyúrt tészta ételek-italok



Fújnak a böjti szelek, így legalább részben igyekszem odafigyelni a húsmentességre, ami az itthoni ellátást illeti. Minap merült fel egy beszélgetés során a krumplis tészta, mint értékmérője a gyermeki léleknek. Ki ne emlékezne rá, az ő mamája, édesanyja hogyan készítette. A másik indok, mert ugye ne legyünk álszerények, ami miatt ma ez készült ebédre, hogy nem ölel fel órákat az elkészítése.

17361287_1412079272176252_16693069_n.jpg


A hagyma már a serpenyőben tette a dolgát, a krumpli is vígan rotyogott a fazékban, összevágva apró kockákra, mikor konstatáltam a készletet méregetve, az a fajta, a fodros nagykocka, nincs jelen a repertoárban, így villant az ötlet, magam gyúrom hozzá a tésztát.

Ha már készült házi tészta, megosztom veletek a mikéntjét:

17360853_1412079402176239_530869546_n.jpgHozzávalók: 

50 dkg liszt, 

3 egész tojás,

kb. 1 dl hideg víz

 

 

17392944_1412079352176244_240424216_n.jpg

  A hozzávalókat összegyúrtam, majd, mivel nekem kicsi a nyújtófám, elfeleztem a tésztát, addig nyújtottam, míg olyan egy miliméternyi vastag lett.

 

 

17328284_1412079355509577_315068939_n.jpg

  A kinyújtott tésztát félbe vágtam, alaposan liszteztem, megint félbe vágva egymásra fektettem, így egy akkora tésztát kaptam, amit fel tudtam sodorni a nyújtófára. 

 

 

 

 

17391988_1412079342176245_602419940_n.jpg

(Ha keményebbre gyúrod, és vékonyabb tésztát szeretnél, a sok lisztezéssel felcsavarva, magán a sodrófán, nyomva, görgetve, a nyújtófa közepétől kifelé haladva elérheted azt. Inkább ellenőrizd le, nehogy összeragadjon, mert akkor a munkád kárba vész.Ha megtörtént a baj, próbáld meg letekerni, újra lisztezni, így talán még sikerül megmenteni. Ez a módszer a tészta vékonyításához, jó például a cérnametélt készítéséhez. Már ha nincs tésztakészítő szerkezeted.)


17350996_1412079338842912_96524719_n.jpg  A felsodort tésztát egy éles késsel a sodrófa közepén  hosszában vágtam, így szépen kiterült a tészta. 

 

 

 

17392887_1412079312176248_900475604_n.jpg

  Az így kapott tésztát mégegyszer középen elvágva egymásra fektettem valamennyi réteget... neem, a vágásnak még nincs vége, hiszen még meg kell kapnia a végleges formáját.




17328018_1412079308842915_2019703185_n.jpg  Így már csak a szeletelés maradt. Én most ezt a háromszögletűt választottam, de lehetne akár négyzet, vagy bármilyen választott alakzat.





17351166_1412079428842903_2070858275_n.jpg
  A kezem közé véve, lazán tartva a tésztát, szétszórom az erősen lisztezett deszkán, kissé összefelé húzom, felkapok belőle egy kisebb adagot, feldobom pár centire, ezt párszor ismételve a tészta rétegei keverednek a liszttel, közben elválnak egymástól. Ha az egyes rétegek kissé összetapadnak, a legbiztosabb, ha egyesével szétszedjük, lisztezzük.



17391764_1412079288842917_1130648361_n.jpg  A főzése ugyan úgy történik, mint a többi tésztának. Vizet forraltam, sóval, olajjal. Ebben főzöm ki a tésztát. Itt szépen el is válik a soknak hitt liszt a tésztától, mind benne marad a főzővízben.

 

 

   Az, hogy a kész tésztát kell-e öblíteni, vagy sem, ízlés kérdése. Én ezt most nem öblítettem, hiszen rögtön összekevertem a hagymával, krumplival. Ha például külön, valami szaftos szószos dologhoz tálalnám, akkor leöblíteném, hogy ne ragadjon össze.

 

  Lehet, hogy egy fél órával több időbe kerül az elkészítése a vágyott ebédnek, de mindeképpen megéri. Aki szeretné egészségesebbé tenni, használjon teljes kiőrlésű, vagy például graham lisztet. A víz mennyisége biztos változó, hisz függ a liszt fajtájától, a hőmérséklettől, az aznapi páratartalomtól, szóval nem kell csüggedni, ha mindjárt nem látszik, mi lesz belőle. Ha hozzáfogtál, már nyert ügyed van!

 

 Tejfölös gombapörkölttel is működik.

17439794_1414038065313706_1533611544_n.jpg

 

süti beállítások módosítása