Hétrend

Fogalmad sincs, mit főzz ma? Arról nem is beszélve, hogy mi legyen az egész heti menü?! Akkor köszöntelek a csapatban! Minden pénteken közzéteszek egy heti étrend javaslatot, minden napra egy húsos és egy húsmentes ebéd ötlettel. Plusz összeírok egy vázlatos bevásárlólistát, amit magaddal vihetsz a boltba/piacra. De előre szólok: a menük mindenféle gasztro-tudományos alapot nélkülözve, a saját (és környezetem) ízlése által vezérelve születnek meg. Ha jó ötletnek találod, nézd meg az eheti menütervet – és reménykedj, hogy egyezik az ízlésünk!

Címkék

advent (1) állat (3) alma (5) amerikai palacsinta (1) anyák napja (1) aszalt szilva (1) banán (2) banánlekvár (1) banános máktorta (1) bazsalikomos sajtkrém (1) befőzés (1) bejgli (1) betűk (1) birs (1) BL80 (1) bodza (1) bodzaecet (1) bodza bogyó (1) bodza jam (1) bodza lekvár (1) bodza szörp (1) bodza virág (1) bolognai (1) borsmustár (1) brassói (1) brokkoli (3) brownie (1) burgonya (2) chai (1) cheesecake (2) cheesecake brownie (1) chilisbab (1) citrom (6) cointreau (1) copf (1) csalogány 26 (1) császármorzsa (2) cseresznye (1) csicseriborsó (1) csirke (1) csirkemell (1) csoki (3) csokis süti (2) csokitorta (1) csokoládé (1) csokoládés (2) csokoládétorta (1) cukkíni (4) cukor (2) dagadó (1) darált hús (1) daramorzsa (1) datolya (1) desszert (41) desszertek (19) diéta (1) dinnye (2) dió (3) diós süti (1) díszítés (3) dunszt (2) dzsem (2) ebéd (3) édesség (2) edible flowers (1) egyszerű joghurtos (1) ehető karácsonyfa (1) ehető virág (2) ehető virágok (1) élesztő (6) eper (6) eperdzsem (2) eperföld (1) eperpüré (1) epertorta (1) erőleves (1) étcsokoládé (1) étel (3) ételek-italok (3) falafel (1) fánk (2) farsang (1) február 14 (1) fehér csoki (1) fehér kenyér (2) fehér liszt (1) fejessaláta (1) fenyőfa (2) fenyőmag (1) főétel (9) fokhagymakrémleves (1) fonat (1) főzelék (1) frankfurti leves (1) fruit cupcake (1) füstölt sajt (1) garnéla (1) gesztenye (1) gesztenyeliszt (1) ghi (1) golden syrup (1) gomba (3) grapefruit (1) guacamole (1) gulyás (1) gyömbér (3) gyümölcs (8) gyümölcsök (2) gyúrt tészta (1) hagyma (2) hagymaleves (1) hagymás rostályos (1) hal (2) házi kenyér (1) házi tészta (1) heti menü (34) horváth ilona (1) hús (1) húsleves (1) húsos (1) húsvét (1) író (1) jam (1) jamie oliver (1) joghurt (2) kakaós (2) kapor (1) káposzta (2) káposztaleves (1) kapros-túrós lepény (1) karácsony (4) karácsonyfa (2) karalábé (1) karamell (1) kardamom (2) kefir (1) keksz (5) keksznyomda (2) keksz pecsét (1) kelt tészta (3) kenyér (2) kevés hozzávaló (1) kevés munkával (1) kiskrémes (1) kókusz (1) kókuszgolyó (1) kókusz kocka (1) könnyű (1) körözött (1) körte (1) kosárkás (1) koszorú (1) krémsajt (2) krumpli (8) krumplistészta (1) kukoricakrémleves (1) kuszkusz (2) lagzis süti (1) lasagne (1) lebbencs (1) lebbencsleves (1) lecsó (1) lekvár (8) lencse (1) lestyán (1) leves (16) likőr (1) linzer (3) linzer tészta (1) liszt (5) madártej (2) máj (1) májkrém (1) mák (8) mákos banántorta (1) mákos guba (1) máktorta (2) malac (2) málna (1) málnás tart (1) marcipán (2) mascarpone (2) matcha (2) meggy (2) meggyes sajttorta (1) meggyszósz (1) menta (1) menü (1) méregtelenítés (1) mézeskalács (2) mit főzzek (7) mit főzzek? (15) mogyoróvaj (1) mousse (1) muffin (1) muszaka (1) napraforgó (1) napraforgó mag (1) narancs (5) narancslikőr (1) narancsos-kakaós sütemény (1) narancsos trüffel (1) natúr krémsajt (1) nokedli (2) nyers (1) nyomda (1) öhöm (1) öhön (1) öreg (1) öreg lebbencs (1) orgona (1) óriás (1) őszibarack (1) ötlet (3) ötletek (25) padlizsán (1) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (5) paradicsomos húsgombós (1) parázsburgonya (1) pavlova (1) pecsét (1) penne (1) piskóta (1) pite (2) pogácsa (2) polenta (1) porcukor (1) quiche (1) rák (1) rakottkel (1) rakott tészta (1) rántott (1) rántott krumpli (1) rántott leves (1) rebarbara (1) recept (2) reggeli (3) rétes (1) rétes liszt (1) rizs (1) római kömény (2) romantika (1) rukkola (1) sacher torta (1) sajt (4) sajtos csirke (1) sajttorta (3) saláta (2) sárgaborsó (1) sárgarépa (1) sárgarépakrém (1) slambuc (1) smarni (1) snidling (1) sonka (1) sopa de ajo (1) sós (1) spagetti (2) spárga (1) spenót (2) spenótleves (1) spentót (1) sütemény (37) süti pecsét (2) sütőpor (3) sütőtök (3) svéd ételek (1) svéd húsgolyók (1) szalakáli (1) szalalkáli (1) szamóca (1) szárított élesztő (1) szedd magad (1) szendvics (2) szilva (1) szilvalekvár (1) szilveszter (2) színéhség (1) szív (1) szivárvány (1) szódavíz (1) szósz (1) sztrapacska (1) tarator (1) tarhonya (1) tárkony (1) tart (1) tartlet (1) tea (1) tej (3) tejes tea (1) tejföl (3) tejszín (4) tejszínhab (1) télapó (1) teljes kiőrlésű (1) tepsis burgonya (1) tészta (3) tisztíókúra (1) tisztítókúra (1) tisztított vaj (1) TOJÁS (1) tojás (5) tojásfehérje (2) tojáshab (1) tojáskrém (1) tojásleves (1) tök (1) tőkehal (1) töltött (2) töltött csirke (1) töltött paprika (1) tonhalkrém (1) töpörtyű (1) torta (12) tortadíszítés (1) tortilla (1) tükörtojás (1) túró (4) túrógombóc (1) uborka (1) újévi (1) ünnep (2) vacsora (2) vadas (1) vaj (2) valentin nap (1) valenti nap (1) vaníliás cukor (2) vegán (4) vendégség (1) vendégváró falatok (1) virsli (2) zabpehelyliszt (2) zöldborsó (4) zöldborsóleves (1) zöldség (3) zöldségek (1) zöldséges (1) zöldspárga (1) zöld tea (2) zsemlegombóc (1) Címkefelhő

Flódni

2019.01.01. 14:20 - IMTUNDER

Címkék: alma ünnep tej dió mák citrom tejföl sütemény élesztő desszert sütőpor lekvár vegán

 Mikor közelednek az ünnepek, felteszem a kérdést a családomnak, beigli vagy flódni?

 Többnyire az utóbbira esik a választás. Érthető, hiszen olyan gazdag ízekben, hogy nem kérdés a miért. Mivel ez egy zsidó sütemény, megfelel a vegán követelményeknek is, miszerint tojás nem kell sem a tésztájába, sem megkenni nem kell vele. Hogy mitől áll össze mégis? A tejföltől, margarintól. 

 A rétegeket tekintve a diós, ami alatt sárgabarack lekvár bújik a legalsó, ezt követi a mákos, a legfelső pedig az almás, amitől igazán könnyű egyáltalán nem túl édes a süti, amihez hozzájárul a semleges ízű tészta. Ez szerintem csak azért van jelen, hogy a tölteléket valami mégis csak összefogja. Jól van ez így, mert a végeredmény ínycsiklandó.

Nézzük hogyan készül:17157700_1395857403798439_2291745578378381044_o.jpg

Hv: 

Tészta:

1/2 kg liszt

25 dkg margarin

1 cs. sütőpor

2 dkg élesztő (igen, mindkettő kell bele)

1 dl tej

1 ek. cukor

3 ek tejföl

 

Töltelék:

1 kg reszelt alma

3 dkg margarin

1/2 citrom leve

cukor

3 dl tej

25 dkg darált mák

25 dkg darált dió

sárgabarack lekvár

 

Cukrozott langyos tejben elkeverjük az élesztőt 3 evőkanál liszttel és meleg helyen felfuttatjuk. A többi lisztben elkeverjük a sütőport és a margarint. Beleöntjük a kovászt, a tejfölt és simára gyúrjuk. Négy cipóra osztva letakarjuk, és szobahőmérsékleten fél órát pihentetjük. 

Két cipót közepes tepsi méretűre nyújtunk, elősütjük, majd hagyjuk kihűlni. 

Az almát citromlével, cukorral ízesítjük, és margarinon pépesre pároljuk. A felforralt tej egyik felét a cukros mákra, a másikat a cukrozott dióra öntjük. 

A maradék két cipót is kinyújtjuk, majd az egyiket a kivajazott, kilisztezett (mondjuk ez nálam elmarad, mert szilikonos sütőpapírt használok) tepsibe terítjük. Megkenjük lekvárral, és megkenjük a diótöltelékkel. Elősütött lapot teszünk rá, arra máktöltelék kerül, majd ismét elősütött tészta, és az almatöltelék után ismét az utolsó nyújtott lap következik. Villával megszurkáljuk, előmelegített sütőben 200°C-on addig sütjük, míg elkezd színesedni a teteje. 

 

Van pár praktika, amit megosztok veletek:

Amikor a tésztákat, amiket elősütünk, mikor a tepsibe rakjuk, mindegyiket szurkáljuk meg villával, hogy ne hólyagosodjon fel.

Ha az almatöltelék túl lágy lenne, kevés édesmorzsát (kekszmorzsa) vagy búzacsírát keverjünk hozzá, mielőtt a tésztára kenjük. Én addig szoktam párolni, míg el nem válik a keverés során az edény aljától.

Ha nagyméretű a tepsid, inkább vegyél mindenből egy fél adaggal többet, úgy szép magas lesz. Persze, ha egy adagot készítesz, akkor is fincsi lesz, de kb. csak a tepsi magasságáig fog érni. 

 Ha még soha nem készítetted, bátran vágj bele, nem fogsz csalódni!