Hétrend

Fogalmad sincs, mit főzz ma? Arról nem is beszélve, hogy mi legyen az egész heti menü?! Akkor köszöntelek a csapatban! Minden pénteken közzéteszek egy heti étrend javaslatot, minden napra egy húsos és egy húsmentes ebéd ötlettel. Plusz összeírok egy vázlatos bevásárlólistát, amit magaddal vihetsz a boltba/piacra. De előre szólok: a menük mindenféle gasztro-tudományos alapot nélkülözve, a saját (és környezetem) ízlése által vezérelve születnek meg. Ha jó ötletnek találod, nézd meg az eheti menütervet – és reménykedj, hogy egyezik az ízlésünk!

Címkék

advent (1) állat (3) alma (5) amerikai palacsinta (1) anyák napja (1) aszalt szilva (1) banán (2) banánlekvár (1) banános máktorta (1) bazsalikomos sajtkrém (1) befőzés (1) bejgli (1) betűk (1) birs (1) BL80 (1) bodza (1) bodzaecet (1) bodza bogyó (1) bodza jam (1) bodza lekvár (1) bodza szörp (1) bodza virág (1) bolognai (1) borsmustár (1) brassói (1) brokkoli (3) brownie (1) burgonya (2) chai (1) cheesecake (2) cheesecake brownie (1) chilisbab (1) citrom (6) cointreau (1) copf (1) csalogány 26 (1) császármorzsa (2) cseresznye (1) csicseriborsó (1) csirke (1) csirkemell (1) csoki (3) csokis süti (2) csokitorta (1) csokoládé (1) csokoládés (2) csokoládétorta (1) cukkíni (4) cukor (2) dagadó (1) darált hús (1) daramorzsa (1) datolya (1) desszert (41) desszertek (19) diéta (1) dinnye (2) dió (3) diós süti (1) díszítés (3) dunszt (2) dzsem (2) ebéd (3) édesség (2) edible flowers (1) egyszerű joghurtos (1) ehető karácsonyfa (1) ehető virág (2) ehető virágok (1) élesztő (6) eper (6) eperdzsem (2) eperföld (1) eperpüré (1) epertorta (1) erőleves (1) étcsokoládé (1) étel (3) ételek-italok (3) falafel (1) fánk (2) farsang (1) február 14 (1) fehér csoki (1) fehér kenyér (2) fehér liszt (1) fejessaláta (1) fenyőfa (2) fenyőmag (1) főétel (9) fokhagymakrémleves (1) fonat (1) főzelék (1) frankfurti leves (1) fruit cupcake (1) füstölt sajt (1) garnéla (1) gesztenye (1) gesztenyeliszt (1) ghi (1) golden syrup (1) gomba (3) grapefruit (1) guacamole (1) gulyás (1) gyömbér (3) gyümölcs (8) gyümölcsök (2) gyúrt tészta (1) hagyma (2) hagymaleves (1) hagymás rostályos (1) hal (2) házi kenyér (1) házi tészta (1) heti menü (34) horváth ilona (1) hús (1) húsleves (1) húsos (1) húsvét (1) író (1) jam (1) jamie oliver (1) joghurt (2) kakaós (2) kapor (1) káposzta (2) káposztaleves (1) kapros-túrós lepény (1) karácsony (4) karácsonyfa (2) karalábé (1) karamell (1) kardamom (2) kefir (1) keksz (5) keksznyomda (2) keksz pecsét (1) kelt tészta (3) kenyér (2) kevés hozzávaló (1) kevés munkával (1) kiskrémes (1) kókusz (1) kókuszgolyó (1) kókusz kocka (1) könnyű (1) körözött (1) körte (1) kosárkás (1) koszorú (1) krémsajt (2) krumpli (8) krumplistészta (1) kukoricakrémleves (1) kuszkusz (2) lagzis süti (1) lasagne (1) lebbencs (1) lebbencsleves (1) lecsó (1) lekvár (8) lencse (1) lestyán (1) leves (16) likőr (1) linzer (3) linzer tészta (1) liszt (5) madártej (2) máj (1) májkrém (1) mák (8) mákos banántorta (1) mákos guba (1) máktorta (2) malac (2) málna (1) málnás tart (1) marcipán (2) mascarpone (2) matcha (2) meggy (2) meggyes sajttorta (1) meggyszósz (1) menta (1) menü (1) méregtelenítés (1) mézeskalács (2) mit főzzek (7) mit főzzek? (15) mogyoróvaj (1) mousse (1) muffin (1) muszaka (1) napraforgó (1) napraforgó mag (1) narancs (5) narancslikőr (1) narancsos-kakaós sütemény (1) narancsos trüffel (1) natúr krémsajt (1) nokedli (2) nyers (1) nyomda (1) öhöm (1) öhön (1) öreg (1) öreg lebbencs (1) orgona (1) óriás (1) őszibarack (1) ötlet (3) ötletek (25) padlizsán (1) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (5) paradicsomos húsgombós (1) parázsburgonya (1) pavlova (1) pecsét (1) penne (1) piskóta (1) pite (2) pogácsa (2) polenta (1) porcukor (1) quiche (1) rák (1) rakottkel (1) rakott tészta (1) rántott (1) rántott krumpli (1) rántott leves (1) rebarbara (1) recept (2) reggeli (3) rétes (1) rétes liszt (1) rizs (1) római kömény (2) romantika (1) rukkola (1) sacher torta (1) sajt (4) sajtos csirke (1) sajttorta (3) saláta (2) sárgaborsó (1) sárgarépa (1) sárgarépakrém (1) slambuc (1) smarni (1) snidling (1) sonka (1) sopa de ajo (1) sós (1) spagetti (2) spárga (1) spenót (2) spenótleves (1) spentót (1) sütemény (37) süti pecsét (2) sütőpor (3) sütőtök (3) svéd ételek (1) svéd húsgolyók (1) szalakáli (1) szalalkáli (1) szamóca (1) szárított élesztő (1) szedd magad (1) szendvics (2) szilva (1) szilvalekvár (1) szilveszter (2) színéhség (1) szív (1) szivárvány (1) szódavíz (1) szósz (1) sztrapacska (1) tarator (1) tarhonya (1) tárkony (1) tart (1) tartlet (1) tea (1) tej (3) tejes tea (1) tejföl (3) tejszín (4) tejszínhab (1) télapó (1) teljes kiőrlésű (1) tepsis burgonya (1) tészta (3) tisztíókúra (1) tisztítókúra (1) tisztított vaj (1) TOJÁS (1) tojás (5) tojásfehérje (2) tojáshab (1) tojáskrém (1) tojásleves (1) tök (1) tőkehal (1) töltött (2) töltött csirke (1) töltött paprika (1) tonhalkrém (1) töpörtyű (1) torta (12) tortadíszítés (1) tortilla (1) tükörtojás (1) túró (4) túrógombóc (1) uborka (1) újévi (1) ünnep (2) vacsora (2) vadas (1) vaj (2) valentin nap (1) valenti nap (1) vaníliás cukor (2) vegán (4) vendégség (1) vendégváró falatok (1) virsli (2) zabpehelyliszt (2) zöldborsó (4) zöldborsóleves (1) zöldség (3) zöldségek (1) zöldséges (1) zöldspárga (1) zöld tea (2) zsemlegombóc (1) Címkefelhő

Ham&Eggs avagy sonka&tojás nameg a nyuszi

2013.03.27. 17:22 - Rim

Címkék: húsvét ötletek sonka TOJÁS

Az utolsó előtti pillanatban néhány ötlet

NYUSZIK

5_nyuszi_muffin.jpg

nyuszi_keksz.jpg

3_kenyernyul.jpg

nyuszi_torta.jpg

tojasnyul.jpg

2_husvet_nyuszi_szendvics.jpg

nyuszi_kalacs.jpg

nyuszi_szalveta.jpg

SONKA&TOJÁS

sonka_tojas-2.jpg

szines_tojasok.jpg

sonka_tojas-1.jpg

Easter-Ham-Pie.jpg

Ham and Egg Cups[3].jpg

husvet_feszek_kosarka.jpg

kalacs_tojas.JPG

Ehető virágok

2013.03.20. 11:18 - Rim

Címkék: ötletek sütemény ehető virágok edible flowers

Itt a tavasz - együnk virágokat!

 

flowers_with_flavour.jpg

 

Ehető virágokról itt olvashattok:

http://www.kertpont.hu/index.php?menu=cikk&CId=416

http://ehetovirag.kisvirag.net/

 

 

Az ehető virágok listája

 

Népszerűbb, ismertebb ehető virágok:

Levendula
Bodzavirág (könnyen összetéveszthető a gyalogbodzával, aminek minden része mérgező)
Rózsa
Kamilla
Ibolya
Kakukkfű virága
Hársfa virág

Kevésbé ismert, de szintén ehető virágok:

Akác virágja (a kérge, magja mérgező)
Orgona
Sásliliom
Árvácska
Pitypang, gyermekláncfű
Büdöske (bársonyvirág)
Sarkantyúka, sarkanytyúvirág
Szegfű
Kankalin (gyökere mérgező)
Tulipán (csak a szirmok)
Zsálya
Hibiszkusz

 

forrás: http://levendulamagazin.hu/recept/34-eheto-viragok

 

Tőlük elvileg lehet rendelni:

http://www.babakert.hu/product_category/eheto_viragok-termekek/

 

 

Amiket véletlenül se együnk meg:

http://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A9rgez%C5%91_n%C3%B6v%C3%A9nyek_list%C3%A1ja

 

ÖTLETEK

 

viragos_torta_1.jpg

 


viragos_eskuvoi_torta_1.jpg

 


viragos_torta_3.jpg

 

viragos_eskuvoi_diós.jpg

 


Flower_power_cake.jpg

 


viragos_torta_5.jpg



flowercupcakes.jpg


viragos_torta_4_rozsa.jpg

 


edibleflowers-300x225.jpg

 


04-98-032-Edible-Flowers-1.jpg

 


Edible-Flowers-6d.jpg

 

eheto_virag_ibolya.jpg

 


exps35676_TH1194743D13.jpg

 

viragos_keksz.jpg

 


viragos_teszta.jpg

 


viragos_torta_2.jpg

 

viragos_jegkocka.jpg

 


tarts-with-flower-confetti1.jpg

 

ibolyas_palacsinta.jpg

 


virag_salata.png

ebefa4c6833473d83f4ab354cb7dbdc1.jpg


viragos_piskotatekercs.jpg

 


viragos_macaron.jpg




Forrásokat a képekre kattintva találjátok.

Heti menü 10. hét

2013.03.01. 16:00 - Rim

Címkék: heti menü

10_heti_menu.jpg

Tartlet - mini pite - tortácska

2013.02.27. 12:03 - Rim

Címkék: ötletek desszert desszertek tartlet

Végre megérkezett a tortácska formám! Muszáj mindenféle töltelékkel kipróbálni :)

Én egyelőre kettőt készítettem. A többi még csak terv.

SAJÁTOK

Screen shot 2013-02-27 at 12.08.25.png

Screen shot 2013-02-27 at 12.11.21.png

Tészta lehet egyszerű linzertészta

1:2:3 arányban cukor - vaj/margarin - liszt + 1 tojás

Vagy ez a tészta:

http://hetrend.blog.hu/2013/02/16/linzer_kosarkak

ÖTLETEK

1_lemon+curd+tart.JPG

2_143782lrg.jpg

3_073.JPG

4_4fcb17a7451f39d6d4457ed2ac5d44a0.jpg

5_apricotchocolate-6.jpg

6_5589381595_7efcb078b4.jpg

7_Cherry-Pie-easy-cherry-pie-de.jpg

8_SpiralTartA2.jpg

9_mini-chocolate-tarts-with-halvah-sesame-salt-646.jpg

10_Chocolate Peanut Butter Mousse Tarts 5.JPG

11_white-chocolate-hazelnut-tarts-oh-x.jpg

12_mango+tart1.jpg

13_berry-tartelette.jpg

14_dsc_0447-001.jpg

15_Onion-Tart-Tatin-140036_XL.jpg

16_seafood-tart-5.jpg

17_lime_meringue.jpg

18_Lemon_Meringue_Tart_003.jpg

19_mini-spargas-kremsajtos-pite.jpg

Forrásokat a képekre kattintva találod.

Heti menü 9. hét

2013.02.22. 16:18 - Rim

Címkék: heti menü

9_heti_menu.jpg

Linzer kosárkák

2013.02.16. 16:51 - Rim

Címkék: linzer sütemény desszert desszertek kosárkás fruit cupcake

IMG_5672 [640x480].jpg

Nem én sütöttem, nekem sütötték :)

De olyan szép és finom lett, hogy megkérdeztem, hogyan készült.

Ezt a választ kaptam:

Hozzávalók - 12 kosárkához

Tésztához:

  • 150 g liszt
  • 45 g porcukor
  • 90 g vaj
  • 30 g őrölt mandula
  • 1 tojás sárgája
  • 1 ek víz
  • 1 csipet só

Töltelékhez

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 500 ml tej
  • 2,5 ek cukor
  • gyümölcsök, jelen esetben 1 kiwi, 3-4 szem eper, pár szem aszalt gyümölcs, pl. vörös áfonya

Ezen kívül jácint, néhány gyertya, ajándék szuflé forma a további sütésekhez.

De ezek elhagyhatók ;-)

IMG_5664 [640x480]_2.jpg

Elkészítés

A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük, kézzel összegyúrjuk. 1 órára hűtőbe rakjuk.

Majd 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, és egy kb. 9 cm átmérőjű szaggatóval (vagy bögrével) köröket szaggatunk. Ezeket kivajazott és kilisztezett, átlagos méretű muffinformába tesszük (így lesz egy kis pereme).

Hőlégkeveréses sütőben 170 fokon 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.

Közben elkészítjük a pudingot - a zacskóra írtak szerint ;)

Amikor kihűlnek a kosárkák, belekanalazzuk a langyos pudingot.

A felaprított gyümölcsöket a puding tetejére tesszük.  Pár csepp citromlével meglocsolhatjuk a gyümölcsöket, hogy ne barnuljanak meg, ill. szépen csillogjanak :)

Az elkészült kosárkákat egy tányérra tesszük, és hazaérkező barátnőnket meglepjük vele ;-)

IMG_5691 [640x480].jpg

Heti menü 7. hét

2013.02.09. 15:57 - Rim

Címkék: heti menü

7_heti_menu.jpg

Valenti napi szívességek

2013.01.26. 09:43 - Rim

Címkék: szív romantika február 14 valenti nap

0_szivek_suti.jpg

1_Sonka_sziv.jpg

2_alma_sziv.jpg

4_valentin_alma.jpg

3_Valentines-Day-food-ideas.jpg

4_sziv_piritos.jpg

4_sziv_krumpli.jpg

4_sziv_pizza.jpg

5_sziv_suti.jpg

6_sziv_keksz.jpg

7_sziv_alaku-pizza.jpg

8_churros.jpg

9_ziv_gofri.jpg

10_sziv_lazac.jpg

11_szive_perec.jpg12_paradicsomsziv.jpg

13_sziv_alau_szendvics.jpg

14_Simple+Heart+Lunch.jpg

15_süti.jpg

16_pitenyaloka.jpg

17_hattyu.JPG

18_piros_palacsinta.jpg

19_sziv_ischler.jpg

20_szeretlek_keksz.jpg

21_sziv_pohar.jpg

22_romantikus_ravioli.jpg

23_sziv_ropi.jpg

Források:

1. 2. 3. 4. 5. 6-8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27.

Heti menü 5. hét

2013.01.25. 17:27 - Rim

Címkék: leves palacsinta császármorzsa heti menü

5_heti_menu_2.jpg

császármorzsa recept:

http://hetrend.blog.hu/2013/01/24/csaszarmorzsa_vagyis_smarni

Palacsinta recept:

http://katasztrofa-konyha.blogspot.hu/2013/01/palacsinta.html

Császármorzsa vagy smarni vagy daramorzsa

2013.01.24. 18:05 - Rim

Címkék: császármorzsa smarni horváth ilona daramorzsa

Screen shot 2013-01-24 at 17.59.04.png
Hozzávalók:

  • 2,5 dl búzadara
  • 2,5 dl liszt
  • 4 tojás
  • 5 dl tej
  • 2-3 ek. cukor
  • csipet só
  • fél citrom reszelt héja
  • 10 dkg mazsolával(elhagyható)

Elkészítés

  1. A tojásfehérjét és sárgáját válasszuk szét.
  2. A tojássárgákat jól keverjük össze az összes hozzávalóval.
  3. Tegyük 2-3 órára hűtőbe.
  4. Verjük fel a tojásfehérjéket, és adjuk hozzá a masszához.
  5. Teflon serpenyőben érdemes sütni. Mérettől függően 1-2 merőkanálnyit öntsünk a serpenyőbe. Ha az alja pirosra sült, fakanállal nyúljunk alá, fordítsuk meg és szaggassuk kisebb darabokra. Én úgy szeretem, ha nagyon apró, de ennek az az ára, hogy jó sokáig kell kevergetni, sütögetni. De nem baj :)
  6. A többi adagot is kisütjük.
  7. Porcukorral, lekvárral tálaljuk.

csaszarmorzsa_0.jpg

csaszarmorzsa.jpg

Heti menü 4. hét

2013.01.18. 14:21 - Rim

Címkék: heti menü kapros-túrós lepény narancsos trüffel

4_heti_menu_1.jpg

Bevált kaprostúrós lepény receot:

http://www.videkize.hu/kaprosturos_lepeny

Narancsos trüffelgolyók:

http://hetrend.blog.hu/2013/01/08/narancs_mit_csinaljunk_vele

Narancs - mit kezdjünk vele?

2013.01.08. 18:02 - Rim

Címkék: ötletek édesség recept narancs sütemény lekvár likőr

Screen shot 2013-01-08 at 17.42.09.png

http://www.femina.hu/karacsony/kandirozott_narancshej

 

10campfire_dessertchocolate_cake_oranges.jpg

http://theflyingtortoise.blogspot.hu/2012/08/a-delicious-campfire-treat-chocolate.html

9narancsdzsem.jpg

http://www.eatwell101.com/orange-marmalade-recipe-orange-jam-recipe-whisky-orange-jam

http://www.lajosmari.hu/recept/314/narancsdzsem

15_narancsfelfujt.jpg

http://www.tvpaprika.hu/Receptek/N/Narancsfelfujt

Kép 060.jpg

http://malnakonyha.blogspot.hu/2011/03/narancsos-truffel-golyok.html

narancs_muffin.JPG

http://www.ifood.tv/blog/5-easy-orange-cupcake-ideas

gyumolcssalata.jpg

http://www.femcafe.hu/cikkek/recept/gyumolcssalata-a-teli-vitaminbomba

narancsos_salata.jpg

http://antalvali.com/boszorkanykonyha/sargarepas-narancsos-salata.html

12_narancs_pillango.jpgnarancs_hajo.jpg

http://pinterest.com/pin/203084264417881780/

201001-r-citrus-pan-roasted-chicken.jpg

http://www.delish.com/recipes/cooking-recipes/restaurant-chicken

img_8552.jpg

http://cannotcook.wordpress.com/2012/06/16/duck-breast-salad-with-orange/

7narancslikor.jpg

http://www.lajosmari.hu/recept/315/narancslikor

narancs_sziv.jpg

6narancsos_gyertya.jpg

8_szaritott_narancs.jpg

http://www.femina.hu/karacsony/kaprazatos_illatozo_adventi_diszek_narancsbol

http://www.femina.hu/karacsony/illatos_latvanyos_karacsonyi_diszek_10_perc_alatt

csokis narancs.jpghttp://hetrend.blog.hu/2012/12/23/narancsos_kakaos_sutemeny

forro_ital.jpg

http://hetrend.blog.hu/2012/11/21/pimm_s_punch_forron

narancsos_citromos_suti.jpg

http://hetrend.blog.hu/2013/12/09/narancsos_suti_zabpehellyel

Heti menü 2. hét

2013.01.03. 21:16 - Rim

Címkék: heti menü narancsos-kakaós sütemény

hetrend 52 hét.jpg

http://hetrend.blog.hu/2012/12/23/narancsos_kakaos_sutemeny

Vendégváró falatok II.

2012.12.30. 18:03 - Rim

Címkék: étel szendvics guacamole májkrém tojáskrém bazsalikomos sajtkrém ételek-italok

Mindjárt szilveszter, szóval gyorsan megírom a II. részt is, hátha valaki házibulit tart :)

Guacamole

  • avocado (1 érett)
  • fokhagyma (1 gerezd)
  • hagyma (1/4 fej)
  • paradicsom (1 kisebb)
  • lime/citrom leve 
  • bors
  • chili paprika

Az avokádót vágjuk félbe, vegyük ki a magját és nyomkodjuk össze a húsát. Sózzuk, borsozzuk (chili paprikázzuk :), majd adjuk hozzá az összenyomott/lereszelt fokhagymát, az nagyon apróra vágott hagymát és a szintén apróra vágott paradicsomot. Majd öntsük rá a lime vagy a fél citrom levét, és keverjük össze.

guacamole.jpg

Tojáskrém

  • 4 db főtt tojás
  • 2 ek mustár
  • 4 ek majonéz
  • só, bors
  • 1 csokor snidling vagy 1 kisebb fej apróra vágott vöröshagyma
  • 2 ek vaj

A 4 főtt tojás vágjuk apróra vagy reszeljük le sajtreszelőn. Majd keverjük el a puha vajjal, a mustárral, a majonézzel és az apróra vágott hagymával. Majd sózzuk, borsozzuk, tálaljuk.

tojaskrem_szendvicsre.jpg

Májkrém (mazsolás)

  • kacsa- vagy csirkemáj (30 dkg)
  • vaj (10 dkg)
  • mazsola (egy evőkanálnyi)
  • tejszín (fél dl)
  • konyak (1 evőkanál)
  • bors
  • majoranna (kb 2-3 evőkanálnyi szárított) vagy rozmaring

A mazsolát áztassuk be a konyakos vízbe.

A májat tisztítsuk meg és aprítsuk fel. Kevés vajon 10-12 perc alatt pirítsuk meg.

Még langyosan tegyük be az aprítógépbe, adjuk hozzá a maradék vajat, a tejszínt és a mazsolát. Sózzuk, borsozzuk és olyan krémesre turmixoljuk, ahogy szeretnénk :) nem baj, ha vannak benne mazsoladarabok.

Ha nem esszük meg azonnal, akkor nyomkodjunk folpack-ot a tetejére, hogy minél kevéssé barnuljon meg és tegyük hűtőbe.

majkrem.JPG

 

Bazsalikomos sajtkrém

  • friss bazsalikom (1 cserép)
  • olívaolaj (½ dl)
  • fokhagyma (1 gerezd)
  • natúr krémsajt (25 dkg)

 

A bazsalikomot az olívaolajjal, a fokhagymával és kevés sóval krémesre turmixoljuk, majd hozzáadjuk a natúr krémsajtot, és alaposan összekeverjük. Rövid időre hűtőbe tesszük, hogy az ízek kissé összeérjenek.

bazsalikomos_sajtkrem.jpg

Ezt még nem próbáltam, de nagyon jól hangzik. Forrás:

http://parentia.hu/receptek/vacsora/167-bazsalikomos-sajtkrem 

A képek illusztrációk :) google-ról gyűjtöttem őket.

 

Még több vendégváró falat:

http://hetrend.blog.hu/2012/12/13/vendegvaro_falatok_788

 

 

 

Édes kis szilveszteri malacok

2012.12.30. 16:48 - Rim

Címkék: ötletek szilveszter malac sütemény újévi

Variációk szilveszteri sült malacra :)

malac_suti.jpg

pig-shaped-cookies.jpg

malac_pastetom.jpg

pufi_malac.jpegmarcipan_malac.jpg

malac_szendvics_1.jpg

buék_malac.jpg

malac_szendvics.jpg

malac_muffin_2.jpg

flooded-pig-cookie-in-pink-cg1-p1157.jpg

szilveszteri-suti.jpg

malac_muffin.jpg

Források

http://rawxy.com/2011/07/chocolate-and-bacon-ice-cream-sammies/

http://www.womansday.com/food-recipes/10-good-luck-foods-for-the-new-year-114348

http://foodgawker.com/post/2012/12/28/214401/

http://www.tastespotting.com/detail/119435/Nutella-Pig-Shaped-Sandwich-for-Kids

http://shop.pto.hu/party-animal.html

http://hekvanc.blogspot.hu/2011/12/malac-honfoglalo.html

http://www.adventuresinsavings.com/2011_09_01_archive.html

http://simpleanalogy.typepad.com/simple_analogy/2010/03/multicultural-crafts-for-kids-estonia.html

Ha szilveszter, akkor virsli

2012.12.26. 20:22 - Rim

Címkék: ötletek szilveszter virsli

Ha már unalmas a főtt virsli - vagy éppen nem virslifőzéssel akarjátok tölteni az éjfél előtti perceket, akkor íme néhány ötlet:

virsli_szorny.jpg

Virsli-múmiák.jpg

virslisziv.jpg

virslis_muffin.jpg

virsli_spagetti.jpg

virsli_tesztaban.jpg

Virslis lábtörlő1.jpg

Screen shot 2012-10-15 at 16.17.45.png


10_virslis_napocska.png

Egy recept:

http://hetrend.blog.hu/2012/10/15/virslis_fonat

Narancsos-kakaós süti

2012.12.23. 13:03 - Rim

Címkék: narancs sütemény kakaós


Egy egyszerű és gyors süti - karácsony előttre is! Dió ilyenkor úgyis van otthon ;-)

csokis narancs.jpg

 

 

Hozzávalók:

  • 2 dl tejföl 
  • 2 dl liszt (én a tejfölös dobozt használom, így egyforma mennyiség lesz a tejföl-liszt-cukor)
  • 2 dl cukor
  • 2 ek kakaópor
  • 2 tojás
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 marék dió - apróra vágva
  • 1 narancs reszelt héja
  • csipet só

Elkészítés

Minden hozzávalót összekeverünk, és egy kivajazott/sütőpapírral bélelt őzgerincformába tesszük

5 percig 180 fokon, majd kb. 40 percig 160 fokon sütjük. (tűpróba :)

Bejgli - Lajos Mari receptje

2012.12.15. 22:41 - Rim

Címkék: karácsony bejgli

Egy két évvel ezelőtti Nők Lapja számban találtam a receptet. Kipróbáltam, és szuper lett a végeredmény. Életem első bejglije tökéletes lett, még csak ki sem repedt. A kezdők szerencséje (is) volt - de a recept is nagyon jó, szerintem.

Próbáljátok ki!

makos_bejgli felvagva.jpg

2-2 (kicsi) rúdhoz/20-20 szelethez

Tészta

  • 600 g finomliszt
  • 150 g margarin
  • 100 g sertészsír
  • 1 csipet só
  • 1,5 dl tej
  • 1 kk+50 g porcukor
  • 15 g élesztő
  • 2 tojás+2 a kenéshez

Diótöltelékhez

  • 200 g darált dió
  • 150 g porcukor
  • 50 g mazsola
  • 3 ek rum
  • 1 tasak bourbon vaníliás cukor
  • 1 citrom vagy narancs reszelt héja
  • 1/2 kk őrölt fahéj
  • 1 dl tej
  • (2-3 ek zsemlemorzsa - én ezt nem adtam hozzá)

Máktöltelékhez

  • 200 g darált mák
  • 150 g porcukor
  • 50 g mazsola
  • 3 ek rum
  • 1 tasak bourbon vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 dl víz
  • 2-3 ek citromlé

Elkészítés

 

1. tészta

  • A tésztához összedolgozzuk a lisztet a margarinnal, a zsírral és a sóval.
  • A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk 1 kk. porcukrot, és az elmorzsolt élesztőt felfuttatjuk benne.
  • Belekeverünk 2 tojást, majd a porcukorral együtt a liszthez adjuk és összegyúrjuk.
  • 4 azonos súlyú (kb. 250 g) cipóra osztjuk, és műanyag dobozban (én mélyhűtőzacskóban) betesszük a hűtőbe.

 

2. töltelék
A töltelékhez az összesen 100 g mazsolát forró vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük, meglocsoljuk az összesen 6 ek. rummal, lefedjük, fél órát érleljük.

A diótöltelékhez

  • összekeverjük a diót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat/vagy narancshéjat, valamint a fahéjat.
  • Hozzáadjuk a felforrósított tejet, a mazsola felét (és a zsemlemorzsát).
  • Hagyjuk egészen kihűlni (ha a töltés előtt lágynak találnánk, további 1-2 ek. zsemlemorzsát adunk hozzá).


A máktöltelékhez

  • összekeverjük a mákot, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat,
  • hozzáadjuk a felforrósított vizet, a citromlét, a maradék mazsolát.
  • Hagyjuk kihűlni (ha lágynak találnánk, 1-2 ek. zsemlemorzsát adunk hozzá).

 

3.
A kenésre szánt tojásokat kettéválasztjuk.

Az első cipót kb. 20x30 cm-es, azaz kb. A4-es nagyságú lapra nyújtjuk, a két rövidebb oldalán elvékonyítjuk a tésztát.
A szegélyeken 2-3 cm-t szabadon hagyva (tojásfehérjébe mártogatott ujjal, így nem ragad!) elkenjük rajtuk a diótöltelékeket.

A szegélyeket átkenjük tojásfehérjével, két rövidebb oldalát 2-3 cm szélesen visszahajtjuk-nyomkodjuk a töltelékre, majd lazán-szabályosan feltekerjük, és hajtott oldalával lefelé sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük.

Megtöltjük a másik 3 cipót is (még 1 diós és 2 mákos lesz)

 

4.
Tetejüket, oldalukat megkenjük a tojássárgájával, majd hűvösre tesszük, amíg a tojás meg nem szárad (35-45 perc)!

Ezután meleg helyre (a konyhába) visszük, átkenjük tojásfehérjével, és további fél órát "szárítjuk" (a kétszeri kenéstől lesz márványos a tetejük!!).

bejgli_nyersen.JPG

 

5.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra (légkeveréses 160 fokra). Kötőtűvel vagy fémnyárssal 4-5 cm-ként egészen "koppanásig" nyomva a tűt, megszurkáljuk a tésztatekercsek oldalait és tetejét, azaz utat biztosítunk a gőznek, hogy szét ne repessze a tésztát és 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.

A sütőlapon hagyjuk kihűlni.

Alufóliával letakarjuk, hűvös helyre tesszük, és lehetőleg csak másnap szeleteljük.

bejgli_hetrend [640x480].jpg

Heti menü 51. hét

2012.12.14. 11:22 - Rim

Címkék: heti menü mit főzzek

51_heti_menu.jpg

Vendégváró falatok I.

2012.12.13. 17:58 - Rim

Címkék: körözött padlizsánkrém tonhalkrém sárgarépakrém vendégváró falatok

Holnap össznépi forraltborozás lesz nálam. Na, oda nem ezekkel készülök :)

Viszont eszembe jutott, hogy régóta tervezem, hogy összegyűjtöm a vendégváró kencéket. Úgyhogy most össze is gyűjtöm.

Két részes lesz a történet. Ma azokat mutatom, amiket én szoktam csinálni.

A következő részben pedig azokat, amikért ugyan én annyira nem rajongok, de mások igen :)

Körözött

  • túró (250 g)
  • tejföl (fél doboz)
  • hagyma (1 kisebb fej, nagyon apróra vágva)
  • mustár (nagyon kevés, egy lapos kiskanálnyi)
  • őrölt kömény (ebből is csak egy egész kevés)
  • pirospaprika (mehet bele egy kis csípős is)

Összekeverjük, kóstolgatjuk és kész is.

korozott.jpg

Sárgarépakrém

  • sárgarépa (3 db)
  • tejföl vagy majonéz (kb 2 ek)
  • fokhagyma (2 gerezd)
  • füstölt sajt (10-15 dkg)
  • só, bors

Kicsit macerás, mert a répát a kislyukú reszelőn le kell reszelni. A sajtot és a fokhagymát is, de az már gyerekjáték :)

Aztán keverjük össze mindent, és kész is.

repakrem.jpg

Tonhalkrém (alap)

  • tonhalkonzerv
  • hagyma (egy fej, apróra vágva)
  • citromlé (fél citrom leve, kb.)

Én így szoktam készíteni, szerintem nem kell ennél több. Néha esetleg paradicsomot vágok bele, apróra.

tonhalkrem.jpg

Padlizsánkrém

  • padlizsán (2 közepes)
  • tejföl (fél doboz)
  • mogyoróvaj (3-4 evőkanál)
  • fokhagyma (2-3 gerezd)
  • kevés olaj
  • pár csepp citrom
  • só, bors
  • római kömény

A padlizsánt egészben süssük meg sütőben (hogy elkerüljük az 1 órűs sütőtakarítást, nem árt, ha lyukat szúrunk a padlizsámnokon... tapasztalatból mondom ;-)

Majd húzzuk le  a héját, törjük össze a belsejét, és keverjük össze a többi hozzávalóval.

padlizsankrem.jpg

A képek illusztrációk :) google-ról gyűjtöttem őket. De körülbelül így szoktak kinézni az enyémek is. Na jó, kicsit kevesebb díszítéssel :o

A következő rész tartalmából:

majkrem.JPGguacamole.jpg

http://hetrend.blog.hu/2012/12/30/vendegvaro_falatok_ii

Heti menü 50. hét

2012.12.07. 11:32 - Rim

Címkék: madártej heti menü mit főzzek kiskrémes

50_heti_menu.jpg

Madártej recept itt:

http://hetrend.blog.hu/2012/11/28/madartej_tejszinnel

Kiskrémes recept itt:

http://katasztrofa-konyha.blogspot.hu/2012/12/kiskremes.html

Tejes tea szudáni módra - شاي باللبن

2012.12.03. 18:24 - Rim

Címkék: tea menta kardamom tejes tea chai

Tudom, hogy sokan viszolyognak a tejes tea szó hallatán. Az igazat megvallva, a teafilterrel készült teába öntött kevés tejes változattól én is. A szudánit viszont imádom.

Ez egészen más!

Alapvető különbség: a tejben kell megfőzni a teát!

Ideális esetben 1-2 levél mentával és 1-2 szem kardamommal.

menta.pngcardamom_mag.png

fekete_tea.jpg

1. Felforraljuk a tejet a kardamommal és a mentával (kb. 3 dl, 1-2 szem, 1-2 levél)

2. Beletesszük a teát (1 teáskanál)

3. 3-4 percig főzzük

4. Leszűrjük

5. Megisszuk :)

Ha igazi szudáni módra akarjátok inni, akkor 4-5-(6) kiskanál cukrot nyugodtan beletehettek :) Én mondjuk cukor nélkül szoktam inni.

Jó, ha van hozzá keksz, amit mártogathatunk!

Képekben ugyanez

tejes_tea_kardamommal.pngtejes_tea_kardamom.png

tejes_tea_leszurve.pngtejes_tea_keszen.png

Ennivaló karácsonyfák

2012.12.02. 23:19 - Rim

Címkék: ötletek sütemény fenyőfa karácsonyfa ehető karácsonyfa

brownie karacsonyfa.jpg

mezeskalacs_fenyo.jpg

csokisszoszosz_fenyofa.jpg

chocolate-christmas-trees-for-christmas-cupcakes.jpg

kalacs_karacsonyfa.jpg

123-xmas-1.jpg

gyümolcs_karacsonyfa.jpg

brokkoli_karacsony.jpg

muffin karacsonyfa.jpg

kave_karacsonyfa.jpg

pizza_fa_1.jpg

keksz_karacsonyfa.jpg

zizi_karacsonyfa.jpg

gumicukor_Christmas_Gumdrop_Christmas_tree_printable_craft_instructions_Gumdrop Christmas tree.JPG

fenyofa_torta.jpg

parafadugo_karacsonyfa.jpg

Miniature Food - Christmas Tree.jpg

Madártej

2012.11.28. 20:45 - Rim

Címkék: madártej

Úgy megkívántam most, hogy leírom, hogyan készítettem legutóbb.

madartej_talban.png

 

 

Hozzávalók

6 tojás sárgája

1 liter tej

2 dl tejszín

6 evőkanál cukor

vaníliás cukor

Elkészítés

 

1. A tejet a tejszínnel felforraljuk, majd hagyjuk egy kicsit visszahűlni (82 fokosnak kell(ene) lenni, amikor beletesszük a sárgákat. Nekem nincs mérőm, szóval érzésre csináltam :)

2. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük.

3. A tojássárgákat beleöntjük a meleg tejbe, és alaposan elkeverjük.

4. Egy hideg vizes tálba állítva hűtjük az elkészült madártejet. Ha már langyos, mehet a hűtőbe.

5. Közben elkészítjk a "felhőcskéket". Csipet sóval és egy nagyon kevés cukorral keményre verjük a tojásfehérjéket (2-3 fehérje bőven elég).

Majd evőkanállal kis kupacokat teszünk egy tányérra, és kb. 1 percre betesszük a microhullámú süőbe.

Mivel minden micro más, érdemes kísérletezgetni. Nekem szépen megnőttek, és nem is estek vissza.

Ennyi az egész :)

A legnehezebb része kivárni, míg kihűl a madártej!

madartej_hutes.png

madartej_tojassarga_kesz.png

madartej_forralas.png

madartej_1.png

Screen shot 2012-11-29 at 16.19.39.png

Keksznyomdás süti és gombkeksz

2012.11.26. 16:52 - Rim

Címkék: ötletek marcipán keksz sütemény desszert betűk desszertek keksznyomda süti pecsét

Véééégre kipróbáltam az új keksznyomdámat!
A dobozban található recepttel kezdtem, és finom is lett. Úgyhogy megosztom veletek - szöveg nélküli keksznek is tökéletes :-)

1b_keksznyomda_hetrend.png

Hozzávalók

  • 150 g vaj/margarin
  • 250 g liszt
  • 100 g marcipánmassza
  • 1 tojás sárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 50 g cukor (szerintem ezzel túl édes lett, legközelebb kihagyom)

 

Elkészítés

  1. A vajat habosra keverjük
  2. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojás sárgáját és tovább keverjük
  3. A marcipánmasszát és a lisztet is hozzáadjuk, és összegyúrjuk az egészet, sima tésztává
  4. 30 perc hűtőben
  5. Kb. 5 mm vastagságúra kinyújtjuk, kiszaggatjuk - és a keksznyomdával belenyomjuk a szöveget/mintát.
  6. Előmelegített sütőben 150 fokon (hőlégkeverés), vagy 175 fokon (alsó-felső sütés) 15-20 percig sütjük, míg szép világosbarnák lesznek a kekszek.

1_nyers_keksznyomda.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0_sutinyomda_keksz.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gombkeksz is készült

Pogácsaszaggatóval kiszaggattam a tésztát, majd egy boros üveg parafadugójával mélyedést nyomtam bele, hústűvel pedig 2 lyukat.

A másikhoz - alap linzertészta egész mákkal - pedig 2 különböző méretű pogácsaszaggatót használtam. Az egyikkel kiszaggattam, a másikkal pedig peremet készítettem neki. Utána jött a hústű és a lyukak.

2_nyers_gombkeksz.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21_gombkeksz_kesz.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A marcipános tészta mellett másik 2 fajta tésztát is kipróbáltam, de kevesebb sikerrel.

 

3_keksznyomdas_mindefele.png

Mindkettő alap linzertészta (1:2:3 arányban cukor-vaj/margarin-liszt + 1 tojás)

Az egyikbe 1 ek. egész mákot tettem, és egy citrom héját belereszeltem. Az íze jó lett, viszont a belenyomdázott betűk eltűntek - úgyhogy ezt nem ajánlom :)

A másikba 1 ek. kakaóport tettem és narancshéjat. Itt a kakaópor bizonyult kevésnek, és nem lett szép a színe...

Szóval nálam marad a marcipános változat :)

 

Keksznyomdát innen tudtok beszerezni:

http://www.tchibo.hu/keksznyomda-keszlet-p400039599.html

További keksz ötletek:

http://hetrend.blog.hu/2012/11/07/keksz_megpecsetelve

 

 

süti beállítások módosítása