És valóban nem is kell sokkal több, hogy fél óra alatt összedobj magadnak egy könnyű ebédet.
Mindjárt mondom, hogyan.
Addig is el kell hogy áruljam, nagy kedvencem ez a minden ízében zöld-ség. A legegyszerűbb, mikor baconbe csavarva megsütjük, miután kissé borsoztuk. Sózni sem kell, hiszen a bacon kellő sósságot ad. A saját tapasztalatom az, hogy nem szabad hirtelen kisütni, mert nem lesz ideje a spárgának megpárolódni.
A zöld színű spárgát szemben a fehérrel, még hámozni sem kell. A szépen csokorba kötött hajtásokkal annyi dolgunk van, hogy megfogjuk az alsó végét, meg felül, vagy inkább középtájt, és elkezdjük meghajlítani. Ő meg készségesen elpattan azon a ponton, ahol még friss. Az alsó, letört részt nem esszük meg.
Azt is tudni kell róla, hogy a legfinomabb része a felső rügye. Ki ne dobd!
Az, amit most műveltem vele, valószínűleg arra enged következtetni, hogy kétségbeesésemben előkaptam a hűtőből, ami szerintem a leghamarabb elkészül, és nem is állsz messze a valóságtól.
Takarítás, rom-el, meg hasonlatosak a kölykök után, dél múlt, ebéd még sehol. Vagyis nézzük, mit tehetünk az éhkopp ellen.
Hv.:
1 csirkemell
1 csomag spárga
1-2 bacon szelet (ha van, nem égetően szükséges)
kis csokor petrezselyem
só
bors
1 dl főzőtejszín
kevés olaj
pici vaj
fél csomag kuszkusz
Mindent apróra vágunk, de nem kell előre. Amíg a husit odatesszük kevés olajon pirulni, sózzuk, borsozzuk, a bacont is mellé dobva ( már ha szeretnénk bele tenni, bár el nem rontja). Addig is van időnk a spárgát előkészíteni, feldarabolni. Ha már félig kész a hús, hozzáadjuk a zöld finomságot. Míg ezek barátkoznak az edényben, megmosunk egy csokor petrezselymet, összevágjuk, és ha már majdnem kész az ételünk, rádobjuk azt. Tejszínnel nyakonöntjük, egy percig forraljuk, és már kész is.
A kuszkuszt úgy készítettem, ahogyan a zacskón állt. ( Próbáltam már korábban salátába citromos verziót... asszem az nem az enyém.)
Pici vajon világosra pirítjuk, majd kétszeres vízzel felöntve, sóval, borssal ízesítve, tulajdonképpen várjuk, hogy a vizet a tészta felvegye, közben kevergetjük, nehogy odakapjon. Mikor már látszik, hogy pörgőssé vált, készen is vagyunk.
Ez olyan négy adagnyi. Persze kinek-kinek vérmérséklete szerint.