Nemrég nagy családi összejövetelt rendeztünk, összekötve keresztanyám 80. szülinapjával. Olyan 30-40 főre én 4 adaggal készültem ebből a kis diós finomságból.
Amivel neked kell készülnöd, a fém kosárka forma, amit sokfelé lehet kapni, meg végtelen türelem, hogy ezeket egyesével előkészítsd a sütéshez. De a végeredmény mindenért kárpótol, hiszen nem győzöd majd begyűjteni az elismeréseket.
Ez a recept, amit most veletek megosztok, még azokhoz a formákhoz volt csomagolva, amit régen anyu vett magának. Mivel kiválóan működik, én is ezt használom.
Hozzávalók:
Tészta:
28 dkg liszt
20 dkg margarin
8 dkg porcukor
2 tojás sárgája
1 cs. vaníliás cukor
Töltelék:
4 tojás fehérje
20 dkg porcukor
1/4 citrom leve
20 dkg darált dió
A tésztára sárgabarack lekvár, a tetejére fél szem meggybefőtt.
A töltelékhez a fehérjét felverjük a többi hozzávalóval összekeverjük. Igazából nekem ez a töltelék mennyiség elég volt 2 adag tésztához.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, golyókat formálva kibéleljük a kivajazott formákat. Kb. fél kávéskanálnyi sárgabarack lekvárt teszünk bele, majd jöhet a diós töltelék, annak közepére pedig a fél meggyszem.
Tepsibe téve sütjük. Ha már látjuk , hogy a tészta megszínesedett, kivesszük, hagyjuk hűlni, majd kiszedjük a sütiket.
Porcukorral is szórhatjuk.
Vannak, akik az aljába teszik a meggyet, és a lekvárt elhagyják, vannak, akik csak lekvározzák. Ez lehet ízlés dolga.
A tapasztalat azt mutatja, minnél jobban felverjük a fehérjét, annál több sütibe elegendő, viszont annál törékenyebbé is válik.