Az egyik kedvenc gyümölcsöm az eper (ami szerintem szamóca! :). Persze mi mást is írhatnék így, az eperszezonban... de tényleg az.
Piacon/boltban nagyon ritkán szoktam venni, mert szerintem csak akkor igazán finom, ha az ember közvetlenül a tőről eszi.
Így aztán elmentünk Vértesszőlősre, szedd magad eperföldre, és szedtük. Meg ettük. Főleg én.
Aztán otthon nézegettem recepteket, hogy akkor hogyan is kellene csinálni azt a lekvárt. Vagy dzsemet? Mivel túl nagy volt a választék receptből, így a saját fejem után mentem.
Összevágtam. Lecukroztam. Hagytam állni egy éjszakát. Majd leöntöttem róla levét (szamócaszörp!!), és elkezdtem főzni. Úgy 1-másfél órát. 3 kis üveg lette belőle. Tetejére szórtam egy pici szalicilt, aztán ment a dunsztba. Most is ott van. De már van rá jelentkező. :) Akár lekvárnak, akár dzsemnek hívjuk!
Néhány tipp a szedéshez:
http://kertesz.blog.hu/2013/05/20/szedd_magad_szamoca
És néhány lelőhely: