Hétrend

Fogalmad sincs, mit főzz ma? Arról nem is beszélve, hogy mi legyen az egész heti menü?! Akkor köszöntelek a csapatban! Minden pénteken közzéteszek egy heti étrend javaslatot, minden napra egy húsos és egy húsmentes ebéd ötlettel. Plusz összeírok egy vázlatos bevásárlólistát, amit magaddal vihetsz a boltba/piacra. De előre szólok: a menük mindenféle gasztro-tudományos alapot nélkülözve, a saját (és környezetem) ízlése által vezérelve születnek meg. Ha jó ötletnek találod, nézd meg az eheti menütervet – és reménykedj, hogy egyezik az ízlésünk!

Címkék

advent (1) állat (3) alma (5) amerikai palacsinta (1) anyák napja (1) aszalt szilva (1) banán (2) banánlekvár (1) banános máktorta (1) bazsalikomos sajtkrém (1) befőzés (1) bejgli (1) betűk (1) birs (1) BL80 (1) bodza (1) bodzaecet (1) bodza bogyó (1) bodza jam (1) bodza lekvár (1) bodza szörp (1) bodza virág (1) bolognai (1) borsmustár (1) brassói (1) brokkoli (3) brownie (1) burgonya (2) chai (1) cheesecake (2) cheesecake brownie (1) chilisbab (1) citrom (6) cointreau (1) copf (1) csalogány 26 (1) császármorzsa (2) cseresznye (1) csicseriborsó (1) csirke (1) csirkemell (1) csoki (3) csokis süti (2) csokitorta (1) csokoládé (1) csokoládés (2) csokoládétorta (1) cukkíni (4) cukor (2) dagadó (1) darált hús (1) daramorzsa (1) datolya (1) desszert (41) desszertek (19) diéta (1) dinnye (2) dió (3) diós süti (1) díszítés (3) dunszt (2) dzsem (2) ebéd (3) édesség (2) edible flowers (1) egyszerű joghurtos (1) ehető karácsonyfa (1) ehető virág (2) ehető virágok (1) élesztő (6) eper (6) eperdzsem (2) eperföld (1) eperpüré (1) epertorta (1) erőleves (1) étcsokoládé (1) étel (3) ételek-italok (3) falafel (1) fánk (2) farsang (1) február 14 (1) fehér csoki (1) fehér kenyér (2) fehér liszt (1) fejessaláta (1) fenyőfa (2) fenyőmag (1) főétel (9) fokhagymakrémleves (1) fonat (1) főzelék (1) frankfurti leves (1) fruit cupcake (1) füstölt sajt (1) garnéla (1) gesztenye (1) gesztenyeliszt (1) ghi (1) golden syrup (1) gomba (3) grapefruit (1) guacamole (1) gulyás (1) gyömbér (3) gyümölcs (8) gyümölcsök (2) gyúrt tészta (1) hagyma (2) hagymaleves (1) hagymás rostályos (1) hal (2) házi kenyér (1) házi tészta (1) heti menü (34) horváth ilona (1) hús (1) húsleves (1) húsos (1) húsvét (1) író (1) jam (1) jamie oliver (1) joghurt (2) kakaós (2) kapor (1) káposzta (2) káposztaleves (1) kapros-túrós lepény (1) karácsony (4) karácsonyfa (2) karalábé (1) karamell (1) kardamom (2) kefir (1) keksz (5) keksznyomda (2) keksz pecsét (1) kelt tészta (3) kenyér (2) kevés hozzávaló (1) kevés munkával (1) kiskrémes (1) kókusz (1) kókuszgolyó (1) kókusz kocka (1) könnyű (1) körözött (1) körte (1) kosárkás (1) koszorú (1) krémsajt (2) krumpli (8) krumplistészta (1) kukoricakrémleves (1) kuszkusz (2) lagzis süti (1) lasagne (1) lebbencs (1) lebbencsleves (1) lecsó (1) lekvár (8) lencse (1) lestyán (1) leves (16) likőr (1) linzer (3) linzer tészta (1) liszt (5) madártej (2) máj (1) májkrém (1) mák (8) mákos banántorta (1) mákos guba (1) máktorta (2) malac (2) málna (1) málnás tart (1) marcipán (2) mascarpone (2) matcha (2) meggy (2) meggyes sajttorta (1) meggyszósz (1) menta (1) menü (1) méregtelenítés (1) mézeskalács (2) mit főzzek (7) mit főzzek? (15) mogyoróvaj (1) mousse (1) muffin (1) muszaka (1) napraforgó (1) napraforgó mag (1) narancs (5) narancslikőr (1) narancsos-kakaós sütemény (1) narancsos trüffel (1) natúr krémsajt (1) nokedli (2) nyers (1) nyomda (1) öhöm (1) öhön (1) öreg (1) öreg lebbencs (1) orgona (1) óriás (1) őszibarack (1) ötlet (3) ötletek (25) padlizsán (1) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (5) paradicsomos húsgombós (1) parázsburgonya (1) pavlova (1) pecsét (1) penne (1) piskóta (1) pite (2) pogácsa (2) polenta (1) porcukor (1) quiche (1) rák (1) rakottkel (1) rakott tészta (1) rántott (1) rántott krumpli (1) rántott leves (1) rebarbara (1) recept (2) reggeli (3) rétes (1) rétes liszt (1) rizs (1) római kömény (2) romantika (1) rukkola (1) sacher torta (1) sajt (4) sajtos csirke (1) sajttorta (3) saláta (2) sárgaborsó (1) sárgarépa (1) sárgarépakrém (1) slambuc (1) smarni (1) snidling (1) sonka (1) sopa de ajo (1) sós (1) spagetti (2) spárga (1) spenót (2) spenótleves (1) spentót (1) sütemény (37) süti pecsét (2) sütőpor (3) sütőtök (3) svéd ételek (1) svéd húsgolyók (1) szalakáli (1) szalalkáli (1) szamóca (1) szárított élesztő (1) szedd magad (1) szendvics (2) szilva (1) szilvalekvár (1) szilveszter (2) színéhség (1) szív (1) szivárvány (1) szódavíz (1) szósz (1) sztrapacska (1) tarator (1) tarhonya (1) tárkony (1) tart (1) tartlet (1) tea (1) tej (3) tejes tea (1) tejföl (3) tejszín (4) tejszínhab (1) télapó (1) teljes kiőrlésű (1) tepsis burgonya (1) tészta (3) tisztíókúra (1) tisztítókúra (1) tisztított vaj (1) TOJÁS (1) tojás (5) tojásfehérje (2) tojáshab (1) tojáskrém (1) tojásleves (1) tök (1) tőkehal (1) töltött (2) töltött csirke (1) töltött paprika (1) tonhalkrém (1) töpörtyű (1) torta (12) tortadíszítés (1) tortilla (1) tükörtojás (1) túró (4) túrógombóc (1) uborka (1) újévi (1) ünnep (2) vacsora (2) vadas (1) vaj (2) valentin nap (1) valenti nap (1) vaníliás cukor (2) vegán (4) vendégség (1) vendégváró falatok (1) virsli (2) zabpehelyliszt (2) zöldborsó (4) zöldborsóleves (1) zöldség (3) zöldségek (1) zöldséges (1) zöldspárga (1) zöld tea (2) zsemlegombóc (1) Címkefelhő

Pogácsa minden mennyiségben!

2015.11.18. 16:50 - IMTUNDER

Címkék: tojás túró sajt tejszín pogácsa káposzta élesztő kelt tészta liszt füstölt sajt töpörtyű

A POGÁCSA, így, csupa nagybetűvel. 

Úgy érzem magam, mint Gombóc Artúr. Lehet bármilyen a pogácsa, nekem meg kell kóstolnom. A számtalan recept közül összeválogattam azt a párat, amikből szerintem a legfinomabb pogácsák készülnek. Ezekkel szoktam a vendégeket elkápráztatni. Szóval ki vannak próbálva... többször... talán nem elégszer. ;)

 

Tejszínes-sajtos pogácsa

dsc01345.JPG

Hv: 0,5 kg liszt, 30 dkg vaj, 20 dkg reszelt trappista, 1 dl tejszín, 2 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 1 tk só, 1 tk cukor, 

1 tojás a tetejére

A tejszínben elkeverjük az élesztőt. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót, a cukrot, a reszelt sajt felét, a tejszínes élesztőt, és alaposan összegyúrjuk. 

Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd három rétegűvé összehajtjuk, és újra kinyújtjuk.Utána négyrétegűvé hajtjuk, majd folpackba csomagolva, egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.

Másnap újra nyújtjuk, és megint háromba hajtjuk. Az így kapott tésztát közepes pogácsa szaggatóval kiszúrjuk, a felületét tojással megkenjük, sajttal megszórjuk, és meleg helyen megkelesztjük. 

200°C -ra előmelegített sütőben sütjük. 

Tipp: ha gyúrás közben a tészta túl kemény lenne, egy kis tejszínt adjunk még hozzá.

 Ez az a pogácsa, amit nyugodtan el lehet készíteni korábban is, akár egy hétig is puha marad. ( már ha marad belőle... kétlem :) )

 

 

Túrós pogácsadsc02479.JPG

Hv: 25dkg liszt, 25dkg margarin, 25dkg túró, só ízlés szerint

1 tojás a tetejére

A hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztát egy órára a hűtőbe tesszük pihenni. Kinyújtjuk lisztezett deszkán ujjnyira, apró pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, tetejét tojással lekenve sütjük.

 

 

Töpörtyűs pogácsadsc01804.JPG

Hv.:

Kovászhoz: 6 dkg élesztő, 3 dl tej, 4 kockacukor

Kenéshez: ~10-15 dkg margarin vagy vaj

Tészta: 1 kg liszt, 40 dkg töpörtyű, 1 tk só, 4 tojássárgája, 4 dl tejföl, 1 tojás a tetejére

A hozzávalókat összegyúrjuk, duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtva olvasztott margarinnal megkenjük, össze -vissza hajtogatjuk ( én pl. felcsavarom, háromba hajtom), leborítjuk egy tállal, még fél órát kelesztjük. Két ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét késsel beirdaljuk, kiszaggatjuk, tetejét tojással megkenjük. Közepes tűznél pirosra sütjük.  

 

 

Káposztás pogácsa dsc02724.JPG

Hv: 50 dkg finomliszt,1 dl langyos tej, 20 dkg vaj, 2 db tojás, 2.3 dkg élesztő, 50 dkg káposzta, 6 dkg sertészsír, só ízlés szerint, őrölt bors ízlés szerint, 1 ek cukor

1 db tojás (a kenéshez)

A reszelt káposztát besózzuk, rövid ideig állni hagyjuk, a cukrot karamelizáljuk, hozzáadjuk a zsírt, és a kinyomkodott káposztát, sózzuk, borsozzuk, és kevergetve megdinszteljük, hűlni hagyjuk.

A tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a két tojást, sót, az élesztős tejet, és tésztát dagasztunk.

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, rákenjük a káposztát, ezután hajtogatjuk, mint a vajastésztát szokás. A két szélét egymással ellentétes irányban felhajtjuk a tészta közepéig, majd egymásra hajtjuk.Hűtőbe téve pihentetjük, és ezután 3x hajtogatjuk, közben 30-30 percig pihentetjük.

Az utolsó pihentetés után tetejét mintázzuk, 4,5 centis szaggatóval kiszúrjuk a pogácsákat. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tojással lekenjük.

Sütés: 190 - 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig.

sütési hőfok: 200°C

 http://www.nosalty.hu/recept/kaposztas-pogacsa-katharosz-konyhajabol#comments-recept

 

 

Dédi pogácsája dsc02060.JPG

Hv: 60 dkg liszt, 20 dkg vaj, 1 nagy pohár (kb. 3,5-4 dl) tejföl, 1 tojás, fél csomag (kb. 2,5 dkg) élesztő, 2 dl tej, 2 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál cukor, 15 dkg reszelt sajt. A pogácsák tetejére: egy villával fölvert tojás és ízlés szerint magvak, reszelt sajt.

 Az élesztőt a langyos, megcukrozott tejbe morzsoljuk és fölfuttatjuk (megvárjuk, amíg a tej tetején vastag, halványbarna hab képződik).

A lisztet egy tálba szitáljuk, belerakjuk a vajat és összemorzsoljuk, sózzuk, beleöntjük a tejfölt, a tojást és az élesztős tejet, és  robotgép dagasztó spiráljával simára gyúrjuk. Egy nagyon puha tésztát kapunk. A tésztát letakarva kelesztjük fél óráig.

Ezután alaposan meglisztezett deszkára borítjuk,és fél centi vastagra nyújtjuk, megszórjuk a reszelt sajt egyharmad részével, és balról középre, jobbról középre, felülről középre és alulról rá összehajtogatjuk.Letakarjuk, és negyed órát pihentetjük. A kinyújtást, sajttal szórást, hajtogatást és a pihentetést még kétszer megismételjük.
A harmadik pihentetés után a tésztát két centi vastagra kinyújtjuk, a tetejét tojással megkenjük, késsel berácsozzuk, ízlés szerint magvakkal megszórjuk, aztán pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsiben 220 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

http://www.recept-oldal.hu/cikkek/sos-sutemenyek--peksutemenyek/dedi-pogacsaja.html

 

 

+1, ami ugyan nem pogácsa, de isteni:

Füstölt sajtos rúd123.jpg

A tészta hozzávalói és elkészítése a nyújtásig megegyezik a túrós pogácsáéval. + kb. 15 dkg füstölt sajt

Nyújtást követően lekenjük az enyhén felvert tojással, megszórjuk a reszelt sajttal. Majd derelye vágóval kb. 1,5 - 2 cm széles csíkokra vágjuk. Tepsire téve aranybarnára sütjük.

 

süti beállítások módosítása