A POGÁCSA, így, csupa nagybetűvel.
Úgy érzem magam, mint Gombóc Artúr. Lehet bármilyen a pogácsa, nekem meg kell kóstolnom. A számtalan recept közül összeválogattam azt a párat, amikből szerintem a legfinomabb pogácsák készülnek. Ezekkel szoktam a vendégeket elkápráztatni. Szóval ki vannak próbálva... többször... talán nem elégszer. ;)
Tejszínes-sajtos pogácsa
Hv: 0,5 kg liszt, 30 dkg vaj, 20 dkg reszelt trappista, 1 dl tejszín, 2 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 1 tk só, 1 tk cukor,
1 tojás a tetejére
A tejszínben elkeverjük az élesztőt. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót, a cukrot, a reszelt sajt felét, a tejszínes élesztőt, és alaposan összegyúrjuk.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd három rétegűvé összehajtjuk, és újra kinyújtjuk.Utána négyrétegűvé hajtjuk, majd folpackba csomagolva, egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.
Másnap újra nyújtjuk, és megint háromba hajtjuk. Az így kapott tésztát közepes pogácsa szaggatóval kiszúrjuk, a felületét tojással megkenjük, sajttal megszórjuk, és meleg helyen megkelesztjük.
200°C -ra előmelegített sütőben sütjük.
Tipp: ha gyúrás közben a tészta túl kemény lenne, egy kis tejszínt adjunk még hozzá.
Ez az a pogácsa, amit nyugodtan el lehet készíteni korábban is, akár egy hétig is puha marad. ( már ha marad belőle... kétlem :) )
Túrós pogácsa
Hv: 25dkg liszt, 25dkg margarin, 25dkg túró, só ízlés szerint
1 tojás a tetejére
A hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztát egy órára a hűtőbe tesszük pihenni. Kinyújtjuk lisztezett deszkán ujjnyira, apró pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, tetejét tojással lekenve sütjük.
Töpörtyűs pogácsa
Hv.:
Kovászhoz: 6 dkg élesztő, 3 dl tej, 4 kockacukor
Kenéshez: ~10-15 dkg margarin vagy vaj
Tészta: 1 kg liszt, 40 dkg töpörtyű, 1 tk só, 4 tojássárgája, 4 dl tejföl, 1 tojás a tetejére
A hozzávalókat összegyúrjuk, duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtva olvasztott margarinnal megkenjük, össze -vissza hajtogatjuk ( én pl. felcsavarom, háromba hajtom), leborítjuk egy tállal, még fél órát kelesztjük. Két ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét késsel beirdaljuk, kiszaggatjuk, tetejét tojással megkenjük. Közepes tűznél pirosra sütjük.
Káposztás pogácsa
Hv: 50 dkg finomliszt,1 dl langyos tej, 20 dkg vaj, 2 db tojás, 2.3 dkg élesztő, 50 dkg káposzta, 6 dkg sertészsír, só ízlés szerint, őrölt bors ízlés szerint, 1 ek cukor
1 db tojás (a kenéshez)
A reszelt káposztát besózzuk, rövid ideig állni hagyjuk, a cukrot karamelizáljuk, hozzáadjuk a zsírt, és a kinyomkodott káposztát, sózzuk, borsozzuk, és kevergetve megdinszteljük, hűlni hagyjuk.
A tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a két tojást, sót, az élesztős tejet, és tésztát dagasztunk.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, rákenjük a káposztát, ezután hajtogatjuk, mint a vajastésztát szokás. A két szélét egymással ellentétes irányban felhajtjuk a tészta közepéig, majd egymásra hajtjuk.Hűtőbe téve pihentetjük, és ezután 3x hajtogatjuk, közben 30-30 percig pihentetjük.
Az utolsó pihentetés után tetejét mintázzuk, 4,5 centis szaggatóval kiszúrjuk a pogácsákat. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tojással lekenjük.
Sütés: 190 - 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig.
sütési hőfok: 200°C
http://www.nosalty.hu/recept/kaposztas-pogacsa-katharosz-konyhajabol#comments-recept
Dédi pogácsája
Hv: 60 dkg liszt, 20 dkg vaj, 1 nagy pohár (kb. 3,5-4 dl) tejföl, 1 tojás, fél csomag (kb. 2,5 dkg) élesztő, 2 dl tej, 2 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál cukor, 15 dkg reszelt sajt. A pogácsák tetejére: egy villával fölvert tojás és ízlés szerint magvak, reszelt sajt.
Az élesztőt a langyos, megcukrozott tejbe morzsoljuk és fölfuttatjuk (megvárjuk, amíg a tej tetején vastag, halványbarna hab képződik).
A lisztet egy tálba szitáljuk, belerakjuk a vajat és összemorzsoljuk, sózzuk, beleöntjük a tejfölt, a tojást és az élesztős tejet, és robotgép dagasztó spiráljával simára gyúrjuk. Egy nagyon puha tésztát kapunk. A tésztát letakarva kelesztjük fél óráig.
Ezután alaposan meglisztezett deszkára borítjuk,és fél centi vastagra nyújtjuk, megszórjuk a reszelt sajt egyharmad részével, és balról középre, jobbról középre, felülről középre és alulról rá összehajtogatjuk.Letakarjuk, és negyed órát pihentetjük. A kinyújtást, sajttal szórást, hajtogatást és a pihentetést még kétszer megismételjük.
A harmadik pihentetés után a tésztát két centi vastagra kinyújtjuk, a tetejét tojással megkenjük, késsel berácsozzuk, ízlés szerint magvakkal megszórjuk, aztán pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsiben 220 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
http://www.recept-oldal.hu/cikkek/sos-sutemenyek--peksutemenyek/dedi-pogacsaja.html
+1, ami ugyan nem pogácsa, de isteni:
Füstölt sajtos rúd
A tészta hozzávalói és elkészítése a nyújtásig megegyezik a túrós pogácsáéval. + kb. 15 dkg füstölt sajt
Nyújtást követően lekenjük az enyhén felvert tojással, megszórjuk a reszelt sajttal. Majd derelye vágóval kb. 1,5 - 2 cm széles csíkokra vágjuk. Tepsire téve aranybarnára sütjük.