Barátnőm születésnapi bulija. Szuper! Mivel az édességért nem rajong, a sonkatorta-szerű kocsonyás remekektől meg én vagyok rosszul, "kénytelen" voltam valami mást kitalálni. Ekkor villant be ennek a szépséges Napraforgónak a képe, amit már régóta meg akartam csinálni.
A recept a Limara pékségtől van.
Szerencse, hogy a megadott mennyiség két darab Napraforgóra elég. És szerencse, hogy tartottam magam a recepthez :)
Egy apróságot ugyanis elfelejtettek leírni: ne a konyhapulton/nyújtódeszkán kezd el a formázást, mert nincs az az Isten, hogy egyben sikerüljön átvarázsolni a tepsibe.
A többi stimmel. És a második résznél már én is észnél voltam.
Így történt:
Összekevertem a hozzávalókat (szárazak először, majd a cukros vízben felfuttatott élesztőt hozzá), és "dagasztógép"ben (kézi habverőhöz való másik fajta, csavaros karok+tál) összegyúrtam.
Majd 50 fokos sütőben ekkorára kelesztettem.
Négy részre osztottam.
Egyesével kinyújtottam, egyikre rákentem a tölteléket.
Majd befedtem egy másikkal. Közepébe pohárral kör formát nyomtam, a többi részt felvágtam, majd az egyes részeken csavartam egyet-kettőt. Végül megkentem tojással, megszórtam fekete maggal.
Rossz helyszínen:
Jó helyszínen:
Ezt pedig elvittem Laurának. Aki nagyon örült neki.
- 50 dkg finomliszt
- 1 tojás
- 140 g joghurt
- 3 ek. olaj
- 1,5 tk. só
- 1 ek. cukor
- kb. 1,8 dl víz
- 2 dkg élesztő
- + 1 tojás a lekenéshez
- fekete szezámmag
Töltelék:
- tejföl
- mindenféle sajt
- vöröshagyma, reszelve
- só, bors
- snidling
180 fokra előmelegített sütőben 15 perc
Forrás: http://limarapeksege.blogspot.hu/2011/03/napraforgo.html