Hétrend

Fogalmad sincs, mit főzz ma? Arról nem is beszélve, hogy mi legyen az egész heti menü?! Akkor köszöntelek a csapatban! Minden pénteken közzéteszek egy heti étrend javaslatot, minden napra egy húsos és egy húsmentes ebéd ötlettel. Plusz összeírok egy vázlatos bevásárlólistát, amit magaddal vihetsz a boltba/piacra. De előre szólok: a menük mindenféle gasztro-tudományos alapot nélkülözve, a saját (és környezetem) ízlése által vezérelve születnek meg. Ha jó ötletnek találod, nézd meg az eheti menütervet – és reménykedj, hogy egyezik az ízlésünk!

Címkék

advent (1) állat (3) alma (5) amerikai palacsinta (1) anyák napja (1) aszalt szilva (1) banán (2) banánlekvár (1) banános máktorta (1) bazsalikomos sajtkrém (1) befőzés (1) bejgli (1) betűk (1) birs (1) BL80 (1) bodza (1) bodzaecet (1) bodza bogyó (1) bodza jam (1) bodza lekvár (1) bodza szörp (1) bodza virág (1) bolognai (1) borsmustár (1) brassói (1) brokkoli (3) brownie (1) burgonya (2) chai (1) cheesecake (2) cheesecake brownie (1) chilisbab (1) citrom (6) cointreau (1) copf (1) csalogány 26 (1) császármorzsa (2) cseresznye (1) csicseriborsó (1) csirke (1) csirkemell (1) csoki (3) csokis süti (2) csokitorta (1) csokoládé (1) csokoládés (2) csokoládétorta (1) cukkíni (4) cukor (2) dagadó (1) darált hús (1) daramorzsa (1) datolya (1) desszert (41) desszertek (19) diéta (1) dinnye (2) dió (3) diós süti (1) díszítés (3) dunszt (2) dzsem (2) ebéd (3) édesség (2) edible flowers (1) egyszerű joghurtos (1) ehető karácsonyfa (1) ehető virág (2) ehető virágok (1) élesztő (6) eper (6) eperdzsem (2) eperföld (1) eperpüré (1) epertorta (1) erőleves (1) étcsokoládé (1) étel (3) ételek-italok (3) falafel (1) fánk (2) farsang (1) február 14 (1) fehér csoki (1) fehér kenyér (2) fehér liszt (1) fejessaláta (1) fenyőfa (2) fenyőmag (1) főétel (9) fokhagymakrémleves (1) fonat (1) főzelék (1) frankfurti leves (1) fruit cupcake (1) füstölt sajt (1) garnéla (1) gesztenye (1) gesztenyeliszt (1) ghi (1) golden syrup (1) gomba (3) grapefruit (1) guacamole (1) gulyás (1) gyömbér (3) gyümölcs (8) gyümölcsök (2) gyúrt tészta (1) hagyma (2) hagymaleves (1) hagymás rostályos (1) hal (2) házi kenyér (1) házi tészta (1) heti menü (34) horváth ilona (1) hús (1) húsleves (1) húsos (1) húsvét (1) író (1) jam (1) jamie oliver (1) joghurt (2) kakaós (2) kapor (1) káposzta (2) káposztaleves (1) kapros-túrós lepény (1) karácsony (4) karácsonyfa (2) karalábé (1) karamell (1) kardamom (2) kefir (1) keksz (5) keksznyomda (2) keksz pecsét (1) kelt tészta (3) kenyér (2) kevés hozzávaló (1) kevés munkával (1) kiskrémes (1) kókusz (1) kókuszgolyó (1) kókusz kocka (1) könnyű (1) körözött (1) körte (1) kosárkás (1) koszorú (1) krémsajt (2) krumpli (8) krumplistészta (1) kukoricakrémleves (1) kuszkusz (2) lagzis süti (1) lasagne (1) lebbencs (1) lebbencsleves (1) lecsó (1) lekvár (8) lencse (1) lestyán (1) leves (16) likőr (1) linzer (3) linzer tészta (1) liszt (5) madártej (2) máj (1) májkrém (1) mák (8) mákos banántorta (1) mákos guba (1) máktorta (2) malac (2) málna (1) málnás tart (1) marcipán (2) mascarpone (2) matcha (2) meggy (2) meggyes sajttorta (1) meggyszósz (1) menta (1) menü (1) méregtelenítés (1) mézeskalács (2) mit főzzek (7) mit főzzek? (15) mogyoróvaj (1) mousse (1) muffin (1) muszaka (1) napraforgó (1) napraforgó mag (1) narancs (5) narancslikőr (1) narancsos-kakaós sütemény (1) narancsos trüffel (1) natúr krémsajt (1) nokedli (2) nyers (1) nyomda (1) öhöm (1) öhön (1) öreg (1) öreg lebbencs (1) orgona (1) óriás (1) őszibarack (1) ötlet (3) ötletek (25) padlizsán (1) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (5) paradicsomos húsgombós (1) parázsburgonya (1) pavlova (1) pecsét (1) penne (1) piskóta (1) pite (2) pogácsa (2) polenta (1) porcukor (1) quiche (1) rák (1) rakottkel (1) rakott tészta (1) rántott (1) rántott krumpli (1) rántott leves (1) rebarbara (1) recept (2) reggeli (3) rétes (1) rétes liszt (1) rizs (1) római kömény (2) romantika (1) rukkola (1) sacher torta (1) sajt (4) sajtos csirke (1) sajttorta (3) saláta (2) sárgaborsó (1) sárgarépa (1) sárgarépakrém (1) slambuc (1) smarni (1) snidling (1) sonka (1) sopa de ajo (1) sós (1) spagetti (2) spárga (1) spenót (2) spenótleves (1) spentót (1) sütemény (37) süti pecsét (2) sütőpor (3) sütőtök (3) svéd ételek (1) svéd húsgolyók (1) szalakáli (1) szalalkáli (1) szamóca (1) szárított élesztő (1) szedd magad (1) szendvics (2) szilva (1) szilvalekvár (1) szilveszter (2) színéhség (1) szív (1) szivárvány (1) szódavíz (1) szósz (1) sztrapacska (1) tarator (1) tarhonya (1) tárkony (1) tart (1) tartlet (1) tea (1) tej (3) tejes tea (1) tejföl (3) tejszín (4) tejszínhab (1) télapó (1) teljes kiőrlésű (1) tepsis burgonya (1) tészta (3) tisztíókúra (1) tisztítókúra (1) tisztított vaj (1) tojás (5) TOJÁS (1) tojásfehérje (2) tojáshab (1) tojáskrém (1) tojásleves (1) tök (1) tőkehal (1) töltött (2) töltött csirke (1) töltött paprika (1) tonhalkrém (1) töpörtyű (1) torta (12) tortadíszítés (1) tortilla (1) tükörtojás (1) túró (4) túrógombóc (1) uborka (1) újévi (1) ünnep (2) vacsora (2) vadas (1) vaj (2) valentin nap (1) valenti nap (1) vaníliás cukor (2) vegán (4) vendégség (1) vendégváró falatok (1) virsli (2) zabpehelyliszt (2) zöldborsó (4) zöldborsóleves (1) zöldség (3) zöldségek (1) zöldséges (1) zöldspárga (1) zöld tea (2) zsemlegombóc (1) Címkefelhő

Slambuc

2012.06.07. 14:41 - Rim

Címkék: öreg krumpli hagyma paradicsom paprika tészta lebbencs slambuc öreg lebbencs öhöm öhön

Tősgyökeres budapesti barátaim tágra nyílt szemekkel néztek rám e szó láttán/hallatán. Magyarázatot vártak. Hát tessék, most megkapják!

 

Persze nagyképűen úgy tehetnék, mintha nekem születésemtől fogva ismerős lenne a szó. De nem. Mi egyszerűen kemény lebbencsnek hívtuk ezt az ételt.

Mondjuk ahogy látom, nem csak ez a két változat létezik. Egyes helyeken öhömnek, öhönnek, öreg lebbencsnek is nevezik.

Bármilyen néven fusson is, én nagyon szeretem ezt a pásztorételt, melyet eredetileg bográcsban kell készíteni. Nyilván úgy az igazi, de itt a városban megteszi a lábas is.

 

39572.jpg

 

 

 A családban kb. így készítjük:

 

A hagymát az olajon megpiríjuk, hozzáadjuk a felkockázott szalonnát, és amikor az is kezd pirosodni, rátesszük a nyers lebbencs tésztát, amit szintén megpirítunk egy kicsit.

Ezután jön a felkockázott krumpli, paprika, paradicsom, kolbász. Persze só és bors is.

Amikor így is pirítottuk 1-2 percet, akkor felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, és kis lángom megfőzzük. Akkor jó, ha már puha, és nincs leve. Ha egy kicsit odakap az alja, még jobb :)



Aki még nem próbálta, kóstolja meg. Aki rég nem főzött, csinálja meg újra! Aki pedig másképp csinálja, írja meg! :)

süti beállítások módosítása