Igen, megint kaptam alapanyagot, amit fel "kell" használni :) Jelen esetben fagyasztott eperpürét (90% eper, 10% cukor) voltam kénytelen hasznosítani.
Volt még otthon mascarpone is, a többi hozzávalót megvettem, és szinte pofonegyszerűen összedobtam ezt a finom epres tortát. Szinte.
Ugyanis nem vagyok egy nagy tejszínhab-rajongó, így talán még sosem vertem habtejszínből tejszínhabot. Gondoltam, nem lehet valami ördöngősség. Végül nem is az, csak tudni kell abbahagyni...
Hát mi nem tudtuk... :) Naivan Tamást kérdeztem, hogy szerinte jó-e már a hab. Ő belekóstolt, majd szó nélkül tovább verte a habot. Nem volt sok teendője, mert a tejszínhab egy pillanat alatt szétvált vajra és íróra...
Elég furán nézett ki - de mit volt mit tenni, a vajat felhasználtuk, a többit nem.
A vadiúj habkártyámat és néhány mentalevelet is felhasználva ez lett az eredmény:
És akkor a recept:
Hozzávalók 26 cm-es tortaformához
a piskótához:
- 2 tojás
- 8 dkg cukor
- 8 dkg liszt
- 1 csapott kávéskanál sütőpor
- 2 evőkanál víz
- 2 evőkanál olaj
- csipet só
a krémhez:
- 20 dkg eperpüré
- 1 citrom leve
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg tejföl
- 10 dkg joghurt
- 15 dkg (por)cukor
- 4 dl tejszín
- 25 g zselatin
Tészta:
1. Liszt+sütőpor+só
2. tojássárgát+cukorot kikeverjük, majd mehet hozzá a víz
3. tojásfehérje felverjük
összekeverjük: száraz anyagok a nedvesbe, majd a felvert fehérje
sütőben 180 fokon tűpróbáig (10-12 perc)
Krém
1. eperpürét meglangyosítjuk, bele a zselatin, együtt felforraljuk
2. tejszín felverjük (fel és nem túl... :)
3. mascarponét+citromot+tejfölt+joghurtot+cukorot összekeverjük
majd mindhármat összekeverjük, és ráöntjük a kihűlt tortalapra
Hűtőben pár órát pihentetjük