Gyerekkoromban ha sütemény sült a mesében, az majdnem biztosan almás pite volt, ami az ablakba téve gőzölgőn csippentette orron tolvaját csodás illatával. Tudom, volt itt már szó gyümölcsös pitéről, de erről a mesebeli, pufi finomságról már csak azért is érdemes beszélni, mert a fele liszt mennyiséget teljes kiőrlésűre, a benne lévő kevés kristálycukrot barna cukorra cserélve remélem, sikerült kissé egészségesebbet alkotnom, mint az eredeti, egyébként elvitathatatlanul finom süti. Ha érdekel, miként juthatsz el az illatozós részhez, ami a saját asztalod illeti, olvass bátran tovább. Ha nem, fogd a receptet, esetleg a pite sütőd, vidd át egy megbízható emberhez, aki elkészíti neked. ;) Akinek nincs külön ilyen alkalmatossága, az nyugodtan fogja a gyümölcstorta formát, de meg merem kockáztatni, elkészülne egy levehető nyelű serpenyőben is, amit be lehet tenni a sütőbe.
Hv. :
40 dkg liszt,
20 dkg margarin,
15 dkg porcukor,
1 cs. sütőpor,
1 tojás + 1 a kenéshez
A töltelékhez:
1,5 kg ( idared a legjobb ehhez) alma,
1 citrom,
3 dkg margarin,
10 dkg barna cukor,
1 tk, őrölt fahéj,
5 dkg darált keksz.
Mielőtt hozzáfognánk, itt szólok, hogy én a lisztet fele fehér - fele teljes kiőrlésűre cseréltem, és csak barna cukrot használtam. Tapasztalat: kicsit törékenyebb a tészta, tehát nehezebb valamivel a vele való munka. De nem jelentős.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 30 percre betesszük a hűtőbe. A pitesütő alját kibéleljük sütőpapírral, a tészta kétharmadával kibéleljük a formát. A legegyszerűbb, ha előtte akkorára nyújtjuk lisztezett lapon. Ebbe számoljuk bele, hogy az oldalára is jusson.
A töltelékhez a hámozott, összedarabolt almát összekeverjük a citrom reszelt héjával, és a levével. A vajat megolvasztjuk, az almát 3-4 perc alatt megpároljuk rajta. Összekeverjük a többi hozzávalóval, majd hagyjuk kicsit kihűlni. A tölteléket a tésztával bélelt formába töltjük. a maradék egy harmadnyi tésztát lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy be tudjuk vele fedni a sütinket.
Késsel több helyen bevágjuk a tésztát, hogy a gőzöknek legyen helye távozni. Megkenjük a felvert tojással, és 170fokos sütőben aranybarnára sütjük, 35-40 perc alatt.