Ha Csabihoz megyünk, akkor a mák kötelező elem. És hát Csabihoz mentünk.
De más is volt a háttérben. A madártej! (hamarosan jön annak a receptje is) Egész pontosan a madártejből maradt 10 tojásfehérje.
Ennél sokkal több nem is kellett a mákos lapokhoz. Egész pontosan cukor és egy citrom héja.
Meg némi vacakolás a sütéssel
10 tojásfehérje
Mind a 10-et felverjük, kemény habbá. Mehet bele a citromhéj
Mehet bele a mák és a cukor is
4részre osztjuk
kb. 26 centis köröket formázunk az adagokból, és egyesével megsütjük (180 fokon kb. 20 perc)
A kész lapokat megtöltjük a krémmel
Tetejére is jut egy kicsi krém. Meg egy kevés egész mákszem.
És pillanatok alatt elfogy!
Recept:
10 tojásfehérje
35 dkg darát mák
25 dkg cukor (eredetileg 35 dkg, de sztem az sok)
1 citrom héja
csipet só
A tojásfehérjét felverjük, beletesszük a mákot, a cukrot és a citromhéjat, csipet sót.
4 részre osztjuk, sütőpapírra kb. 26 centis köröket formázunk belőlük (nem túl folyós, úgyhogy meg lehet csinálni) és egyesével (hőlégkeverésese sütőben akár kettesével) 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.
Majd megtöltjük a következő krémmel:
Krém
1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl tej
3 kanál cukor
1-2 citrom héja
fél citrom leve
1 tojássárgája
A pudingot megfőzöm 4dl tejjel, beleteszem a tojássárgát még forrón, majd a citromhéjat és a citromlevet.
Ha kihűlt, rákenem a kész mákos lapokra, tetejére is jutott egy kevés.
Én egész mákot használtam díszítésnek
Tényleg jó lett. Jobb, mint gondoltam :)
Próbáljátok ki!