Nem vagyok egy nagy halrajongó, a rákokról nem is beszélve... De, ugye, ha Svédországban jár az ember, muszáj megkóstolnia efajta ételeket is. Szerencsére. Mert ez nagyon ízlett. Olyannyira, hogy önszántamból is elkészítettem itthon.
Az eredeti recept:
200 g spenót (leveles - a tepsi/tál aljára kerül)
400 g tőkehalfilé (nyersen, sózva, borsozva)
2 dl tejföl (ott 35% zsírtartalmú, így én tettem hozzá tejszínt is)
400 g ráksajt
1 csokor kapor (apróra vágva)
500 g sajt a tetejére
200 g garnélarák
A tejfölt, a ráksajtot és a kaprot összekeverve öntjük a halra, rá a sajt, majd a rákocskák
200 fokos sütőben 25-30 percig sütjük.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a ráksajtot Svédországból hoztuk (és csak fele mennyiséget tettem az ételbe)
De arra jutottam, hogy rákkrémből (pl. Ikea), krémsajtból és kaporból hasonlót készíthetünk.
A sajt esetében én trappistát használtam, és abból is kevesebbet, kb. 300 g-ot, szerintem ennyi is elég volt.
Végül szinte olyan finom lett, mint Lenáé :)