Holnap össznépi forraltborozás lesz nálam. Na, oda nem ezekkel készülök :)
Viszont eszembe jutott, hogy régóta tervezem, hogy összegyűjtöm a vendégváró kencéket. Úgyhogy most össze is gyűjtöm.
Két részes lesz a történet. Ma azokat mutatom, amiket én szoktam csinálni.
A következő részben pedig azokat, amikért ugyan én annyira nem rajongok, de mások igen :)
Körözött
- túró (250 g)
- tejföl (fél doboz)
- hagyma (1 kisebb fej, nagyon apróra vágva)
- mustár (nagyon kevés, egy lapos kiskanálnyi)
- őrölt kömény (ebből is csak egy egész kevés)
- pirospaprika (mehet bele egy kis csípős is)
- só
Összekeverjük, kóstolgatjuk és kész is.
Sárgarépakrém
- sárgarépa (3 db)
- tejföl vagy majonéz (kb 2 ek)
- fokhagyma (2 gerezd)
- füstölt sajt (10-15 dkg)
- só, bors
Kicsit macerás, mert a répát a kislyukú reszelőn le kell reszelni. A sajtot és a fokhagymát is, de az már gyerekjáték :)
Aztán keverjük össze mindent, és kész is.
Tonhalkrém (alap)
- tonhalkonzerv
- hagyma (egy fej, apróra vágva)
- citromlé (fél citrom leve, kb.)
- só
Én így szoktam készíteni, szerintem nem kell ennél több. Néha esetleg paradicsomot vágok bele, apróra.
Padlizsánkrém
- padlizsán (2 közepes)
- tejföl (fél doboz)
- mogyoróvaj (3-4 evőkanál)
- fokhagyma (2-3 gerezd)
- kevés olaj
- pár csepp citrom
- só, bors
- római kömény
A padlizsánt egészben süssük meg sütőben (hogy elkerüljük az 1 órűs sütőtakarítást, nem árt, ha lyukat szúrunk a padlizsámnokon... tapasztalatból mondom ;-)
Majd húzzuk le a héját, törjük össze a belsejét, és keverjük össze a többi hozzávalóval.
A képek illusztrációk :) google-ról gyűjtöttem őket. De körülbelül így szoktak kinézni az enyémek is. Na jó, kicsit kevesebb díszítéssel :o
A következő rész tartalmából: