Hétrend

Fogalmad sincs, mit főzz ma? Arról nem is beszélve, hogy mi legyen az egész heti menü?! Akkor köszöntelek a csapatban! Minden pénteken közzéteszek egy heti étrend javaslatot, minden napra egy húsos és egy húsmentes ebéd ötlettel. Plusz összeírok egy vázlatos bevásárlólistát, amit magaddal vihetsz a boltba/piacra. De előre szólok: a menük mindenféle gasztro-tudományos alapot nélkülözve, a saját (és környezetem) ízlése által vezérelve születnek meg. Ha jó ötletnek találod, nézd meg az eheti menütervet – és reménykedj, hogy egyezik az ízlésünk!

Címkék

advent (1) állat (3) alma (5) amerikai palacsinta (1) anyák napja (1) aszalt szilva (1) banán (2) banánlekvár (1) banános máktorta (1) bazsalikomos sajtkrém (1) befőzés (1) bejgli (1) betűk (1) birs (1) BL80 (1) bodza (1) bodzaecet (1) bodza bogyó (1) bodza jam (1) bodza lekvár (1) bodza szörp (1) bodza virág (1) bolognai (1) borsmustár (1) brassói (1) brokkoli (3) brownie (1) burgonya (2) chai (1) cheesecake (2) cheesecake brownie (1) chilisbab (1) citrom (6) cointreau (1) copf (1) csalogány 26 (1) császármorzsa (2) cseresznye (1) csicseriborsó (1) csirke (1) csirkemell (1) csoki (3) csokis süti (2) csokitorta (1) csokoládé (1) csokoládés (2) csokoládétorta (1) cukkíni (4) cukor (2) dagadó (1) darált hús (1) daramorzsa (1) datolya (1) desszert (41) desszertek (19) diéta (1) dinnye (2) dió (3) diós süti (1) díszítés (3) dunszt (2) dzsem (2) ebéd (3) édesség (2) edible flowers (1) egyszerű joghurtos (1) ehető karácsonyfa (1) ehető virág (2) ehető virágok (1) élesztő (6) eper (6) eperdzsem (2) eperföld (1) eperpüré (1) epertorta (1) erőleves (1) étcsokoládé (1) étel (3) ételek-italok (3) falafel (1) fánk (2) farsang (1) február 14 (1) fehér csoki (1) fehér kenyér (2) fehér liszt (1) fejessaláta (1) fenyőfa (2) fenyőmag (1) főétel (9) fokhagymakrémleves (1) fonat (1) főzelék (1) frankfurti leves (1) fruit cupcake (1) füstölt sajt (1) garnéla (1) gesztenye (1) gesztenyeliszt (1) ghi (1) golden syrup (1) gomba (3) grapefruit (1) guacamole (1) gulyás (1) gyömbér (3) gyümölcs (8) gyümölcsök (2) gyúrt tészta (1) hagyma (2) hagymaleves (1) hagymás rostályos (1) hal (2) házi kenyér (1) házi tészta (1) heti menü (34) horváth ilona (1) hús (1) húsleves (1) húsos (1) húsvét (1) író (1) jam (1) jamie oliver (1) joghurt (2) kakaós (2) kapor (1) káposzta (2) káposztaleves (1) kapros-túrós lepény (1) karácsony (4) karácsonyfa (2) karalábé (1) karamell (1) kardamom (2) kefir (1) keksz (5) keksznyomda (2) keksz pecsét (1) kelt tészta (3) kenyér (2) kevés hozzávaló (1) kevés munkával (1) kiskrémes (1) kókusz (1) kókuszgolyó (1) kókusz kocka (1) könnyű (1) körözött (1) körte (1) kosárkás (1) koszorú (1) krémsajt (2) krumpli (8) krumplistészta (1) kukoricakrémleves (1) kuszkusz (2) lagzis süti (1) lasagne (1) lebbencs (1) lebbencsleves (1) lecsó (1) lekvár (8) lencse (1) lestyán (1) leves (16) likőr (1) linzer (3) linzer tészta (1) liszt (5) madártej (2) máj (1) májkrém (1) mák (8) mákos banántorta (1) mákos guba (1) máktorta (2) malac (2) málna (1) málnás tart (1) marcipán (2) mascarpone (2) matcha (2) meggy (2) meggyes sajttorta (1) meggyszósz (1) menta (1) menü (1) méregtelenítés (1) mézeskalács (2) mit főzzek (7) mit főzzek? (15) mogyoróvaj (1) mousse (1) muffin (1) muszaka (1) napraforgó (1) napraforgó mag (1) narancs (5) narancslikőr (1) narancsos-kakaós sütemény (1) narancsos trüffel (1) natúr krémsajt (1) nokedli (2) nyers (1) nyomda (1) öhöm (1) öhön (1) öreg (1) öreg lebbencs (1) orgona (1) óriás (1) őszibarack (1) ötlet (3) ötletek (25) padlizsán (1) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (5) paradicsomos húsgombós (1) parázsburgonya (1) pavlova (1) pecsét (1) penne (1) piskóta (1) pite (2) pogácsa (2) polenta (1) porcukor (1) quiche (1) rák (1) rakottkel (1) rakott tészta (1) rántott (1) rántott krumpli (1) rántott leves (1) rebarbara (1) recept (2) reggeli (3) rétes (1) rétes liszt (1) rizs (1) római kömény (2) romantika (1) rukkola (1) sacher torta (1) sajt (4) sajtos csirke (1) sajttorta (3) saláta (2) sárgaborsó (1) sárgarépa (1) sárgarépakrém (1) slambuc (1) smarni (1) snidling (1) sonka (1) sopa de ajo (1) sós (1) spagetti (2) spárga (1) spenót (2) spenótleves (1) spentót (1) sütemény (37) süti pecsét (2) sütőpor (3) sütőtök (3) svéd ételek (1) svéd húsgolyók (1) szalakáli (1) szalalkáli (1) szamóca (1) szárított élesztő (1) szedd magad (1) szendvics (2) szilva (1) szilvalekvár (1) szilveszter (2) színéhség (1) szív (1) szivárvány (1) szódavíz (1) szósz (1) sztrapacska (1) tarator (1) tarhonya (1) tárkony (1) tart (1) tartlet (1) tea (1) tej (3) tejes tea (1) tejföl (3) tejszín (4) tejszínhab (1) télapó (1) teljes kiőrlésű (1) tepsis burgonya (1) tészta (3) tisztíókúra (1) tisztítókúra (1) tisztított vaj (1) TOJÁS (1) tojás (5) tojásfehérje (2) tojáshab (1) tojáskrém (1) tojásleves (1) tök (1) tőkehal (1) töltött (2) töltött csirke (1) töltött paprika (1) tonhalkrém (1) töpörtyű (1) torta (12) tortadíszítés (1) tortilla (1) tükörtojás (1) túró (4) túrógombóc (1) uborka (1) újévi (1) ünnep (2) vacsora (2) vadas (1) vaj (2) valentin nap (1) valenti nap (1) vaníliás cukor (2) vegán (4) vendégség (1) vendégváró falatok (1) virsli (2) zabpehelyliszt (2) zöldborsó (4) zöldborsóleves (1) zöldség (3) zöldségek (1) zöldséges (1) zöldspárga (1) zöld tea (2) zsemlegombóc (1) Címkefelhő

Kaak -kardamomos süti, avagy a titkos recept

2017.11.11. 17:15 - IMTUNDER

Címkék: élesztő desszert vaj sütőpor tisztított vaj liszt kardamom porcukor desszertek ghi

Ez az a recept, amiről azt hittem, nem fogom kipróbálni, mert több ponton is elakadni látszottam. ( Kardamom, csipkedő, ghi...a nagy ismeretlen.) Tulajdonképpen nem is nekem kellene ezt, hanem Rimnek, de ha már a lendület visz, és megsütöttem, valamint azt is elmondom, hogy percek alatt fogyott el, arra ösztönöz, hogy mások is megtehessék ugyanezt. 

Azt is előrebocsátom, hogy igen kevés összetevőből áll, ami macerásabb lehet beszerzésileg, az a kardamom, de nem kell aggódni, nekem sikerült venni egy csomaggal az első gyógynövényboltban, ahová betértem. 

Nézzük a fotókat, ami meg is hozza a kedvünk a készítéséhez. Rim fotóit használom, hisz ő a járatos, majd az utolsó kettőn megmutatom, mit lehet tenni kardamom és, vagy csipkedő nélkül.

431462_10150552203956396_517739148_n_1.jpg420437_10150552204376396_1174291063_n.jpg419533_10150552202436396_1683325595_n.jpg396474_10150552204416396_52530268_n.jpg426273_10150552204501396_502552139_n.jpg10437781_830467250337460_3527394719267170987_n.jpg10801573_830467327004119_2039067052781813032_n.jpg

Hv.: 

180g tisztított vaj (ghee) - kb. 250g sima vajból lesz ennyi

90ml víz

10g sütőpor

280g liszt

 

A forgatáshoz:

porcukor

1ek kardamom darálva/ mozsárban összetörve

 

Tisztított vaj:

nagy figyelmet igényel, mert könnyű odaégetni, és javíthatatlan állapotba hozni. Bátorság. Célszerű egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni belőle. Előnye, hogy sokáig (évekig) eltartható, mivel nem romlékony, hátránya viszont, hogy elkészítése sok időt vesz igénybe. 

Vastag fenekű edényben 1-2 kg vajat állandó kevergetés mellett lassú tűzön hevítsünk fel forrásig, majd mérsékeljük a hőfokot. A keletkező habot időnként szedjük le róla. Addig süssük, amíg átlátszóvá, aranyszínűvé válik. Ha már nem habzik, vegyük le a tűzről, hagyjuk leülepedni. Finom szövésű anyagon, vagy apró lyukú szűrőn szűrjük le. Hagyjuk kihűlni, megszilárdulni. 

Ez a ghi hagyományos elkészítési módja. 

Tárolása egyszerű: jól záródó üvegben akár hűtés nélkül is sokáig eltartható.

 

Akkor most nézzük a sütit (ez a z egyszerűbb része):

A tisztított vajat, a vizet és a sütőport összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet. Összegyúrjuk, kiszaggatjuk és "megcsipkedjük". A csipkedés azért fontos, hogy jól bele tudjon tapadni a sütik mintáiba a porcukor.

 

 180C°-on , hőlégkeveréssel kb. 18-20 percig sütjük.

Amikor kisült, kardamommal kevert porcukorba hempergetjük, jó vastagon.

 

A csipkedőről szólnék még. Szudánban csodás, fém csipkedőt használnak. Nekem ilyenem nem lévén, viszont van egy szép kockacukor csipeszem, azt használtam. Persze nem olyan lett, de megtette elsőre. :) 

Azóta láttam már több vebáruházban is mindenféle minták csípésére alkalmas műanyag marcipán vagy fondan csipkedőt. Azt gondolom, érdemes ezek közül valamelyiket kipróbálni. 

A kardamomról pedig annyit, akinek elsőre erőteljes, már-már túlzó az aroma, ami felszabadul a friss őrleméyből, megnyugtatom, a vele készült süti pont jó lesz, nem kell aggódni. Ha nem sikerül beszerezni, a süti viszont kívánatos, úgy el kell hagyni belőle a fűszert, fincsi lesz nélküle is. De aki így tesz, ígérje meg magának, és nekem :), hogy a legközelebbi alkalomkor már összekardamomozza a kis pufókákat.

süti beállítások módosítása