Ez az a recept, amiről azt hittem, nem fogom kipróbálni, mert több ponton is elakadni látszottam. ( Kardamom, csipkedő, ghi...a nagy ismeretlen.) Tulajdonképpen nem is nekem kellene ezt, hanem Rimnek, de ha már a lendület visz, és megsütöttem, valamint azt is elmondom, hogy percek alatt fogyott el, arra ösztönöz, hogy mások is megtehessék ugyanezt.
Azt is előrebocsátom, hogy igen kevés összetevőből áll, ami macerásabb lehet beszerzésileg, az a kardamom, de nem kell aggódni, nekem sikerült venni egy csomaggal az első gyógynövényboltban, ahová betértem.
Nézzük a fotókat, ami meg is hozza a kedvünk a készítéséhez. Rim fotóit használom, hisz ő a járatos, majd az utolsó kettőn megmutatom, mit lehet tenni kardamom és, vagy csipkedő nélkül.
Hv.:
180g tisztított vaj (ghee) - kb. 250g sima vajból lesz ennyi
90ml víz
10g sütőpor
280g liszt
A forgatáshoz:
porcukor
1ek kardamom darálva/ mozsárban összetörve
Tisztított vaj:
nagy figyelmet igényel, mert könnyű odaégetni, és javíthatatlan állapotba hozni. Bátorság. Célszerű egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni belőle. Előnye, hogy sokáig (évekig) eltartható, mivel nem romlékony, hátránya viszont, hogy elkészítése sok időt vesz igénybe.
Vastag fenekű edényben 1-2 kg vajat állandó kevergetés mellett lassú tűzön hevítsünk fel forrásig, majd mérsékeljük a hőfokot. A keletkező habot időnként szedjük le róla. Addig süssük, amíg átlátszóvá, aranyszínűvé válik. Ha már nem habzik, vegyük le a tűzről, hagyjuk leülepedni. Finom szövésű anyagon, vagy apró lyukú szűrőn szűrjük le. Hagyjuk kihűlni, megszilárdulni.
Ez a ghi hagyományos elkészítési módja.
Tárolása egyszerű: jól záródó üvegben akár hűtés nélkül is sokáig eltartható.
Akkor most nézzük a sütit (ez a z egyszerűbb része):
A tisztított vajat, a vizet és a sütőport összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet. Összegyúrjuk, kiszaggatjuk és "megcsipkedjük". A csipkedés azért fontos, hogy jól bele tudjon tapadni a sütik mintáiba a porcukor.
180C°-on , hőlégkeveréssel kb. 18-20 percig sütjük.
Amikor kisült, kardamommal kevert porcukorba hempergetjük, jó vastagon.
A csipkedőről szólnék még. Szudánban csodás, fém csipkedőt használnak. Nekem ilyenem nem lévén, viszont van egy szép kockacukor csipeszem, azt használtam. Persze nem olyan lett, de megtette elsőre. :)
Azóta láttam már több vebáruházban is mindenféle minták csípésére alkalmas műanyag marcipán vagy fondan csipkedőt. Azt gondolom, érdemes ezek közül valamelyiket kipróbálni.
A kardamomról pedig annyit, akinek elsőre erőteljes, már-már túlzó az aroma, ami felszabadul a friss őrleméyből, megnyugtatom, a vele készült süti pont jó lesz, nem kell aggódni. Ha nem sikerül beszerezni, a süti viszont kívánatos, úgy el kell hagyni belőle a fűszert, fincsi lesz nélküle is. De aki így tesz, ígérje meg magának, és nekem :), hogy a legközelebbi alkalomkor már összekardamomozza a kis pufókákat.