Mindjárt szilveszter, szóval gyorsan megírom a II. részt is, hátha valaki házibulit tart :)
Guacamole
- avocado (1 érett)
- fokhagyma (1 gerezd)
- hagyma (1/4 fej)
- paradicsom (1 kisebb)
- lime/citrom leve
- só
- bors
- chili paprika
Az avokádót vágjuk félbe, vegyük ki a magját és nyomkodjuk össze a húsát. Sózzuk, borsozzuk (chili paprikázzuk :), majd adjuk hozzá az összenyomott/lereszelt fokhagymát, az nagyon apróra vágott hagymát és a szintén apróra vágott paradicsomot. Majd öntsük rá a lime vagy a fél citrom levét, és keverjük össze.
Tojáskrém
- 4 db főtt tojás
- 2 ek mustár
- 4 ek majonéz
- só, bors
- 1 csokor snidling vagy 1 kisebb fej apróra vágott vöröshagyma
- 2 ek vaj
A 4 főtt tojás vágjuk apróra vagy reszeljük le sajtreszelőn. Majd keverjük el a puha vajjal, a mustárral, a majonézzel és az apróra vágott hagymával. Majd sózzuk, borsozzuk, tálaljuk.
Májkrém (mazsolás)
- kacsa- vagy csirkemáj (30 dkg)
- vaj (10 dkg)
- mazsola (egy evőkanálnyi)
- tejszín (fél dl)
- konyak (1 evőkanál)
- só
- bors
- majoranna (kb 2-3 evőkanálnyi szárított) vagy rozmaring
A mazsolát áztassuk be a konyakos vízbe.
A májat tisztítsuk meg és aprítsuk fel. Kevés vajon 10-12 perc alatt pirítsuk meg.
Még langyosan tegyük be az aprítógépbe, adjuk hozzá a maradék vajat, a tejszínt és a mazsolát. Sózzuk, borsozzuk és olyan krémesre turmixoljuk, ahogy szeretnénk :) nem baj, ha vannak benne mazsoladarabok.
Ha nem esszük meg azonnal, akkor nyomkodjunk folpack-ot a tetejére, hogy minél kevéssé barnuljon meg és tegyük hűtőbe.
Bazsalikomos sajtkrém
- friss bazsalikom (1 cserép)
- olívaolaj (½ dl)
- fokhagyma (1 gerezd)
- natúr krémsajt (25 dkg)
- só
A bazsalikomot az olívaolajjal, a fokhagymával és kevés sóval krémesre turmixoljuk, majd hozzáadjuk a natúr krémsajtot, és alaposan összekeverjük. Rövid időre hűtőbe tesszük, hogy az ízek kissé összeérjenek.
Ezt még nem próbáltam, de nagyon jól hangzik. Forrás:
http://parentia.hu/receptek/vacsora/167-bazsalikomos-sajtkrem
A képek illusztrációk :) google-ról gyűjtöttem őket.
Még több vendégváró falat:
http://hetrend.blog.hu/2012/12/13/vendegvaro_falatok_788