Első találkozásom a matchával a Marumoto teázóban történt - mégpedig Matcha Milk formájában, amibe azonnal beleszerettem. Így aztán egy drága embertől kaptam is egy adag matcha port, hogy otthon is elkészíthessük a finomságot.
Aztán persze túl sok matcha milk nem készült, viszont kíváncsi voltam, mire lehet még használni ezt a gyönyörű zöld port. Szintén a Marumotoban láttam, kóstoltam néhány isteni sütit, de azok megugorhatatlannak tűntek - így maradt a zöld teás keksz :)
Ami egyáltalán nem bonyolult. Nézzétek!
A recept a Lila Fügéről van.
Hozzávalók:
15 dkg kristálycukor kissé ledarálva
15 dkg vaj
22 dkg liszt
3 tojássárgája
1 1/2 ek matcha
8 dkg kristály/sütőcukor a díszítéshez
Elkészítés:
1. A lágy vajat a cukorral és a matchával krémesre keverjük.
2. A lisztet fokozatosan hozzáadjuk.
3. Végül a tojássárgákat egyesével belegyúrjuk a masszába.
4. Egy fóliába, mélyhűtőzacskóba csomagolva kb. fél órára a hűtőbe tesszük.
5. Előmelegítjük a sütőt 160 fokra.
6. A tésztát kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. (természetesen bármilyen formájú kekszeket készíthetünk. Keksznyomdával akár feliratosat is! :)
7. A kiszaggatott kekszeket cukorba forgatjuk, ha akarjuk, majd 12-14 perc alatt megsütjük. (Vigyázat, könnyen megég - tapasztalatból mondom :o Amikor még viszonylag puha és zöld, akkor jó. Ahogy hűl, szilárdul)
Önálló portré sajnos nem készült a kekszekről egyszer sem. De elképzelhető, hogy még fog :)