Bár kissé fúj a szél, nagyon meleg van. Ezért legalább a gondolatainkat tereljük hűvösebb napokra. Márpedig ha hideg, akkor karácsony,és ha karácsony, akkor apró sütik.
Éppen recepteket keresgéltem,azzal a nem titkolt szándékkal, hogy családom és barátaim ezekből a kis csodákból kapnak majd ízelítőt fémdobozba zárva az ünnepre. Az újságosnál bukkantam rá Stahl Judit: Ünnepi sütemények című magazinjának különszámára. Ennek a finomságnak a receptje is ebben a magazinban található.
Hv. :
30 dkg finomliszt
5 dkg cukrozatlan kakaópor
1/2 teáskanál só
22 dkg puha vaj
25 dkg cukor
1 nagy tojás
1 nagy tojássárgája
1 teáskanál vanília kivonat
A karamellás töltelékhez:
20 db vajkaramellás cukor ( kb. 16 dkg)
1/2 dl tejszín
A díszítéshez:
10 dkg étcsokoládé, apróra vágva
Egy közepes méretű tálban összekeverjük a lisztet, a kakaóport és a sót.
Egy nagyobb tálban robotgéppel krémesre keverjük a vajat, majd hozzáadjuk a cukrot és habosítjuk. Hozzákeverjük az egész tojást és a sárgáját, aztán a vaníliát. Alacsonyabb fokozaton hozzáadjuk a lisztes keveréket, amíg a tészta össze nem áll. Kisebb labdát formálunk belőle, majd kettéosztjuk. Mindkét részt folpackba tekerjük,és kb. 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra ( gázsütőn 4-es fokozat ), és két nagy tepsibe sütőpapírt terítünk.
Az egyik tésztadarabból kb. 2,5 cm-es gombócokat formálva, 4 cm-es távolságra tesszük. Fakanál végével mindnek a közepébe mélyedést készítünk, ügyelve rá, hogy az alját ne szakítsuk át.
Kb. 13 percig sütjük. Akkor jó, ha a sütik kivételkor épp hogy szilárdnak tűnnek. Még melegen újra bele nyomunk a fakanál segítségével a közepükbe, kicsit tágítva a mélyedést,2 cm átmérőjűre. Majd rácsra téve kihűtjük. Ugyan így járunk el a másik felével is a tésztának.
A karamellás töltelékhez egy edényben közepes tűzön, gyakori keverés mellett felolvasztjuk a karamellát és a tejszínt, amíg egyenletesen sima nem lesz. Ezután minden süti közepébe kanalazunk belőle, óvatosan, nehogy túlfolyjon. Ha a karamella besűrűsödne, tegyük vissza a tűzre az edényt néhány pillanatra. A tölteléket hagyjuk teljesen megszilárdulni, mielőtt csokival díszítenénk.
A díszítéshez gőz fölött felolvasztjuk a csokit, néhány percig szobahőmérsékleten hagyjuk hűlni. Kisebb nejlon zsákba töltjük, a végét lezárjuk, sarkán apró lyukat vágunk. Gyors mozdulatokkal oda-vissza, csíkokat nyomunk a csokiból a sütik tetejére.
A magazinban vannak egyéb információk a sütire vonatkozólag, amiket itt megosztok veletek:
-tárolás: sütőpapírral elválasztott rétegekben, légmentesen zárható dobozban 4 napig, vagy hűtőszekrényben 2 hétig.
-kb. 50 db lesz belőle.