Nemzetközi csokoládéhét+szülinap= Ultimate Chocolate Cake. Nekem egyszerűen csokitorta.
Tészta
- 200 g jó minőségű étcsoki (min. 50-60 %-os kakaótartalmú)
- 200 g vaj
- 1 teáskanál instant kávé
- 125 ml hideg víz
- 170 g liszt
- 250 g cukor
- 25 g kakaópor
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 1 mokkáskanál sütőpor
- csipet só
- 3 tojás
- fél doboz (kb. 70 g) natúr joghurt
- csokoládé a dekorációhoz
Krém (ganache)
- 200 g jó minőségű étcsoki (min. 50-60 %-os kakaótartalmú)
- 200 ml habtejszín
- 1-2 evőkanál cukor
1.
Egy kis lábasba öntjük a vizet, feloldjuk benne a kávét. Majd beledaraboljuk a vajat és beletördeljük a csokit.
Lassú tűzön melegítjük, addig, amíg fel nem olvad és szépen össze nem keveredik minden.
2.
Egy tálban összekeverjük a lisztet, kakaóport, sütőport, szódabikarbónát, sót és a cukrot. Majd hozzáadjuk a 3 tojást és a joghurtot.
3.
A két keveréket összekeverjük. Beleöntjük a kivajazott, lisztezett formába.
4.
Betesszük a sütőbe, és hőlégkeveréses sütőben 140 °C-on 1 óra 20 - 1 óra 30 percig sütjük.
Tűpróba! :)
5.
Kivesszük, egy ideig a formában hagyjuk hűlni, majd amikor már langyos, tegyük a sütőrácsra, és úgy hűtsük tovább.
6.
Amíg hűl, készítsük el a krémet:
A tejszínt melegítsük meg, épp hogy ne forrjon. Zárjuk el alatta a gázt, és dobáljuk bele a csokit és 1-2 kanál cukrot. Kevergessük, míg el nem olvad.
7.
Ha (nagyjából :) kihűlt a tészta, vágjuk 3 részre.
Amikor már tényleg hideg, kenjük meg a krémmel, kívül-belül.
8.
Jót tesz neki, ha egy éjszakát hűtőben áll.
9.
A tetejét pl. csokiforgáccsal díszíthetjük.
Az enyém nem lett a legszuperebb, de aki ezzel is megelégszik, annak elmondom, hogy csináltam :)
kb. 20 másodpercre mikróba tettem egy darabot csokit, majd krumplihámozóval elkezdtem "faragni" a szélét. Néhány egész szép kunkor is sikeredett.
Szépen feljött, csak kicsit megrepedt a teteje... Szerencsére a krémmel szépen el lehet tüntetni :)
Az eredeti recept itt:
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/3092/ultimate-chocolate-cake
Azóta már sikerült szebbre is :)