A kenyér világnapja bennünket is megihletett :)
Így aztán sütöttünk kenyeret. Többet is.
Először sima lisztből. Nagyon örültünk az eredménynek, szép lett, meg ruganyos is. Hmmm...
Aztán rájöttünk, hogy igazából kenyérlisztből kellene csinálni... vettünk is, és azzal is kipróbáltuk. Hát igen, ennek fényében a sima lisztes már nem is volt annyira jó :o Ráadásul a kenyérliszteset sokkal könnyebb volt gyúrni.
Kenyérrecept bőven van az Interneten. Mivel azonban nem bírtunk dönteni, maradt a liszt csomagolására írt. Ami szerintünk szuper.
(Lehet, hogy a Mamám mást mondott volna erre :) de mint amatőr városi kenyérsütők, azt gondoljuk, hogy jó)
Mindenesetre leírom. Bár ha valaki megveszi a Nagyi titka búza-kenyérlisztet (BL80), annak nem lesz rá szüksége.
Fehér kenyér recept
- 500 g búzakenyérliszt (BL 80)
- 300 ml kézmeleg víz
- 20 g friss élesztő
- 2 kávéskanál só
- 1 evőkanál olaj
- 1 csipet cukor
Elkészítés
- Az élesztőt felfuttatjuk fél dl vízben a cukorral. Majd összekeverjük a maradék vízzel.
- A lisztet meglangyosítjuk és átszitáljuk, majd összekeverjük a sóval.
- Az élesztőt hozzákeverjük a liszthez.
- 15-20 percig gyúrjuk, dagasztjuk.
- Az összegyúrt tésztát meleg helyen kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük.
- Majd újra átgyúrjuk, és cipót formázunk belőle. (mi két cipót formáztunk belőle)
- Sütőlapon vagy a (kenyér)sütőformában letakarva ismét a kétszeresére kelesztjük. Érdemes kikenni a formát vagy sütőpapírt tenni bele.
- A tetejét éles késsel bevágjuk és átkenjük vízzel.
- Gőzösített*, előmelegített sütőben 10 percig 220 fokon, majd újabb 50 percig 175 fokon sütjük.
- Ha elkészült, újra átkenjük vízzel, és hagyjuk kihűlni.
*a gőzösítést én úgy csináltam, hogy a sütő legalsó helyére egy vízzel tele tepsit tettem.
Ugyanez képekben
Dagasztással kezdünk. Jó, ha van férfi a háznál ;-)