Hétrend

Fogalmad sincs, mit főzz ma? Arról nem is beszélve, hogy mi legyen az egész heti menü?! Akkor köszöntelek a csapatban! Minden pénteken közzéteszek egy heti étrend javaslatot, minden napra egy húsos és egy húsmentes ebéd ötlettel. Plusz összeírok egy vázlatos bevásárlólistát, amit magaddal vihetsz a boltba/piacra. De előre szólok: a menük mindenféle gasztro-tudományos alapot nélkülözve, a saját (és környezetem) ízlése által vezérelve születnek meg. Ha jó ötletnek találod, nézd meg az eheti menütervet – és reménykedj, hogy egyezik az ízlésünk!

Címkék

advent (1) állat (3) alma (5) amerikai palacsinta (1) anyák napja (1) aszalt szilva (1) banán (2) banánlekvár (1) banános máktorta (1) bazsalikomos sajtkrém (1) befőzés (1) bejgli (1) betűk (1) birs (1) BL80 (1) bodza (1) bodzaecet (1) bodza bogyó (1) bodza jam (1) bodza lekvár (1) bodza szörp (1) bodza virág (1) bolognai (1) borsmustár (1) brassói (1) brokkoli (3) brownie (1) burgonya (2) chai (1) cheesecake (2) cheesecake brownie (1) chilisbab (1) citrom (6) cointreau (1) copf (1) csalogány 26 (1) császármorzsa (2) cseresznye (1) csicseriborsó (1) csirke (1) csirkemell (1) csoki (3) csokis süti (2) csokitorta (1) csokoládé (1) csokoládés (2) csokoládétorta (1) cukkíni (4) cukor (2) dagadó (1) darált hús (1) daramorzsa (1) datolya (1) desszert (41) desszertek (19) diéta (1) dinnye (2) dió (3) diós süti (1) díszítés (3) dunszt (2) dzsem (2) ebéd (3) édesség (2) edible flowers (1) egyszerű joghurtos (1) ehető karácsonyfa (1) ehető virág (2) ehető virágok (1) élesztő (6) eper (6) eperdzsem (2) eperföld (1) eperpüré (1) epertorta (1) erőleves (1) étcsokoládé (1) étel (3) ételek-italok (3) falafel (1) fánk (2) farsang (1) február 14 (1) fehér csoki (1) fehér kenyér (2) fehér liszt (1) fejessaláta (1) fenyőfa (2) fenyőmag (1) főétel (9) fokhagymakrémleves (1) fonat (1) főzelék (1) frankfurti leves (1) fruit cupcake (1) füstölt sajt (1) garnéla (1) gesztenye (1) gesztenyeliszt (1) ghi (1) golden syrup (1) gomba (3) grapefruit (1) guacamole (1) gulyás (1) gyömbér (3) gyümölcs (8) gyümölcsök (2) gyúrt tészta (1) hagyma (2) hagymaleves (1) hagymás rostályos (1) hal (2) házi kenyér (1) házi tészta (1) heti menü (34) horváth ilona (1) hús (1) húsleves (1) húsos (1) húsvét (1) író (1) jam (1) jamie oliver (1) joghurt (2) kakaós (2) kapor (1) káposzta (2) káposztaleves (1) kapros-túrós lepény (1) karácsony (4) karácsonyfa (2) karalábé (1) karamell (1) kardamom (2) kefir (1) keksz (5) keksznyomda (2) keksz pecsét (1) kelt tészta (3) kenyér (2) kevés hozzávaló (1) kevés munkával (1) kiskrémes (1) kókusz (1) kókuszgolyó (1) kókusz kocka (1) könnyű (1) körözött (1) körte (1) kosárkás (1) koszorú (1) krémsajt (2) krumpli (8) krumplistészta (1) kukoricakrémleves (1) kuszkusz (2) lagzis süti (1) lasagne (1) lebbencs (1) lebbencsleves (1) lecsó (1) lekvár (8) lencse (1) lestyán (1) leves (16) likőr (1) linzer (3) linzer tészta (1) liszt (5) madártej (2) máj (1) májkrém (1) mák (8) mákos banántorta (1) mákos guba (1) máktorta (2) malac (2) málna (1) málnás tart (1) marcipán (2) mascarpone (2) matcha (2) meggy (2) meggyes sajttorta (1) meggyszósz (1) menta (1) menü (1) méregtelenítés (1) mézeskalács (2) mit főzzek (7) mit főzzek? (15) mogyoróvaj (1) mousse (1) muffin (1) muszaka (1) napraforgó (1) napraforgó mag (1) narancs (5) narancslikőr (1) narancsos-kakaós sütemény (1) narancsos trüffel (1) natúr krémsajt (1) nokedli (2) nyers (1) nyomda (1) öhöm (1) öhön (1) öreg (1) öreg lebbencs (1) orgona (1) óriás (1) őszibarack (1) ötlet (3) ötletek (25) padlizsán (1) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (5) paradicsomos húsgombós (1) parázsburgonya (1) pavlova (1) pecsét (1) penne (1) piskóta (1) pite (2) pogácsa (2) polenta (1) porcukor (1) quiche (1) rák (1) rakottkel (1) rakott tészta (1) rántott (1) rántott krumpli (1) rántott leves (1) rebarbara (1) recept (2) reggeli (3) rétes (1) rétes liszt (1) rizs (1) római kömény (2) romantika (1) rukkola (1) sacher torta (1) sajt (4) sajtos csirke (1) sajttorta (3) saláta (2) sárgaborsó (1) sárgarépa (1) sárgarépakrém (1) slambuc (1) smarni (1) snidling (1) sonka (1) sopa de ajo (1) sós (1) spagetti (2) spárga (1) spenót (2) spenótleves (1) spentót (1) sütemény (37) süti pecsét (2) sütőpor (3) sütőtök (3) svéd ételek (1) svéd húsgolyók (1) szalakáli (1) szalalkáli (1) szamóca (1) szárított élesztő (1) szedd magad (1) szendvics (2) szilva (1) szilvalekvár (1) szilveszter (2) színéhség (1) szív (1) szivárvány (1) szódavíz (1) szósz (1) sztrapacska (1) tarator (1) tarhonya (1) tárkony (1) tart (1) tartlet (1) tea (1) tej (3) tejes tea (1) tejföl (3) tejszín (4) tejszínhab (1) télapó (1) teljes kiőrlésű (1) tepsis burgonya (1) tészta (3) tisztíókúra (1) tisztítókúra (1) tisztított vaj (1) TOJÁS (1) tojás (5) tojásfehérje (2) tojáshab (1) tojáskrém (1) tojásleves (1) tök (1) tőkehal (1) töltött (2) töltött csirke (1) töltött paprika (1) tonhalkrém (1) töpörtyű (1) torta (12) tortadíszítés (1) tortilla (1) tükörtojás (1) túró (4) túrógombóc (1) uborka (1) újévi (1) ünnep (2) vacsora (2) vadas (1) vaj (2) valentin nap (1) valenti nap (1) vaníliás cukor (2) vegán (4) vendégség (1) vendégváró falatok (1) virsli (2) zabpehelyliszt (2) zöldborsó (4) zöldborsóleves (1) zöldség (3) zöldségek (1) zöldséges (1) zöldspárga (1) zöld tea (2) zsemlegombóc (1) Címkefelhő

Bejgli - Lajos Mari receptje

2012.12.15. 22:41 - Rim

Címkék: karácsony bejgli

Egy két évvel ezelőtti Nők Lapja számban találtam a receptet. Kipróbáltam, és szuper lett a végeredmény. Életem első bejglije tökéletes lett, még csak ki sem repedt. A kezdők szerencséje (is) volt - de a recept is nagyon jó, szerintem.

Próbáljátok ki!

makos_bejgli felvagva.jpg

2-2 (kicsi) rúdhoz/20-20 szelethez

Tészta

  • 600 g finomliszt
  • 150 g margarin
  • 100 g sertészsír
  • 1 csipet só
  • 1,5 dl tej
  • 1 kk+50 g porcukor
  • 15 g élesztő
  • 2 tojás+2 a kenéshez

Diótöltelékhez

  • 200 g darált dió
  • 150 g porcukor
  • 50 g mazsola
  • 3 ek rum
  • 1 tasak bourbon vaníliás cukor
  • 1 citrom vagy narancs reszelt héja
  • 1/2 kk őrölt fahéj
  • 1 dl tej
  • (2-3 ek zsemlemorzsa - én ezt nem adtam hozzá)

Máktöltelékhez

  • 200 g darált mák
  • 150 g porcukor
  • 50 g mazsola
  • 3 ek rum
  • 1 tasak bourbon vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 dl víz
  • 2-3 ek citromlé

Elkészítés

 

1. tészta

  • A tésztához összedolgozzuk a lisztet a margarinnal, a zsírral és a sóval.
  • A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk 1 kk. porcukrot, és az elmorzsolt élesztőt felfuttatjuk benne.
  • Belekeverünk 2 tojást, majd a porcukorral együtt a liszthez adjuk és összegyúrjuk.
  • 4 azonos súlyú (kb. 250 g) cipóra osztjuk, és műanyag dobozban (én mélyhűtőzacskóban) betesszük a hűtőbe.

 

2. töltelék
A töltelékhez az összesen 100 g mazsolát forró vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük, meglocsoljuk az összesen 6 ek. rummal, lefedjük, fél órát érleljük.

A diótöltelékhez

  • összekeverjük a diót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat/vagy narancshéjat, valamint a fahéjat.
  • Hozzáadjuk a felforrósított tejet, a mazsola felét (és a zsemlemorzsát).
  • Hagyjuk egészen kihűlni (ha a töltés előtt lágynak találnánk, további 1-2 ek. zsemlemorzsát adunk hozzá).


A máktöltelékhez

  • összekeverjük a mákot, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat,
  • hozzáadjuk a felforrósított vizet, a citromlét, a maradék mazsolát.
  • Hagyjuk kihűlni (ha lágynak találnánk, 1-2 ek. zsemlemorzsát adunk hozzá).

 

3.
A kenésre szánt tojásokat kettéválasztjuk.

Az első cipót kb. 20x30 cm-es, azaz kb. A4-es nagyságú lapra nyújtjuk, a két rövidebb oldalán elvékonyítjuk a tésztát.
A szegélyeken 2-3 cm-t szabadon hagyva (tojásfehérjébe mártogatott ujjal, így nem ragad!) elkenjük rajtuk a diótöltelékeket.

A szegélyeket átkenjük tojásfehérjével, két rövidebb oldalát 2-3 cm szélesen visszahajtjuk-nyomkodjuk a töltelékre, majd lazán-szabályosan feltekerjük, és hajtott oldalával lefelé sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük.

Megtöltjük a másik 3 cipót is (még 1 diós és 2 mákos lesz)

 

4.
Tetejüket, oldalukat megkenjük a tojássárgájával, majd hűvösre tesszük, amíg a tojás meg nem szárad (35-45 perc)!

Ezután meleg helyre (a konyhába) visszük, átkenjük tojásfehérjével, és további fél órát "szárítjuk" (a kétszeri kenéstől lesz márványos a tetejük!!).

bejgli_nyersen.JPG

 

5.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra (légkeveréses 160 fokra). Kötőtűvel vagy fémnyárssal 4-5 cm-ként egészen "koppanásig" nyomva a tűt, megszurkáljuk a tésztatekercsek oldalait és tetejét, azaz utat biztosítunk a gőznek, hogy szét ne repessze a tésztát és 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.

A sütőlapon hagyjuk kihűlni.

Alufóliával letakarjuk, hűvös helyre tesszük, és lehetőleg csak másnap szeleteljük.

bejgli_hetrend [640x480].jpg

süti beállítások módosítása