Egy két évvel ezelőtti Nők Lapja számban találtam a receptet. Kipróbáltam, és szuper lett a végeredmény. Életem első bejglije tökéletes lett, még csak ki sem repedt. A kezdők szerencséje (is) volt - de a recept is nagyon jó, szerintem.
Próbáljátok ki!
2-2 (kicsi) rúdhoz/20-20 szelethez
Tészta
- 600 g finomliszt
- 150 g margarin
- 100 g sertészsír
- 1 csipet só
- 1,5 dl tej
- 1 kk+50 g porcukor
- 15 g élesztő
- 2 tojás+2 a kenéshez
Diótöltelékhez
- 200 g darált dió
- 150 g porcukor
- 50 g mazsola
- 3 ek rum
- 1 tasak bourbon vaníliás cukor
- 1 citrom vagy narancs reszelt héja
- 1/2 kk őrölt fahéj
- 1 dl tej
- (2-3 ek zsemlemorzsa - én ezt nem adtam hozzá)
Máktöltelékhez
- 200 g darált mák
- 150 g porcukor
- 50 g mazsola
- 3 ek rum
- 1 tasak bourbon vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 dl víz
- 2-3 ek citromlé
Elkészítés
1. tészta
- A tésztához összedolgozzuk a lisztet a margarinnal, a zsírral és a sóval.
- A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk 1 kk. porcukrot, és az elmorzsolt élesztőt felfuttatjuk benne.
- Belekeverünk 2 tojást, majd a porcukorral együtt a liszthez adjuk és összegyúrjuk.
- 4 azonos súlyú (kb. 250 g) cipóra osztjuk, és műanyag dobozban (én mélyhűtőzacskóban) betesszük a hűtőbe.
2. töltelék
A töltelékhez az összesen 100 g mazsolát forró vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük, meglocsoljuk az összesen 6 ek. rummal, lefedjük, fél órát érleljük.
A diótöltelékhez
- összekeverjük a diót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat/vagy narancshéjat, valamint a fahéjat.
- Hozzáadjuk a felforrósított tejet, a mazsola felét (és a zsemlemorzsát).
- Hagyjuk egészen kihűlni (ha a töltés előtt lágynak találnánk, további 1-2 ek. zsemlemorzsát adunk hozzá).
A máktöltelékhez
- összekeverjük a mákot, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat,
- hozzáadjuk a felforrósított vizet, a citromlét, a maradék mazsolát.
- Hagyjuk kihűlni (ha lágynak találnánk, 1-2 ek. zsemlemorzsát adunk hozzá).
3.
A kenésre szánt tojásokat kettéválasztjuk.
Az első cipót kb. 20x30 cm-es, azaz kb. A4-es nagyságú lapra nyújtjuk, a két rövidebb oldalán elvékonyítjuk a tésztát.
A szegélyeken 2-3 cm-t szabadon hagyva (tojásfehérjébe mártogatott ujjal, így nem ragad!) elkenjük rajtuk a diótöltelékeket.
A szegélyeket átkenjük tojásfehérjével, két rövidebb oldalát 2-3 cm szélesen visszahajtjuk-nyomkodjuk a töltelékre, majd lazán-szabályosan feltekerjük, és hajtott oldalával lefelé sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük.
Megtöltjük a másik 3 cipót is (még 1 diós és 2 mákos lesz)
4.
Tetejüket, oldalukat megkenjük a tojássárgájával, majd hűvösre tesszük, amíg a tojás meg nem szárad (35-45 perc)!
Ezután meleg helyre (a konyhába) visszük, átkenjük tojásfehérjével, és további fél órát "szárítjuk" (a kétszeri kenéstől lesz márványos a tetejük!!).
5.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra (légkeveréses 160 fokra). Kötőtűvel vagy fémnyárssal 4-5 cm-ként egészen "koppanásig" nyomva a tűt, megszurkáljuk a tésztatekercsek oldalait és tetejét, azaz utat biztosítunk a gőznek, hogy szét ne repessze a tésztát és 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütőlapon hagyjuk kihűlni.
Alufóliával letakarjuk, hűvös helyre tesszük, és lehetőleg csak másnap szeleteljük.