A hosszú hétvége tökéletes bodzás receptek elkészítéséhez. Ill. a városlakóknak szmogmentes bodza felkutatására :)
BODZAVIRÁGBÓL
Sült bodzavirág chillivel
Bodzás cukor
Bodzavirágecet
- A leszedett bodzavirágot hideg vízzel leöblítjük, majd csokorba fogva kirázzuk (ízlés szerint elhagyható lépés).
- A vastag, zöld szárakat kivágjuk. A virágokat jól zárható befőttesüvegbe tömjük, és jól összenyomjuk. Majd felöntjük fehérborecettel vagy almaecettel, és légmentesen lezárjuk. (Egy 720 ml-es befőttesüvegben 0,5 liter ecet érlelhető, a többi térfogatot a virág teszi ki.)
- Kb. 1 hónapig sötét, hűvös helyen tartjuk; időnként megforgatjuk.
- Leszűrjük, és az ecetet lezárt üvegekben tároljuk. Többszöri ülepítéssel és szűréssel jól eltávolítható belőle a virágpor.
http://dulmina.blogspot.hu/2008/05/bodzaecet.html
Bodzaszörp
- 6-8 tányér bodzavirág
- 400 g világos (nád)cukor
- 4-6 db citrom
- 4 l víz
- Vizsgáljuk meg, hogy a virágzatokban nem bújt-e meg egy-két bogár, majd folyó vízzel gyorsan mossuk át.
- Tegyük a vizet egy zárható tálba és ebbe rakjuk bele a cukrot meg a virágokat.
A citromok felét facsarjuk ki és keverjük bele, a másik felét mossuk meg és vékony karikákra vágva tegyük bele a tálba. - Pár napig néha-néha keverjük meg a szörpöt, amíg a cukor feloldódik benne, majd szűrjük le és tegyük üvegekbe.
Ízlés szerinti higításban fogyasszuk.
http://hvg.hu/panorama/20110522_legjobb_bodzaszorp_recept
Bodzatea
Szedjük le a bodza kinyílott virágait, és szárítsuk meg szellős, meleg helyen.
A megszáradt virágot szedjük le a szárakról és vászonzsacskóban tároljuk télire. Jó teát készíthetünk belőle, ha leforrázzuk. Mézzel ízesítve, melegen, hidegen egyaránt jó.
Bodzaleves
Nyári bodzaleves. A bozdabogyókat (1/2 l) szitán áttörjük, 1/2 l vízzel, 4-5 evőkanálnyi cukorral felfőzzük. 2 dl fehérborral, kávéskanál citromlével ízesítjük. Jéghidegen tálaljuk.
http://terebess.hu/tiszaorveny/vadon/bodza.html
BODZABOGYÓBÓL
Bodzabogyólekvár
http://www.kulinarisvilag.hu/hun/receptek/bodzabogyolekvar
Bodzabogyó szörp
Recept
3 kg szemezett bodzabogyót porcelán vagy kőedénybe téve néhány napig állni hagyunk. Utána megtörjük, és a levét átszűrjük. Minden literhez 1 kg cukrot adunk, addig főzzük, míg sűrűsödni nem kezd. Forrón üvegbe töltjük, és lekötve száraz gőzbe tesszük. Vízzel hígítva kiváló üdítőital, de a fél liter tejjel összemixelt 1 dl bodzaszörp is kitűnő italnak számít.
http://terebess.hu/tiszaorveny/vadon/bodza.html
Bodzamártás
Recept
1/2 kg szemezett, érett bodzabogyót megmosunk, porcelán vagy kőedénybe rakjuk, 1/2 l borecetben egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap szitán leszűrjük, jól lecsöpögtetjük. A bogyókat durvára darált borssal, gyömbérgyökérrel vagy szegfűszeggel, fahéjjal, néhány apró fej vöröshagymával és reszelt citromhéjjal ízesítjük. A masszát 6-8 percig állandó keverés közben főzzük. Lehűlés után szitán áttörjük, üvegbe töltjük. Halételek pikáns mártásaihoz nélkülözhetetlen.
http://terebess.hu/tiszaorveny/vadon/bodza.html
Bodza íz
A bodza bogyót sűrű szitába tesszük és átmossuk, majd lecsepegtetjük. Lábosba szórjuk, hozzáadjuk a cukrot és a zseléfixet. Elkeverjük, majd lassú tűzön felfőzzük. Mikor felfőtt, rúdmixerrel kicsit átmixeljük és tovább főzzük még kb. 20 percet. Mikor megfőtt a lekvár, üvegekbe töltjük, lezárjuk és melegben kidunsztoljuk. Nagyon finom, ízletes lekvár lesz belőle. Még egy apró utóirat: Mivel sok, apró, pici magocskát tartalmaz, aki nem szereti magosan, annak érdemes átszűrni.
http://illeskriszkonyhaja.blogspot.hu/2011/08/bodza-iz.html
Bodzalikőr
1 liternyi bodzabogyó, 2 liter víz, 1 kg cukor, 1 rúd vanilia, 6 szegfûszeg, kevés szerecsendió, 1 citrom, fél liter tisztaszesz.
A bodzát a vízzel és a cukorral fél órán át fõzöm. A levét leszûröm, hozzáadom a fûszereket és a citromlevet, majd újabb órán át fõzöm. Ezután újra leszûröm és elkeverem a finomszesszel. Üvegekbe töltöm.