Igen, megint Csabinál jártunk... :)
Szóval újabb variáció mákos sütire. Ez:
Hozzávalók
tészta
- 100 g vaj
- 50 g cukor
-150 g liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
töltelék
- 5 tojás
- 150 g őrölt mák
- 150 g cukor
- 1 citrom héja és mondjuk a felének a leve
- ízlés szerint vörös áfonya, mazsola, stb.
Elkészítés
- a sütőt előmelegítjük 180 fokra (hőlégkeverés)
- A vajat, lisztet, cukrot összegyúrjuk, és a tészta már készen is van. Kinyújtjuk és beletesszük a tepsibe, sütőformába, amit kivajaztunk.
(én egy 18 cm-es tortaformát használtam)
- A töltelékhez a tojásokat szétválasztjuk.
A tojássárgákat jól kikeverjük a cukorral.
Belereszeljük a citromok héját, belenyomjuk a fél citrom levét (kóstoljuk meg, lehet, hogy több kell)
Összekeverjük a mákkal (és pl.az vörös áfonyával)
A fehérjéket kemény habbá verjük. Ezt is belekeverjük a masszába, de ezt már nem elektromos habverővel, hanem mondjuk egy spatulával, fakanállal.
A masszát ráöntjük a tésztára. Mehet a sütőbe.
Kb. 10-15 percig 180 fokon sütjük, majd visszavesszük a hőfokot 160 fokra, és még kb. 40 percet sütjük. (tűpróba)
Mivel az én formám kicsi, ezért jó magas lett a töltelék. Ha laposabb, akkor hamarabb megsül, szóval nézzetek rá gyakrabban :)
Mindenkinek ízlett.
Persze annyi unicum után nem csoda ;-)