Ezek a lekvárok karácsonyi ajándékba készültek, méghozzá blogom grafikusának, így sajnos karácsony előtt gyanús lett volna megosztani a receptet :) Úgyhogy most. Még bőven szezonban vagyunk. Próbáljátok ki őket!
- 3 narancs
- 3 grapefruit
- 1 citrom
- 300 g cukor
- 1 csomag 2:1 arányú dzsemfix
- Lábosba reszeljük a citrom és egy narancs héját (nyilván alaposan megmossuk előtte a gyümölcsöket)
- Ezután jön a legmacerásabb rész - főle a narancs esetében: meghámozzuk a gyümölcsöket úgy, hogy a héj alatti fehér részt és a gerezdeket elválasztó hártyát is eltávolítjuk.
- A gyümölcshúst és a cukrot is a lábosba tesszük és lassú tűzön, időnként megkeverve kb. másfél órát főzzük.
- Végül hozzáadjuk a dzsemfixet, felforraljuk, majd a tűzről levéve, forrón befőttesüvegbe töltjük és lezárjuk.
- Dunsztba tesszük és hagyjuk kihűlni.
- 500 g sütőtök (tisztán mérve)
- 2 közepes alma
- 1 narancs héja
- 1 teáskanál fahéj
- kb. 5 cm-es darab gyömbér
- 300 g cukor
- szalicil a tetejére
- Megtisztatjuk és kis darabokra vágjuk a sütőtököt és az almát.
- Lábasba tesszük, ráöntjük a cukrot, a fahéjat és a ráreszeljük a narancs héját. (akár a levét is beletehetjük)
- Kb. másfél-2 órán keresztül főzzük.(attól is függ, mennyi idő, hogy az alma mennyire "leves", ahogy a nagymamám mondta volt :)
- Amikor elég sűrűnek találjuk, belereszeljük a gyömbért.
- Majd levesszük a tűzről, üvegekbe töltjük, tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, lezárjuk és dunsztban hagyjuk kihűlni.