Tojásos nokedli (4 fő részére)
Hozzávalók
50 dkg liszt
2 tojás
2 dl víz
2 dl tej
1,5 teáskanál só
4-5 liter víz, 1 evőkanál só
5 dkg vaj
6-7 tojás a tetejére
Elkészítés
1. A vizet a sóval feltesszük forrni.
2. A tojásokat felverjük, hozzáöntjük a liszt felét és a többi hozzávalót. Fakanállal jól összedolgozzuk.
3. Ha már egynemű, akkor folyamatos keverés közben hozzáadjuk a maradék lisztet. Addig keverjük, amíg a tészta hólyagos nem lesz.
4. A nokedlit 2-3 adagban a forrásban lévő vízbe szaggatjuk.
5. Amikor feljött a víz felszínére leszűrjük, és a teflon bevonatú lábasban megolvasztott vajra dobjuk.
6. Ha az összes nokedli a lábasban van, akkor átforrósítjuk és a felvert tojásokat több adagban hozzákeverjük.
2-3 percig forgatjuk csak, majd a tűzről levéve körülbelül 10 percig állni hagyjuk.
Trükkök
- A nokedlit kisebb adagokban szaggassuk a vízbe, így nem ragadnak össze. Ha feljött a nokedli a víz felszínére, akkor máris leszűrhetjük.
- A frissen leszűrt nokedlit ne kevergessük, hanem csak rázogassuk meg a lábasban.
- A titok az, hogy a felvert tojásmennyiséget nem egyben, hanem folyamatosan kis adagokban öntjük a nokedlire, így a kis adagok gyorsabban megszilárdulnak.
- A tojásos nokedli úgy finom, ha kicsit lágy, kocsonyás rajta a tojás. Ha túl sokáig forrósítjuk, a végeredmény könnyen rántottás nokedli lehet. Így azzal is számoljunk, hogy miután lehúzzuk a tűzről, a nokedli és az edény is még pár percig forró, és a tojás még szilárdul, vagyis tűz felett 2-3 perc bőven elég. Hagyjuk 5-10 percig hűlni, és egyben szilárdulni – így lesz gusztusos és megfelelő hőmérsékletű.
Recept innen:
http://hvg.hu/gasztronomia/20110711_tokeletes_tojasos_nokedli