hozzávalók:
1 dl tej
1 evőkanál cukor
3 dkg élesztő
60 dkg finomliszt
25 dkg margarin
15 dkg tehéntúró
15 dkg juhtúró
1 dl tejföl
3 db tojás
1,5 evőkanál só
20 - 30 dkg gouda sajt
elkészítési idő:
2 óra
1. A tejet a cukorral langyosra melegítem, majd belemorzsolom az élesztőt.
2. Egy méretes tálba összemorzsolom a lisztet a puha margarinnal, majd beleteszem az összes hozzávalót: a tejes cukros élesztőt, a villával összetört túrókat, a tejfölt amit korábban összekevertem a 2 darab tojással, és a sót.
3. Összegyúrom, majd hagyom 40 percig letakarva kelni.
4. Addig lereszelem a sajtot. Én adtam hozzá még egy kevés füstölt sajtot is, mert imádom a sajtot :)
5. Miután megkelt, lisztezett konyhapulton kinyújtom a tésztát és a lereszelt sajt felével megszórom.
6. Feltekerem a tésztát, mint egy piskótatekercset és újra hagyom kelni 45 percig.
7. Kinyújtom a tésztát óvatosan ujjnyi vastagra és a megmaradt tojással megkenem vékonyan a tetejét, majd megszórom a sajt második felével.
8. Körübelül 3x3 cm kockákra vágom a kés életlen felével és előmelegített sütőbe teszem. (A képen is látszik, hogy én túl közel raktam őket és sütés közben összeérnek. Egyébként 2 tepsi is lesz belőle.) Nekem légkeveréssel 20 perc is elég volt, sima sütőben kell 25 perc is. |