Hétrend

Fogalmad sincs, mit főzz ma? Arról nem is beszélve, hogy mi legyen az egész heti menü?! Akkor köszöntelek a csapatban! Minden pénteken közzéteszek egy heti étrend javaslatot, minden napra egy húsos és egy húsmentes ebéd ötlettel. Plusz összeírok egy vázlatos bevásárlólistát, amit magaddal vihetsz a boltba/piacra. De előre szólok: a menük mindenféle gasztro-tudományos alapot nélkülözve, a saját (és környezetem) ízlése által vezérelve születnek meg. Ha jó ötletnek találod, nézd meg az eheti menütervet – és reménykedj, hogy egyezik az ízlésünk!

Címkék

advent (1) állat (3) alma (5) amerikai palacsinta (1) anyák napja (1) aszalt szilva (1) banán (2) banánlekvár (1) banános máktorta (1) bazsalikomos sajtkrém (1) befőzés (1) bejgli (1) betűk (1) birs (1) BL80 (1) bodza (1) bodzaecet (1) bodza bogyó (1) bodza jam (1) bodza lekvár (1) bodza szörp (1) bodza virág (1) bolognai (1) borsmustár (1) brassói (1) brokkoli (3) brownie (1) burgonya (2) chai (1) cheesecake (2) cheesecake brownie (1) chilisbab (1) citrom (6) cointreau (1) copf (1) csalogány 26 (1) császármorzsa (2) cseresznye (1) csicseriborsó (1) csirke (1) csirkemell (1) csoki (3) csokis süti (2) csokitorta (1) csokoládé (1) csokoládés (2) csokoládétorta (1) cukkíni (4) cukor (2) dagadó (1) darált hús (1) daramorzsa (1) datolya (1) desszert (41) desszertek (19) diéta (1) dinnye (2) dió (3) diós süti (1) díszítés (3) dunszt (2) dzsem (2) ebéd (3) édesség (2) edible flowers (1) egyszerű joghurtos (1) ehető karácsonyfa (1) ehető virág (2) ehető virágok (1) élesztő (6) eper (6) eperdzsem (2) eperföld (1) eperpüré (1) epertorta (1) erőleves (1) étcsokoládé (1) étel (3) ételek-italok (3) falafel (1) fánk (2) farsang (1) február 14 (1) fehér csoki (1) fehér kenyér (2) fehér liszt (1) fejessaláta (1) fenyőfa (2) fenyőmag (1) főétel (9) fokhagymakrémleves (1) fonat (1) főzelék (1) frankfurti leves (1) fruit cupcake (1) füstölt sajt (1) garnéla (1) gesztenye (1) gesztenyeliszt (1) ghi (1) golden syrup (1) gomba (3) grapefruit (1) guacamole (1) gulyás (1) gyömbér (3) gyümölcs (8) gyümölcsök (2) gyúrt tészta (1) hagyma (2) hagymaleves (1) hagymás rostályos (1) hal (2) házi kenyér (1) házi tészta (1) heti menü (34) horváth ilona (1) hús (1) húsleves (1) húsos (1) húsvét (1) író (1) jam (1) jamie oliver (1) joghurt (2) kakaós (2) kapor (1) káposzta (2) káposztaleves (1) kapros-túrós lepény (1) karácsony (4) karácsonyfa (2) karalábé (1) karamell (1) kardamom (2) kefir (1) keksz (5) keksznyomda (2) keksz pecsét (1) kelt tészta (3) kenyér (2) kevés hozzávaló (1) kevés munkával (1) kiskrémes (1) kókusz (1) kókuszgolyó (1) kókusz kocka (1) könnyű (1) körözött (1) körte (1) kosárkás (1) koszorú (1) krémsajt (2) krumpli (8) krumplistészta (1) kukoricakrémleves (1) kuszkusz (2) lagzis süti (1) lasagne (1) lebbencs (1) lebbencsleves (1) lecsó (1) lekvár (8) lencse (1) lestyán (1) leves (16) likőr (1) linzer (3) linzer tészta (1) liszt (5) madártej (2) máj (1) májkrém (1) mák (8) mákos banántorta (1) mákos guba (1) máktorta (2) malac (2) málna (1) málnás tart (1) marcipán (2) mascarpone (2) matcha (2) meggy (2) meggyes sajttorta (1) meggyszósz (1) menta (1) menü (1) méregtelenítés (1) mézeskalács (2) mit főzzek (7) mit főzzek? (15) mogyoróvaj (1) mousse (1) muffin (1) muszaka (1) napraforgó (1) napraforgó mag (1) narancs (5) narancslikőr (1) narancsos-kakaós sütemény (1) narancsos trüffel (1) natúr krémsajt (1) nokedli (2) nyers (1) nyomda (1) öhöm (1) öhön (1) öreg (1) öreg lebbencs (1) orgona (1) óriás (1) őszibarack (1) ötlet (3) ötletek (25) padlizsán (1) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (5) paradicsomos húsgombós (1) parázsburgonya (1) pavlova (1) pecsét (1) penne (1) piskóta (1) pite (2) pogácsa (2) polenta (1) porcukor (1) quiche (1) rák (1) rakottkel (1) rakott tészta (1) rántott (1) rántott krumpli (1) rántott leves (1) rebarbara (1) recept (2) reggeli (3) rétes (1) rétes liszt (1) rizs (1) római kömény (2) romantika (1) rukkola (1) sacher torta (1) sajt (4) sajtos csirke (1) sajttorta (3) saláta (2) sárgaborsó (1) sárgarépa (1) sárgarépakrém (1) slambuc (1) smarni (1) snidling (1) sonka (1) sopa de ajo (1) sós (1) spagetti (2) spárga (1) spenót (2) spenótleves (1) spentót (1) sütemény (37) süti pecsét (2) sütőpor (3) sütőtök (3) svéd ételek (1) svéd húsgolyók (1) szalakáli (1) szalalkáli (1) szamóca (1) szárított élesztő (1) szedd magad (1) szendvics (2) szilva (1) szilvalekvár (1) szilveszter (2) színéhség (1) szív (1) szivárvány (1) szódavíz (1) szósz (1) sztrapacska (1) tarator (1) tarhonya (1) tárkony (1) tart (1) tartlet (1) tea (1) tej (3) tejes tea (1) tejföl (3) tejszín (4) tejszínhab (1) télapó (1) teljes kiőrlésű (1) tepsis burgonya (1) tészta (3) tisztíókúra (1) tisztítókúra (1) tisztított vaj (1) TOJÁS (1) tojás (5) tojásfehérje (2) tojáshab (1) tojáskrém (1) tojásleves (1) tök (1) tőkehal (1) töltött (2) töltött csirke (1) töltött paprika (1) tonhalkrém (1) töpörtyű (1) torta (12) tortadíszítés (1) tortilla (1) tükörtojás (1) túró (4) túrógombóc (1) uborka (1) újévi (1) ünnep (2) vacsora (2) vadas (1) vaj (2) valentin nap (1) valenti nap (1) vaníliás cukor (2) vegán (4) vendégség (1) vendégváró falatok (1) virsli (2) zabpehelyliszt (2) zöldborsó (4) zöldborsóleves (1) zöldség (3) zöldségek (1) zöldséges (1) zöldspárga (1) zöld tea (2) zsemlegombóc (1) Címkefelhő

Heti menü 48. hét

2012.11.23. 16:20 - Rim

Címkék: leves főétel heti menü

Az eheti menü Gabi közreműködéssével készült. Köszönet érte! :)

48_heti_menu.jpg

Pimm's puncs forrón

2012.11.21. 21:25 - Rim

Címkék: ötletek

Céges csapatépítés alkalmával az egyik kolléganőm készített ilyet. Én azelőtt a Pimm's-ről sem hallottam, nemhogy a forró Pimm's puncsról...

pimms_1.jpg

Bár ízlett, gondoltam, ilyet sem iszom többet, hisz honnan lesz nekem alapanyagom. Aztán egyik nap benéztem Tamás hűtőjébe - és legnagyobb meglepetésemre ott lapult egy (fél) üveg Pimm's.

Szerinte uborkával rossz, szerintem almával jó - szóval elkészítettük a puncsot. Így:

500 ml 100%-os almalé

2-300 ml víz

150 ml Pimm's

5 cl vodka (lehet brandy is vagy rum)

1 alma

fél narancs

pár darab fajéj és szegfűszeg

cukor, ízlés szerint

A forralt borhoz hasonlóan kevés vízben elkezdem forralni a fűszereket. Majd hozzáöntöttem az almalevet, beletettem az összevágott narancsot és almát, és tovább forraltam még pár percig. Közben kóstolgattam :)

Amikor jónak ítéltem, elzártam a gázt, majd beleöntöttem az alkoholokat és máris kitöltöttem a poharakba.

Isteni lett. Azt hiszem, ez az új kedvenc téli italom! :)

pimms_2.jpg

pimms_punch_3.jpg

winter_pimms.jpg

puncs.jpg

forro_ital.jpg

Heti menü 47. hét

2012.11.16. 17:57 - Rim

Címkék: leves főétel heti menü mit főzzek

Heti_menu_47_het.jpg

Amerikai palacsinta

2012.11.15. 22:50 - Rim

Címkék: sütemény desszert zabpehelyliszt amerikai palacsinta golden syrup

Hogy honnan jött az ötlet, már nem emlékszem, de hogy egy hete nem bírom kiverni a fejemből, az biztos :)

IMG_4994 [1024x768].jpg

Szóval ma, életemben először amerikai palacsintát sütöttem. Így:

2 tojás

10 dkg sima liszt

2-3 dkg zabpehelyliszt

2,5 dl tej

1/2 teáskanál sütőpor

1 evőkanál cukor

1 csipet só

olaj a sütéshez

Elkészítés:

A tojássárgáját összekevertem a sütőporral, a lisztekkel, a tejjel, a cukorral.

A fehérjét kemény habbá vertem egy csipet sóval.

Összekevertem őket és kisütöttem.

Végül Lyle's Golden Syruppal ettük (mert az volt itthon, juharszirup meg nem :)

IMG_4979 [1024x768].jpg

IMG_4980 [1024x768].jpg

IMG_4981 [1024x768].jpg

IMG_4983 [1024x768].jpg

IMG_4984 [1024x768].jpg

IMG_4986 [640x480].jpg

Am Pie.jpg

Heti menü 46. hét

2012.11.09. 17:26 - Rim

Először is: korrigálnom kell a múlt heti menüt, aminek a vasárnapi része nem stimmel. Ugyanis vasárnap MÁRTON NAP lesz, azaz LIBÁT kell enni!!!

Számos legenda létezik e népszokással kapcsolatban. Az egyik pl.: ha valaki nem eszik libát Márton napon, egész évben koplalni fog.

Szerintem ne kockáztassunk...! ;–)

◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆

Ami pedig a jövő hetet illeti, parancsoljatok!

46_heti_menu.jpg

morzsás sütihez egy ötlet itt, a 62. oldaltól:

http://issuu.com/monchichic/docs/mon_chi_chic_no5

Keksz megpecsételve

2012.11.07. 15:11 - Rim

Címkék: ötletek keksz sütemény nyomda pecsét keksznyomda keksz pecsét süti pecsét

Screen shot 2012-11-07 at 13.33.48.png

A keksz tök jó ajándék! Ugye?
kekszpecsetelo.jpg

keksznyomda.jpg

betu_keksz.jpg

keksznyomda_1.jpg

keksz_nyomda_2.jpg

keksz_pecset_1.jpg

szaloncukor_keksz.jpg

domino_keksz.jpg

cookie_scrable_1.jpg

szokirako_keksz.jpg

teafilter_keksz.jpg

keksz_ajandek.jpg

keksz_ajandek_2.jpg

gomb_keksz.jpg

makos_ajandek_keksz.jpg

◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆    

Recept

http://hetrend.blog.hu/2012/11/26/keksznyomdas_suti_es_gombkeksz

◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆     

    

Formák

 

keksz_betuk.JPGhttp://www.forma.co.hu/termek.php?ti=3867

Screen shot 2012-11-07 at 14.44.50.png http://www.tchibo.hu/2-db-suetforma-szettben-12-aprosuetemenyhez-p400022144.html

◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆  

Nyomda ötletek

Itthon sajnos nem találtam helyet, ahol lehet kimondottan sütinyomdát kapni (ha valaki tud, szóljon)!

- azóta találtam, mégpedig ezt:

http://gasztroshop.hu/index.php?categoryID=164

Így jöttek a következő ötletek:

  • játéknyomda, guminyomda, nyomdázó szett, fa nyomda keresőkifejezésekre feljövő találatok szerintem tökre használhatók keksznyomdának is

  • szappanpecsét

http://nagymamikincsestara.boltaneten.hu/kinalat/17_szappanpecsetek/

  • saját készítésű sütipecsét

http://izmorzsak.blogspot.hu/2011/12/mandulas-kaves-izmorzsak-kekszek-es.html

  • fa nyomda, például

http://www.itvalbatechshop.hu/termek/HPR00180/Fa-nyomda-szett-sarokmintas

PEACE &

Love_keksz.jpg

◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆ 

Források és még több ötlet:

http://pinterest.com/pin/186547609535152635/

http://pinterest.com/pin/186547609535319312/

http://pinterest.com/pin/186547609535106757/

http://pinterest.com/pin/186547609534501409/

http://pinterest.com/pin/186547609534470705/

http://pinterest.com/scrapwedo/nom-nom-cookies

http://pinterest.com/pin/186547609534469451/

http://pinterest.com/pin/186547609534467908/

http://pinterest.com/pin/86764730291491094/

http://your-antwerp.com/2012/08/03/eat-me/

http://www.forma.co.hu/termek.php?ti=3867

http://www.tchibo.hu/keksznyomda-keszlet-p400039599.html

http://mamagwenm.wordpress.com/2012/02/11/recipe-petits-beurre-french-butter-biscuits/

http://notquitesnowwhite.com/my-cookie-stamp/

Heti menü 45. hét

2012.11.06. 14:55 - Rim

Hosszú hétvége után rövid hét. Legalábbis itt. De csak most!

45_heti_menu.jpg

Kenyér. Fehér. Kézzel dagasztott.

2012.10.30. 17:29 - Rim

Címkék: kenyér élesztő fehér kenyér BL80

A kenyér világnapja bennünket is megihletett :)

Így aztán sütöttünk kenyeret. Többet is.

kenyer_fokep.png

Először sima lisztből. Nagyon örültünk az eredménynek, szép lett, meg ruganyos is. Hmmm...

Aztán rájöttünk, hogy igazából kenyérlisztből kellene csinálni... vettünk is, és azzal is kipróbáltuk. Hát igen, ennek fényében a sima lisztes már nem is volt annyira jó :o Ráadásul a kenyérliszteset sokkal könnyebb volt gyúrni.

Kenyérrecept bőven van az Interneten. Mivel azonban nem bírtunk dönteni, maradt a liszt csomagolására írt. Ami szerintünk szuper.

(Lehet, hogy a Mamám mást mondott volna erre :) de mint amatőr városi kenyérsütők, azt gondoljuk, hogy jó)

Mindenesetre leírom. Bár ha valaki megveszi a Nagyi titka búza-kenyérlisztet (BL80), annak nem lesz rá szüksége.

 

Fehér kenyér recept

  • 500 g búzakenyérliszt (BL 80)
  • 300 ml kézmeleg víz
  • 20 g friss élesztő
  • 2 kávéskanál só
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 csipet cukor

Elkészítés

  • Az élesztőt felfuttatjuk fél dl vízben a cukorral. Majd összekeverjük a maradék vízzel.
  • A lisztet meglangyosítjuk és átszitáljuk, majd összekeverjük a sóval.
  • Az élesztőt hozzákeverjük a liszthez.
  • 15-20 percig gyúrjuk, dagasztjuk.
  • Az összegyúrt tésztát meleg helyen kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  • Majd újra átgyúrjuk, és cipót formázunk belőle. (mi két cipót formáztunk belőle)
  • Sütőlapon vagy a (kenyér)sütőformában letakarva ismét a kétszeresére kelesztjük. Érdemes kikenni a formát vagy sütőpapírt tenni bele.
  • A tetejét éles késsel bevágjuk és átkenjük vízzel.
  • Gőzösített*, előmelegített sütőben 10 percig 220 fokon, majd újabb 50 percig 175 fokon sütjük.
  • Ha elkészült, újra átkenjük vízzel, és hagyjuk kihűlni.

*a gőzösítést én úgy csináltam, hogy a sütő legalsó helyére egy vízzel tele tepsit tettem.

Ugyanez képekben

Dagasztással kezdünk. Jó, ha van férfi a háznál ;-)

gyurjuk.png

kenyer_nagy_keletlen.png

kenyer_nagy_adag_kelt.png

kenyergyuras.png

kenyer_keles_elott.png

kenyer_kenyer_megkelve.png

kenyer_sutes_elott.png

kenyer_keszen.png

kenyer_kes.png

kenyerszelet.png

Gesztenyés süti - gesztenyelisztből

2012.10.27. 15:06 - Rim

Címkék: gesztenye sütemény desszert desszertek gesztenyeliszt

Ismét úgy kell kezdenem, hogy kaptam...

Jelen esetben gesztenyelisztet. Igaz, nem most, hanem pár hónapja. Akkor sütöttem is belőle kekszet (finom lett!), aztán megfeledkeztem róla. De mikor azt olvastam, hogy a gesztenyeliszt viszonylag gyorsan megavasodik, persze, hogy újra eszembe jutott. Kekszhez nem volt kedvem, úgyhogy kerestem egy másik receptet. Ezt.

gesztenyelisztes_suti_1.JPG

Gesztenyelisztes sütemény

15 dkg gesztenyeliszt (ennyi maradt)

5 dkg sima liszt

8 dkg cukor

2 tojás

1 nagyobb evőkanál olaj

1 evőkanál kakaópor

1/2 csomag sütőpor

késhegynyi szódabikarbóna

csipet só

1 narancs héja

fél narancs leve

 

A száraz hozzávalókat és a "nedveseket" külön-külön összekeverem, majd a őket is egymással, és beleöntöm a kivajazott, lisztezett tepsibe.

180 fok, hőlégkeverés :)

A szuper csokitortából maradt még egy kis krém (ganache: http://hetrend.blog.hu/2012/10/11/csokoladetorta_413),

azt is fel kellett használni, ugye, tehát azzal megkentem a közepét és a tetejét.

Így lett ez:

gesztenyelisztes_suti_3.JPG

gesztenyes_suti_2.JPG

557673_288880674555541_1483988873_n.jpg

 

 

Heti menü 44. hét

2012.10.26. 13:29 - Rim

Címkék: leves főétel polenta heti menü egyszerű joghurtos sajtos csirke

44_heti_menu.jpg

Polenta "pizza" recept (angolul)

http://www.browneyedbaker.com/2009/09/11/polenta-pizza/

Sajtos csirke recept:

http://katasztrofa-konyha.blogspot.hu/2012/10/sajtos-csirke.html

egyszerű joghurtos süti:

http://hetrend.blog.hu/2012/09/10/egyszeru_joghurtos_suti

Heti menü 43. hét

2012.10.19. 13:39 - Rim

43_heti_menu.jpg

Egy szuper diótorta recept:

http://katasztrofa-konyha.blogspot.hu/2012/10/koczor-dedi-diotortaja.html

Állati kaják

2012.10.17. 14:33 - Rim

Címkék: étel állat ötletek sütemény

bagoly_cookies.jpg

kigyo.jpg

bagoly_sajt.jpg

bagoly_muffin.jpg

majom-muffin.jpg

eger.jpg

szilveszteri-suti.jpg

Screen shot 2012-10-17 at 14.29.29.png

Screen shot 2012-10-17 at 13.54.33.png

522395_284536681656607_1747153376_n.jpg

kigyo_szolo.jpg

Screen shot 2012-10-17 at 14.08.45.png

Screen shot 2013-01-22 at 11.35.43.png

nyaloka.jpg

--------------------------------------------------------------------------------------------

Források:

http://www.seriouseats.com/2010/01/how-to-make-olive-and-carrot-penguins.html

http://mintamokus.com/majom-muffin/

http://pinterest.com/pin/158963061817841353/

http://www.tablespoon.com/recipes/pull-apart-turtle-cupcakes-recipe/1/?niseg4=Tablespoon&nicam4=SocialMedia&utm_source=Pinterest&nicreatID4=Post&nichn4=Pinterest

http://www.ritakonyhaja.hu/nassolda/aprosutemenyek/2378-parmezanos-keksz-szilveszterre-recept.html

http://ye-smile-love.blog.hu/2012/07/08/bagolygyujtemeny

 

 

http://hetrend.blog.hu/2013/07/31/allat_zoldsegek

 

 

Virslis fonat

2012.10.15. 16:26 - Rim

Címkék: élesztő kelt tészta virsli copf fonat

Screen shot 2012-10-15 at 16.17.45.png
 
Hozzávalók:
  • 500 g liszt
  • 2,5 dl tej
  • 1/2 kocka friss élesztő
  • 1 teáskanál só
  • fél dl olaj 
  • 1 egész tojás
  • 1  evőkanál cukor 
  • 5 db virsli (én frankfurtit használtam)
1 tojás a kenéshez
Elkészítés

A tej egy részében felfuttatjuk az élesztőt, cukorral. Majd összekeverjük a többi hozzávalóval és addig gyúrjuk, míg egynemű tésztát kapunk  :)

Én most betartottam a "szabályokat", meglangyosítottam és átszitáltam a lisztet, a tej és a tojás sem volt hideg. Az élesztő pedig friss volt. Talán ennek köszönhető, hogy tényleg nagyon szépen megkelt és kisült a tészta.

Géppel dagasztottam, de nem kenyérsütő géppel, hanem egyszerű "tálas mixerrel" 2-3 percig. Majd a duplájára kelesztettem, kb. egy óra alatt.

Aztán a megkelt tésztát 8 részre osztottam, az egyes gombócokat 3 felé vágtam, és a következőképpen összefontam a felkarikázott virslivel.

Végül 180 fokos sütőben (hőlégkeverés) 15-20 perc alatt kisütöttem.

1_virslis_fonat.png

2_virslis_fonat.png

3_virslis_fonat.png

4_virslis_fonat.png

5_virslis_fonat.png

6_virslis_fonat.png

8_virslis_napocska.png

9_virslis_napocska.png

10_virslis_napocska.png

Csokitorta

2012.10.11. 16:18 - Rim

Címkék: torta tejszín desszert étcsokoládé csokitorta csokoládétorta

Nemzetközi csokoládéhét+szülinap= Ultimate Chocolate Cake. Nekem egyszerűen csokitorta.

csokitorta.png

 

Tészta

  • 200 g  jó minőségű étcsoki (min. 50-60 %-os kakaótartalmú)
  • 200 g  vaj
  • 1 teáskanál instant kávé
  • 125 ml hideg víz
  • 170 g liszt
  • 250 g cukor
  • 25 g kakaópor
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 3 tojás
  • fél doboz (kb. 70 g) natúr joghurt
  • csokoládé a dekorációhoz

 

Krém (ganache)

  • 200 g  jó minőségű étcsoki (min. 50-60 %-os kakaótartalmú)
  • 200 ml habtejszín
  • 1-2 evőkanál cukor

 

1.

Egy kis lábasba öntjük a vizet, feloldjuk benne a kávét. Majd beledaraboljuk a vajat és beletördeljük a csokit.

Lassú tűzön melegítjük, addig, amíg fel nem olvad és szépen össze nem keveredik minden.

2.

Egy tálban összekeverjük a lisztet, kakaóport, sütőport, szódabikarbónát, sót és a cukrot. Majd hozzáadjuk a 3 tojást és a joghurtot.

3.

A két keveréket összekeverjük. Beleöntjük a kivajazott, lisztezett formába.

4.

Betesszük a sütőbe, és hőlégkeveréses sütőben 140 °C-on 1 óra 20 - 1 óra 30 percig sütjük.

Tűpróba! :)

5.

Kivesszük, egy ideig a formában hagyjuk hűlni, majd amikor már langyos, tegyük a sütőrácsra, és úgy hűtsük tovább.

 

6.

Amíg hűl, készítsük el a krémet:

A tejszínt melegítsük meg, épp hogy ne forrjon. Zárjuk el alatta a gázt, és dobáljuk bele a csokit és 1-2 kanál cukrot. Kevergessük, míg el nem olvad.

 

7.

Ha (nagyjából :) kihűlt a tészta, vágjuk 3 részre.

Amikor már tényleg hideg, kenjük meg a krémmel, kívül-belül.

8.

Jót tesz neki, ha egy éjszakát hűtőben áll.

9.

A tetejét pl. csokiforgáccsal díszíthetjük.

Az enyém nem lett a legszuperebb, de aki ezzel is megelégszik, annak elmondom, hogy csináltam :)

kb. 20 másodpercre mikróba tettem egy darabot csokit, majd krumplihámozóval elkezdtem "faragni" a szélét. Néhány egész szép kunkor is sikeredett.

 

1_csokitorta_hozzavalok.png

3_csokoladetorta.png

5_csokitorta_olvasztas.png

4_csokoladetorta.png

2_csokoladetorta_tal.png

6_csokoladetorta.png

Szépen feljött, csak kicsit megrepedt a teteje... Szerencsére a krémmel szépen el lehet tüntetni :)

7_csokoladetorta_megsulve.png

8_csokoladetorta.png

9_csokoladetorta_szetvagva.png

11_csokoladetorta.png

12_csokoladetorta.png

13_csokoladetorta.png

 

Az eredeti recept itt:

http://www.bbcgoodfood.com/recipes/3092/ultimate-chocolate-cake

 

Azóta már sikerült szebbre is :)

csokitota.jpg

Munkahelyi mákos guba

2012.10.05. 14:07 - Rim

Címkék: mák desszert mákos guba

Nincs desszerted? Nincs túl sok munkád? Csak annyit mondok: mákos guba!

makos_guba_1.png

makos_guba_2.png

makos_guba_3.png

makos_guba_4.png

----------------------------------------------------------------------------------------------------

8 kifli

15 dkg mák

1 liter tej

1 csomag vaniliás cukor

citromhéj

cukor

Heti menü 41. hét

2012.10.05. 12:11 - Rim

Címkék: birs heti menü mit főzzek

41_heti_menu.jpg

http://katasztrofa-konyha.blogspot.hu/2012/10/zabpelyhes-csokis-teasutemeny.html

Heti menü 40. hét

2012.09.28. 15:21 - Rim

Címkék: leves heti menü mit főzzek

40_heti_menu.jpg

Spenótos kapros rákos tőkehal

2012.09.25. 14:20 - Rim

Címkék: rák spenót hal tőkehal garnéla kapor

Nem vagyok egy nagy halrajongó, a rákokról nem is beszélve... De, ugye, ha Svédországban jár az ember, muszáj megkóstolnia efajta ételeket is. Szerencsére. Mert ez nagyon ízlett. Olyannyira, hogy önszántamból is elkészítettem itthon.

Az eredeti recept:

200 g spenót  (leveles - a tepsi/tál aljára kerül)

400 g tőkehalfilé (nyersen, sózva, borsozva)

2 dl tejföl (ott 35% zsírtartalmú, így én tettem hozzá tejszínt is)

400 g ráksajt

1 csokor kapor (apróra vágva)

500 g sajt a tetejére

200 g garnélarák


A tejfölt, a ráksajtot és a kaprot összekeverve öntjük a halra, rá a sajt, majd a rákocskák

200 fokos sütőben 25-30 percig sütjük.

1_spenotos_hal_nyers.png


2_spenotos_hal_ontettel.png


3_spenotos_hal_sajttal.png

4_spenotos_hal_rakkal.png


5_spenotos_hal_sulve.png

6_spenotos_hal_krumplival.png

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a ráksajtot Svédországból hoztuk (és csak fele mennyiséget tettem az ételbe)

De arra jutottam, hogy rákkrémből (pl. Ikea), krémsajtból és kaporból hasonlót készíthetünk.

A sajt esetében én trappistát használtam, és abból is kevesebbet, kb. 300 g-ot, szerintem ennyi is elég volt.

Végül szinte olyan finom lett, mint Lenáé :)

Mákos szilvalekváros torta

2012.09.25. 12:50 - Rim

Címkék: szilva torta mák desszert szilvalekvár

Mit is süthetne az ember a másik mákrajongó barátjának szülinapjára, mint máktortát?

De nem ugyanazt, amit 3 héttel ezelőtt - Máktorta - az biztos. Hanem mondjuk ezt:

maklepeny.png

maklepeny_szilvalekvarral.png


maktorta_szilvalekvaros_szilvas.png

Recept pofonegyszerű

Tészta

(Horváth Ilona szakácskönyv máklepénye alapján, az otthon lévő hozzávalók tükrében :)

  • 1 egész tojás
  • 80 g cukor
  • 0,75 dl tej
  • 80 g darált mák
  • 100 g liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • reszelt citromhéj

"Töltelék":

  • 4-5 kanál házi szilvalekvár
  • 6-8 szilva
  • kevés vaj
  • cukor és fahéj

Először a cukrot kikevertem a tojással, majd ment bele a többi hozzávaló is sorban.

Majd egy gyümölcstorta formába öntöttem, és 160 fokon sütöm kb. 15-20 percig.

Amikor kihűlt, a mélyedésbe szilvalekvárt tettem.

A "díszítéshez" 6-8 db szilvát félcikkekre vágram, egy kevés vajon, cukorral, fahéjjal serpenyőben "megsütöttem".

Amikor kihűlt, ráönöttem a szilvalekvár tetejére.

Ennyi.

Heti menü 39. hét

2012.09.21. 14:49 - Rim

Címkék: leves heti menü mit főzzek

39_heti_menu.jpg

Heti menü 38. hét

2012.09.14. 15:14 - Rim

Címkék: heti menü mit főzzek

38_hetimenu.jpg

Egyszerű joghurtos süti

2012.09.10. 15:32 - Rim

Címkék: körte gyümölcs joghurt sütemény gyömbér desszert

Ha kell egy gyors, egyszerű és finom sütirecept

joghurtos_suti.jpg


----------------------------------------------------------------------------------------------

Hozzávalók:

1 pohár natúr joghurt

1 pohár olaj

2 pohár cukor

3 pohár liszt

3 tojás

1 csomag sütőpor

1 citrom héja

csipet só

Tetszőleges mennyiségű és fajtájú gyümölcs

(jelen esetben 5-6 db szilva, 1 kopaszbarack, némi meggybefőtt)

Elkészítés

Az összes hozzávalót összekeverjük, a tetejére tesszük a gyümölcsöket, és 180 fokos sütőben kb. 35-40 percig sütjük.

A kész sütiről sajnos nincs képem, mert mire lefotózhattam volna, elfogyott

Készült egy körtés-gyömbéres változat is:

kortes_nyers.JPG

kortes_kesz.JPG

kortesJPG.JPG

Heti menü 37. hét

2012.09.07. 16:30 - Rim

Címkék: leves tarator heti menü mit főzzek? sopa de ajo

37_heti_menu.jpg

Máktorta recept itt a blogon

Pudingos pohát pedig itt:

http://katasztrofa-konyha.blogspot.hu/2012/08/pudingos-pohar.html

Máktorta megint

2012.09.05. 18:35 - Rim

Címkék: torta mák desszert

Ha Csabihoz megyünk, akkor a mák kötelező elem. És hát Csabihoz mentünk.

De más is volt a háttérben. A madártej! (hamarosan jön annak a receptje is) Egész pontosan a madártejből maradt 10 tojásfehérje.

Ennél sokkal több nem is kellett a mákos lapokhoz. Egész pontosan cukor és egy citrom héja.
Meg némi vacakolás a sütéssel

10 tojásfehérje

Screen shot 2012-09-05 at 18.15.37.png

Screen shot 2012-09-05 at 18.16.00.png

Mind a 10-et felverjük, kemény habbá. Mehet bele a citromhéj

Screen shot 2012-09-05 at 18.16.18.png

Mehet bele a mák és a cukor is

Screen shot 2012-09-05 at 18.16.35.png


4részre osztjuk

Screen shot 2012-09-05 at 18.16.44.png

kb. 26 centis köröket formázunk az adagokból, és egyesével megsütjük (180 fokon kb. 20 perc)

Screen shot 2012-09-05 at 18.17.21.png

A kész lapokat megtöltjük a krémmel

Screen shot 2012-09-05 at 18.17.46.png

Tetejére is jut egy kicsi krém. Meg egy kevés egész mákszem.

Screen shot 2012-09-05 at 18.19.21.png

És pillanatok alatt elfogy!

Screen shot 2012-09-05 at 18.18.51.png

Recept:

10 tojásfehérje

35 dkg darát mák

25 dkg cukor (eredetileg 35 dkg, de sztem az sok)

1 citrom héja

csipet só

A tojásfehérjét felverjük, beletesszük a mákot, a cukrot és a citromhéjat, csipet sót.

4 részre osztjuk, sütőpapírra kb. 26 centis köröket formázunk belőlük (nem túl folyós, úgyhogy meg lehet csinálni) és egyesével (hőlégkeverésese sütőben akár kettesével) 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.

Majd megtöltjük a következő krémmel:

Krém

1 csomag vaníliás pudingpor

4 dl tej

3 kanál cukor

1-2 citrom héja

fél citrom leve

1 tojássárgája

A pudingot megfőzöm 4dl tejjel, beleteszem a tojássárgát még forrón, majd a citromhéjat és a citromlevet.

Ha kihűlt, rákenem a kész mákos lapokra, tetejére is jutott egy kevés.

Én egész mákot használtam díszítésnek

Tényleg jó lett. Jobb, mint gondoltam :)

Próbáljátok ki!

Heti menü 36. hét

2012.08.31. 17:28 - Rim

Címkék: heti menü mit főzzek?

36_heti_menu.jpg

süti beállítások módosítása