Hétrend

Fogalmad sincs, mit főzz ma? Arról nem is beszélve, hogy mi legyen az egész heti menü?! Akkor köszöntelek a csapatban! Minden pénteken közzéteszek egy heti étrend javaslatot, minden napra egy húsos és egy húsmentes ebéd ötlettel. Plusz összeírok egy vázlatos bevásárlólistát, amit magaddal vihetsz a boltba/piacra. De előre szólok: a menük mindenféle gasztro-tudományos alapot nélkülözve, a saját (és környezetem) ízlése által vezérelve születnek meg. Ha jó ötletnek találod, nézd meg az eheti menütervet – és reménykedj, hogy egyezik az ízlésünk!

Címkék

advent (1) állat (3) alma (5) amerikai palacsinta (1) anyák napja (1) aszalt szilva (1) banán (2) banánlekvár (1) banános máktorta (1) bazsalikomos sajtkrém (1) befőzés (1) bejgli (1) betűk (1) birs (1) BL80 (1) bodza (1) bodzaecet (1) bodza bogyó (1) bodza jam (1) bodza lekvár (1) bodza szörp (1) bodza virág (1) bolognai (1) borsmustár (1) brassói (1) brokkoli (3) brownie (1) burgonya (2) chai (1) cheesecake (2) cheesecake brownie (1) chilisbab (1) citrom (6) cointreau (1) copf (1) csalogány 26 (1) császármorzsa (2) cseresznye (1) csicseriborsó (1) csirke (1) csirkemell (1) csoki (3) csokis süti (2) csokitorta (1) csokoládé (1) csokoládés (2) csokoládétorta (1) cukkíni (4) cukor (2) dagadó (1) darált hús (1) daramorzsa (1) datolya (1) desszert (41) desszertek (19) diéta (1) dinnye (2) dió (3) diós süti (1) díszítés (3) dunszt (2) dzsem (2) ebéd (3) édesség (2) edible flowers (1) egyszerű joghurtos (1) ehető karácsonyfa (1) ehető virág (2) ehető virágok (1) élesztő (6) eper (6) eperdzsem (2) eperföld (1) eperpüré (1) epertorta (1) erőleves (1) étcsokoládé (1) étel (3) ételek-italok (3) falafel (1) fánk (2) farsang (1) február 14 (1) fehér csoki (1) fehér kenyér (2) fehér liszt (1) fejessaláta (1) fenyőfa (2) fenyőmag (1) főétel (9) fokhagymakrémleves (1) fonat (1) főzelék (1) frankfurti leves (1) fruit cupcake (1) füstölt sajt (1) garnéla (1) gesztenye (1) gesztenyeliszt (1) ghi (1) golden syrup (1) gomba (3) grapefruit (1) guacamole (1) gulyás (1) gyömbér (3) gyümölcs (8) gyümölcsök (2) gyúrt tészta (1) hagyma (2) hagymaleves (1) hagymás rostályos (1) hal (2) házi kenyér (1) házi tészta (1) heti menü (34) horváth ilona (1) hús (1) húsleves (1) húsos (1) húsvét (1) író (1) jam (1) jamie oliver (1) joghurt (2) kakaós (2) kapor (1) káposzta (2) káposztaleves (1) kapros-túrós lepény (1) karácsony (4) karácsonyfa (2) karalábé (1) karamell (1) kardamom (2) kefir (1) keksz (5) keksznyomda (2) keksz pecsét (1) kelt tészta (3) kenyér (2) kevés hozzávaló (1) kevés munkával (1) kiskrémes (1) kókusz (1) kókuszgolyó (1) kókusz kocka (1) könnyű (1) körözött (1) körte (1) kosárkás (1) koszorú (1) krémsajt (2) krumpli (8) krumplistészta (1) kukoricakrémleves (1) kuszkusz (2) lagzis süti (1) lasagne (1) lebbencs (1) lebbencsleves (1) lecsó (1) lekvár (8) lencse (1) lestyán (1) leves (16) likőr (1) linzer (3) linzer tészta (1) liszt (5) madártej (2) máj (1) májkrém (1) mák (8) mákos banántorta (1) mákos guba (1) máktorta (2) malac (2) málna (1) málnás tart (1) marcipán (2) mascarpone (2) matcha (2) meggy (2) meggyes sajttorta (1) meggyszósz (1) menta (1) menü (1) méregtelenítés (1) mézeskalács (2) mit főzzek (7) mit főzzek? (15) mogyoróvaj (1) mousse (1) muffin (1) muszaka (1) napraforgó (1) napraforgó mag (1) narancs (5) narancslikőr (1) narancsos-kakaós sütemény (1) narancsos trüffel (1) natúr krémsajt (1) nokedli (2) nyers (1) nyomda (1) öhöm (1) öhön (1) öreg (1) öreg lebbencs (1) orgona (1) óriás (1) őszibarack (1) ötlet (3) ötletek (25) padlizsán (1) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (5) paradicsomos húsgombós (1) parázsburgonya (1) pavlova (1) pecsét (1) penne (1) piskóta (1) pite (2) pogácsa (2) polenta (1) porcukor (1) quiche (1) rák (1) rakottkel (1) rakott tészta (1) rántott (1) rántott krumpli (1) rántott leves (1) rebarbara (1) recept (2) reggeli (3) rétes (1) rétes liszt (1) rizs (1) római kömény (2) romantika (1) rukkola (1) sacher torta (1) sajt (4) sajtos csirke (1) sajttorta (3) saláta (2) sárgaborsó (1) sárgarépa (1) sárgarépakrém (1) slambuc (1) smarni (1) snidling (1) sonka (1) sopa de ajo (1) sós (1) spagetti (2) spárga (1) spenót (2) spenótleves (1) spentót (1) sütemény (37) süti pecsét (2) sütőpor (3) sütőtök (3) svéd ételek (1) svéd húsgolyók (1) szalakáli (1) szalalkáli (1) szamóca (1) szárított élesztő (1) szedd magad (1) szendvics (2) szilva (1) szilvalekvár (1) szilveszter (2) színéhség (1) szív (1) szivárvány (1) szódavíz (1) szósz (1) sztrapacska (1) tarator (1) tarhonya (1) tárkony (1) tart (1) tartlet (1) tea (1) tej (3) tejes tea (1) tejföl (3) tejszín (4) tejszínhab (1) télapó (1) teljes kiőrlésű (1) tepsis burgonya (1) tészta (3) tisztíókúra (1) tisztítókúra (1) tisztított vaj (1) TOJÁS (1) tojás (5) tojásfehérje (2) tojáshab (1) tojáskrém (1) tojásleves (1) tök (1) tőkehal (1) töltött (2) töltött csirke (1) töltött paprika (1) tonhalkrém (1) töpörtyű (1) torta (12) tortadíszítés (1) tortilla (1) tükörtojás (1) túró (4) túrógombóc (1) uborka (1) újévi (1) ünnep (2) vacsora (2) vadas (1) vaj (2) valentin nap (1) valenti nap (1) vaníliás cukor (2) vegán (4) vendégség (1) vendégváró falatok (1) virsli (2) zabpehelyliszt (2) zöldborsó (4) zöldborsóleves (1) zöldség (3) zöldségek (1) zöldséges (1) zöldspárga (1) zöld tea (2) zsemlegombóc (1) Címkefelhő

Tojásos nokedli

2014.03.24. 18:14 - Rim

Címkék: tojás nokedli

tojasos_nokedli.jpg

 

Tojásos nokedli (4 fő részére)

Hozzávalók

50 dkg liszt
2 tojás
2 dl víz
2 dl tej
1,5 teáskanál só
4-5 liter víz, 1 evőkanál só
5 dkg vaj
6-7 tojás a tetejére

 

Elkészítés

1. A vizet a sóval feltesszük forrni.

2. A tojásokat felverjük, hozzáöntjük a liszt felét és a többi hozzávalót. Fakanállal jól összedolgozzuk.

3. Ha már egynemű, akkor folyamatos keverés közben hozzáadjuk a maradék lisztet. Addig keverjük, amíg a tészta hólyagos nem lesz.

4. A nokedlit 2-3 adagban a forrásban lévő vízbe szaggatjuk.

5. Amikor feljött a víz felszínére leszűrjük, és a teflon bevonatú lábasban megolvasztott vajra dobjuk.

6. Ha az összes nokedli a lábasban van, akkor átforrósítjuk és a felvert tojásokat több adagban hozzákeverjük.

2-3 percig forgatjuk csak, majd a tűzről levéve körülbelül 10 percig állni hagyjuk.

 

Trükkök

- A nokedlit kisebb adagokban szaggassuk a vízbe, így nem ragadnak össze. Ha feljött a nokedli a víz felszínére, akkor máris leszűrhetjük.

- A frissen leszűrt nokedlit ne kevergessük, hanem csak rázogassuk meg a lábasban.

- A titok az, hogy a felvert tojásmennyiséget nem egyben, hanem folyamatosan kis adagokban öntjük a nokedlire, így a kis adagok gyorsabban megszilárdulnak.

- A tojásos nokedli úgy finom, ha kicsit lágy, kocsonyás rajta a tojás. Ha túl sokáig forrósítjuk, a végeredmény könnyen rántottás nokedli lehet. Így azzal is számoljunk, hogy miután lehúzzuk a tűzről, a nokedli és az edény is még pár percig forró, és a tojás még szilárdul, vagyis tűz felett 2-3 perc bőven elég. Hagyjuk 5-10 percig hűlni, és egyben szilárdulni – így lesz gusztusos  és megfelelő hőmérsékletű.

 

Recept innen:

http://hvg.hu/gasztronomia/20110711_tokeletes_tojasos_nokedli

 

Zöld teás sajttorta - Matcha Sajttorta

2014.03.24. 17:45 - Rim

Címkék: torta desszert zöld tea sajttorta desszertek matcha

matcha_sajttorta.jpg

Azért csak sikerült rákattannom a sajttortára... :) a matchára meg már régen. Úgyhogy megsütöttem ezt.

(26 cm-es tortaformához)


Hozzávalók


250 g keksz (nálam a fele Zabfalatok volt, a fele háztartási keksz)
100 g vaj
3 tojás
600 g krémsajt
1 dl tejföl
10 g matcha por
1,5 evőkanál liszt
2 csomag vaníliás cukor
150 g porcukor

Elkészítés

1. A kekszeket aprítógépben, mozsárban apróra törtjük

2. A vajat megolvasztjuk (mikroban vagy gőz fölött)

3. összekeverjük a kekszet a vajjal, a sütőpapírral kibélelt tepsi aljába nyomogatjuk.

4. 5-10 perc alatt elősütjük, 165 °C-os sütőben.

5. Míg sül a keksz, elkészítjük a krémet. Egy tálba öntjük a krémsajtot, hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot, vaníliás cukrot és hozzászitáljuk a matcha port is. Elektromos habverővel habosra keverjük 3-4 perc alatt.

Hozzáadjuk a lisztet is.

Majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat is.

6. A krémet a kihűlt kekszes alapra öntjük.

7. 165 °C-on 45-50 percig süssük. Mielőtt pirulni kezd a teteje, vegyük ki.

 

8. A sütőben hagyjuk kihűlni! Majd tegyük hűtőbe.

A tetejére is szitálhatunk zöld teát,hogy még finomabb legyen.

 zold_teas_sajttorta.jpg

A recept forrása:

https://www.facebook.com/marumoto.japantea/photos/a.390831860935663.99764.134367746582077/390832000935649/?type=3&theater matcha_sajttorta_2.jpg

Kókuszkocka - Zsuzsitól

2014.03.09. 22:43 - Rim

Címkék: kókusz sütemény desszert desszertek kókusz kocka

Ritkán eszem kókuszkockát, mert szerintem nagyon el lehet rontani. És a boltban kaphatókat általában el is rontják. Úgyhogy nagyon örültem, amikor Zsuszi névnapja alkalmából meglepte a kollégákat egy nagy tányér - nagyon finom!! - kókuszkockával. Most már, azt hiszem, bevallhatom, hogy én kettőt vettem belőle :o

kokusz_kocka.jpg

 

Rögtön el is kértem a receptet. Íme:

Tészta:

38 dkg liszt
30 dkg cukor
3 evőkanál méz
1,5 csomag sütőpor
5 dkg margarin
1,5 dl tej
2 tojás

Még pluszban kevertem a tésztához egy kis kókuszreszeléket is.
Én úgy csináltam, hogy a cukrot, margarint, tojást jól összekevertem. Majd hozzáadtam a mézet, utána adagoltam a sütőporos lisztet, valamint a tejet.
180 fokon sütöttem. (előmelegített sütőbe raktam)

Máz:
30 dkg margarin
38 dkg cukor
8 dkg kakaó
10 evőkanál tej vagy víz (én tejjel csináltam)
3 csomag kókuszreszelék (bár én másfél csomaggal használtam fel)
rum

Itt meg annyi volt a trükk, hogy a cukrot, a kakaóval valamint a tejjel elkezdtem melegíteni, majd amikor kicsit forrt, levettem és csak úgy kevertem bele a margarint.

Ha farsang, akkor fánk

2014.02.13. 17:34 - Rim

Címkék: farsang ötletek fánk valentin nap

9_fank.JPG

 

a kép forrása: http://citromhab.blogspot.hu/2012/02/farsangi-fank.html 

én Horváth Ilona receptjével elégedett vagyok :)

"Leírom nektek a klasszikus, Horváth Ilona-féle szakácskönyv szalagos fánk-receptjét, és azt is elmondom, hogy lehet tovább könnyíteni a műveleten a gépi dagasztás segítségével.
 
Hozzávalók: fél kg finomliszt,
2 dkg élesztő,
5 dkg porcukor,
5 dkg vaj,
2 tojássárgája,
1 pohárka rum,
késhegynyi só,
kb. fél liter tej,
a sütéshez olaj,
tálaláshoz sárgabarack lekvár.
 
Elkészítése: A lisztet langyosítsuk meg, és egyenletes meleg helyiségben, langyosított gyúródeszkán dolgozzunk… Készítsünk kovászt 3 dl langyos tejjel, az élesztővel, egy kanál porcukorral, 3 kanál liszttel. A többi porcukorral keverjük fel a tojássárgákat, adjuk az érett kovászhoz. Langyosítsuk meg a vajat, és keverjük a masszánkhoz, a liszttel együtt (amit mindig szitáljunk át, nem csak az esetlegesen belekerült szennyeződés miatt, hanem mert a szitálással fellazítjuk a lisztet), és annyi langyos tejjel, amennyiben a sót feloldottuk. Lágy tésztát kapunk. Fakanállal 20 percig verjük, keverjük, dagasztjuk.
 
Ha van kenyérsütőnk, akkor mindezeket a műveleteket megspórolhatjuk! A legegyszerűbb minden összetevőt beletenni a sütőgépbe, és tésztakeverő programra állítva összekevertetni, megdagasztatni a géppel! Tökéletes lesz! Esetleg aggályosabbak a kovászt elkészíthetik külön, és a gépbe a már érett kovászt öntsék a többi összetevőhoz.
 
Amikor már jó a tészta, langyos helyen letakarva másfélszeresére kelesztjük, utána lisztezett deszkára kiborítjuk, kézzel ujjnyi vastagra kinyomkodjuk. Vizespohárral vagy kb. ugyanakkora pogácsaszaggatóval (fánkszúróval…) kiszaggatjuk, és még fél órán át kiszaggatva is kelesztjük, szintén langyos körümények közt. De vigyázzunk, hogy túl ne keljen, mert akkor nem lesz szalagos!
 
Az olaj hőfokát próbasütéssel teszteljük: ha túl forró, akkor hirtelen sül, és a belseje nyers marad, nincs ideje megnőni, és nem lesz szalagos. (A szalag az oldalán körbehúzódó világosabb csík!) A megfelelő hőfok tehát a középforró... Sütéskor a megkelt fánk felső része kerüljön alulra. Egyszerre csak annyit süssünk, hogy maradjon helye növekedni, ne érjen össze soha! A sütés kezdetén fedjük be az edényt, de miután átfordítottuk, fedő nélkül süssük tovább. Szűrőkanállal szedjük ki papírtörlőre, még forrón hintsük meg vaníliás porcukorra, ha úgy szeretjük. Mi anélkül esszük, csak egy jó nagy adag sárgabaracklekvárral!
 

A leírt mennyiség, a szaggató méretétől függően, kb. 25-30 darabhoz elég."

forrás: http://kerjtanacsot.blog.hu/2010/02/08/a_farsangi_fank_receptje

 

viragfank_limara.jpg

13_zoldteas_fank.jpg

4_csoroge fank.jpg

3_Túrós-fánk-karika.jpg

7_kepviselofank.jpg

6_churros 003.JPG

valaentin_churros.jpg

Screen Shot 2014-02-13 at 17.09.10.png

2_panyolai_fank_limara.jpg

11_sziness_fankok.jpg

_10_Mini-donuts_1.jpg

12_szines_fank_2.jpg

ms_ceklafank3.jpg

és még...

http://www.pinterest.com/Dessert_Darling/donuts/

 

Citruslekvár, almás-gyömbéres sütőtöklekvár

2014.01.14. 16:23 - Rim

Címkék: ötletek sütőtök citrom narancs sütemény grapefruit gyömbér lekvár dzsem

Ezek a lekvárok karácsonyi ajándékba készültek, méghozzá blogom grafikusának, így sajnos karácsony előtt gyanús lett volna megosztani a receptet :) Úgyhogy most. Még bőven szezonban vagyunk. Próbáljátok ki őket!

citruslekvar.jpg

CITRUSLEKVÁR
 
Hozzávalók
 
  • 3 narancs
  • 3 grapefruit
  • 1 citrom
  • 300 g cukor
  • 1 csomag 2:1 arányú dzsemfix
Elkészítés
  • Lábosba reszeljük a citrom és egy narancs héját (nyilván alaposan megmossuk előtte a gyümölcsöket)
  • Ezután  jön a legmacerásabb rész - főle a narancs esetében: meghámozzuk a gyümölcsöket úgy, hogy a héj alatti fehér részt és a gerezdeket elválasztó hártyát is eltávolítjuk.
  • A gyümölcshúst és a cukrot is a lábosba tesszük és lassú tűzön, időnként megkeverve kb. másfél órát főzzük.
  • Végül hozzáadjuk a dzsemfixet, felforraljuk, majd a tűzről levéve, forrón befőttesüvegbe töltjük és lezárjuk.
  • Dunsztba tesszük és hagyjuk kihűlni.

Forrás:
citruslekvar_2.jpg
ALMÁS-GYÖMBÉRES SÜTŐTÖKLEKVÁR
 
 
Hozzávalók
  • 500 g sütőtök (tisztán mérve)
  • 2 közepes alma
  • 1 narancs héja
  • 1 teáskanál fahéj
  • kb. 5 cm-es darab gyömbér
  • 300 g cukor
  • szalicil a tetejére
Elkészítés
  • Megtisztatjuk és kis darabokra vágjuk a sütőtököt és az almát.
  • Lábasba tesszük, ráöntjük a cukrot, a fahéjat és a ráreszeljük a narancs héját. (akár a levét is beletehetjük)
  • Kb. másfél-2 órán keresztül főzzük.(attól is függ, mennyi idő, hogy az alma mennyire "leves", ahogy a nagymamám mondta volt :)
  • Amikor elég sűrűnek találjuk, belereszeljük a gyömbért.
  • Majd levesszük a tűzről, üvegekbe töltjük, tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, lezárjuk és dunsztban hagyjuk kihűlni.

Rácsos túrós sütemény

2014.01.09. 18:23 - Rim

Címkék: túró pite sütemény desszert lekvár

turos_racsos_suti5.JPG

Hozzávalók:

A tésztához

  • 250 g finomliszt
  • 100 g cukor
  • 125 g vaj vagy margarin
  • 1 tojás
  • 1/2 csomag sütőpor
  • fél citrom reszelt héja
  • vaníliás cukor
  • egy csipet só
  • 1 teáskanál tejföl


A töltelékhez

  • 450 g túró
  • 1 kis doboz tejföl (mínusz az az egy teáskanál, amit a tésztába tettem)
  • 150 g cukor (ízlés szerint változtatható)
  • 2 evőkanál kukoricadara (búzadara)
  • 2 tojás
  • 1/3 üveg lekvár (én őszibarackot használtam)
  • fél citrom reszelt héja
  • vaníliás cukor
  • egy csipet só

turos_racsos_suti.JPG

Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, harmadát félretesszük a rácsozáshoz. A maradékot kinyújtjuk és vajazott, lisztezett tepsibe tesszük.
  2. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájából elveszünk kb. 3 teáskanálnyit, majd azzal kenjük meg a rácsot.
  3. Majd a sárgákat összekeverjük a túróval, a tejföllel, a citromhéjjal, a vaníliás cukorral, a cukorral és a kukoricadarával.
  4. A fehérjéket habbá verjük egy kevés cukorral és egy csipet sóval. Majd belekeverjük a túrós masszába.
  5. A tölteléket a tésztára öntjük és elsimítjuk.
  6. Rákenjük a lekvárt.
  7. A félretett tésztát kinyújtjuk, vékony csíkokat vágunk belőle és berácsozzuk a süti tetejét.
  8. A rácsot tojással megkenjük és 180 fokra melegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük

turos_racsos_suti6.JPG

Narancsos-citromos süti, zabpehellyel

2013.12.09. 22:46 - Rim

Címkék: narancs sütemény desszert desszertek

Dóri csokis-meggyes sütit kért. Így született a narancsos-citromos-zabpelyhes :D

Nincs épp meggyszezon, remélem, így megbocsájtható a dolog.

narancsos_citromos_suti.jpg

Hozzávalók

  • fél csomag sütőpor
  • csapott kávéskanál szódabikarbóna
  • 8 evőkanál cukor
  • fél citrom leve és héja
  • 9 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál kis szemű zabpehely
  • 2 közepes narancs héja, 1 narancs leve
  • 1 tojás
  • 1 dl tej

Elkészítés:

A tojást habosra keverjük a cukorral.

Belereszeljük a narancsok és a citrom héját, hozzáadjuk a levüket is.

Beletesszük a sütőport és a szódabikarbónát.

Belekanalazzuk a lisztet. 2-3 kanállal tettem bele egyszerre, összekevertem, majd jöhetett az újabb adag.

Következő a zabpehely.

Végül hozzáöntjük a tejet is.


Én egy őzgerinc formába öntöttem és kb. 35 perc alatt megsütöttem. (tűpróba)

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy eredetileg kellett volna bele 8 dkg vaj, de azt elfelejtettem beletenni... Nem tudom, azzal milyen lett volna, de így finom, szerintem. Meglátjuk, mit szól Dóri holnap.

narancsos_muffin_lekvarral.jpg

Talán egy kis lekvár nem árt neki :)

Lekvárt ajándékba!

2013.12.04. 16:37 - Rim

Címkék: ötletek desszert lekvár jam desszertek

Screen Shot 2013-12-04 at 16.25.54.png

 

 

Almalekvár

 

almalekvár.JPG

Gyömbéres mandarinlekvár

Mandarinlekvár2.jpg

Diétás citromlekvár

dietas-citromlekvar.jpg

Nem diétás citromlekvár

citromlekvár.jpg

Narancslekvár

narancslekvar.jpg

 

Alma-narancslekvár

narancs_alma_lekvar.jpg

 

Körtelekvár

kortelekvar.jpg

 

Narancslikőrös sütőtöklekvár

sutotok_lekvar_n.jpg

Sütőtöklekvár

1_pumpkin_jam_sutotok.jpg

 

 Birslekvár

birslekvar_2.jpg

 

 

Receptek a képekre kattintva

 

Mikulást télapóra

2013.12.02. 18:24 - Rim

Címkék: télapó ötletek ötlet sütemény desszert miklás

mikulas-brownie.jpg

6_mikulsa_torta.jpg

mikuls_sziv_formabol.jpg


8_karacsony_cupcakes.jpg

7_Mikulas-Cupcakes.jpg

santa-claus-cake_.jpg

mikulas_linzer.jpg

9_keksz_mikulas_csillag.jpg

11_eper_telapo.jpg

10_Télapó.JPG

Adventi koszorú mézeskalácsból

2013.11.29. 12:30 - Rim

Címkék: advent ötletek ötlet koszorú mézeskalács

mzeskalcs-adventi-koszor-egyszerbb-piros-fehr.jpg

17_mezeskalacs_koszoru.jpg

13_keksz_koszoru.jpg

18_Adventi mézeskalács koszorú.jpg

16_mezeskalacs_koszoru.jpg

12_mezeskalacs_koszoru.jpg

10_mezeskalacs_gyertya.jpg

14_Mzes-adventi-koszor-nagy-indamints.png

15_adventi_koszoru_mezeskalacs.jpg

7_mezeskalacs_koszoru.jpg

4_Mzes-adventi-koszor-Pfrnynak-2010.jpg

6_mezeskalacskozortu.jpg

9_mezeskalacs_koszoru.jpg

8_mezeskalacs_egyszeru.jpg

2_mezeskalacs.JPG

5_palocnapok_2009_007.jpg

3_IMG_7738a.JPG

Gyümölcshabos cheesecake brownie

2013.11.26. 12:49 - Rim

Címkék: gyümölcs sütemény desszert brownie cheesecake cheesecake brownie

Igen, emlékszem, hogy néhány napja azt írtam, hogy nem vagyok egy cheesecake rajongó... úgy tűnik, mégis alakul a dolog :)

Amikor megláttam a képet erről a sütiről itt, tudtam, hogy muszáj kipróbálni. Nem is csalódtam - isteni finom!

cheesecake_brownie_v7.jpg

Mivel nincs épp málnaszezon, mélyhűtött vegyes bogyós gyümölcsöt használtam.

Screen Shot 2013-11-26 at 12.47.27.png

Mivel nekem úgy tűnt, kicsit vékony a brownie réteg az eredeti receptben, vastagabbat készítettem. Szerintem nem baj. Bár kép alapján érte olyan kritika, hogy vastag. Ízlések és pofonok... :)

- - - Azóta kipróbáltam vékonyabb brownie réteggel, és talán tényleg jobb úgy :) szóval módosítottam a receptet, ezek már a vékonyabb brownie réteg mennyiségei. - - -

Tehát a recept

Brownie

70 g étcsokoládé (min. 60%-os)

70 g vaj

70 g cukor

1 nagy tojás

30 g liszt

Cheesecake

200 g tejszínes krémsajt (most az Aldi saját márkás termékét használtam)

2 evőkanál tejföl

fél evőkanál liszt

75 g cukor

1 tojás

vaníliás cukor/vanília aroma

Hab

150 g gyümölcs (málna/bogyós gyümölcsök)

100-150 ml tejszín

1-2 evőkanál cukor

cheesecake_brownie.jpg

Elkészítés

Először elkészítjük a brownie alapot

A csokit kis lábasban megolvasztjuk.

Hozzáadjuk a vajat és a cukrot is.

Levesszük a tűzről és amikor nagyjából kihűlt, belekeverjük a tojást és a lisztet.

A kivajazott - 18 cm-es tortaforma, jelen esetben - formába öntjük.

Előmelegítjük a sütőt 170 fokra.

Majd a sajttorta rész következik

A krémsajtot a cukorral habosra keverjük.

Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a tejfölt, a lisztet és tovább keverjük.

Végül a tojást is hozzáadjuk. 3 percig keverjük alacsony fokozaton.

A keveréket ráöntjük a brownie réteg tetejére.

Betesszük a sütőbe és 25-30 percig sütjük. Akkor jó, ha a sajttorta réteg közepe még egy kicsit kocsonyás.

Ha megsült, a sütőben hagyjuk kihűlni!


Közben elkészítjük a habot

A friss vagy fagyasztott gyümölcsöt összekeverjük a cukorral és közepes lángon 5–10 percig rotyogtatjuk. Lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

A tejszínt habbá verjük. A hideg gyümölcspépet belekeverjük.

Screen Shot 2013-11-26 at 12.41.54.png

Amikor a sütemény teljesen kihűlt, a habot a tetejére tesszük.

Sajttorta

2013.11.22. 22:02 - Rim

Címkék: desszert krémsajt sajttorta cheesecake

Őszintén szólva nem vagyok egy nagy sajttorta rajongó (eleve a neve...). Persze megeszem, hiszen süti :), de magam miatt nem sütöttem volna. Ám anyunak vittem a múltkor a Dynamobake-ből, és nagyon ízlett neki. Nyilván olyan jót nem tudok, mint Bea, de azért ez sem lett rossz. (igaz, a külseje hagyott némi kívánnivalót maga után :)

sajttorta.jpg

A HVG receptet követtem, jól jöttek a tippek is. Egy dologra nem hívta fel a figyelmet: a kapcsos tortaformából kicsöpög a vaj, és irtózatos szaggal odaég a sütő aljára :o Szóval érdemes körbetekerni a forma alját alufóliával vagy sütőpapírral.

Hozzávalók - 24 cm-es tortaformához

Alap:

  • 25 dkg darált keksz (én Zabfalatokat  használtam)
  • 10 dkg vaj + vaj a forma kikenéséhez

Krém:

  • 60 dkg natúr tejszínes krémsajt (Az Aldiban kapható dobozos natúr krémsajt tökéletes, szerintem. Persze elvileg a Philadelphia a legjobb... :)
  • 15 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 1,5 evőkanál finomliszt, 
  •  vaníliás cukor (eredetileg: 1 rúd vanília kikapart magja, vagy 2 evőkanál vanília esszencia)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 dl tejföl

 

Én 18 cm-es tortaformát használtam, azért minden mennyiséget elharmadoltam.

 

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 170 fokra.

1. Először elkészítjük a torta tésztáját. Ehhez a vajat felmelegítjük, kicsit visszahűtjük és összekeverjük a darált keksszel.

2. Egy 24 cm-es kerek tortaformát kikenünk vajjal, kibélelünk sütőpapírral és az aljába nyomkodjuk a vajas-kekszes tésztát.

3. Betesszük a sütőbe és 5 perc alatt aranysárgára sütjük.

4. Alacsony fordulatszámon elektromos mixerrel keverjük simára a sajtkrémet a cukorral, a tejföllel és a liszttel.

Valakitől azt hallottam, hogy 3 percig kell keverni, úgyhogy én addig kevertem :)

5. Adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a vaníliát, majd egyenként a tojásokat is. Amikor már az összes hozzávaló benne van, még kicsit keverünk rajta. 

 

sajttorta_cheesecake.JPG

6. Ha kihűlt az alap, akkor öntsük rá a sajtkrémet. Az előmelegített sütőben 160 fokra visszavéve a hőmérsékletet körülbelül 45-50 percig süssük.

7. Akkor jó, ha a széle már megszilárdult, a közepe még kocsonyás, nedves. Zárjuk el a sütőt, és nyitott sütőajtó mellett várjuk meg, amíg kihűl, csak utána vegyük ki.

8. A kihűlt tortát egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap elvisszük ajándékba és szeleteljük :)

 

Vendégségben, a kis ráncos :)

sajttorta_puspokkenyerrel.jpg

 

Tippek és trükkök szintén a HVG-ről.

"A sajttorta készítésénél az egyik leggyakoribb szépséghiba, hogy a teteje repedezett lesz. Ennek három oka lehet. Az egyik, ha a torta krémjét gyorsan verjük fel, így túl sok levegő kerül bele. Vigyázzunk arra, hogy a sajttorta alapot mindig alacsony fordulatszámon, lassan keverjük ki, a cél csak az, hogy egynemű, homogén, krémes állagot kapjunk.

A másik oka a repedéseknek, a sajttorta túlsütése, ami viszonylag gyakran előfordul. Ugyanis a legtöbb háziasszony arra gondol, akkor jó a torta, ha a teteje enyhén megpirul – ez a sajttorta esetében nem igaz! Elég, ha a tészta megkeményedik, a sajtkrém pedig a szélén már szilárd, de a közepén még kicsit nedvesnek, nyersnek látszik. Ha óvatosan megmozgatjuk a formát, lehet, még kicsit kocsonyásan mozog is. A sajttortának ekkor lesz tökéletes állaga. Így bátran zárjuk el a sütőt, ha eléri ezt az állapotot. Viszont ne vegyük ki rögtön, hanem hagyjuk nyitott sütőajtó mellett kicsit hűlni. Amíg hűl, megszilárdul, a tészta puha lesz a nedves krémtől, és biztosan nem fog megrepedezni a torta teteje. A harmadik ok, ha nem zsíroztuk ki alaposan a tortaformát. Ilyenkor, ha leválasztjuk a kapcsos kerek formát, odaragad a torta, és megrepedhet. Tehát, ne sajnáljuk a vajat a kikenéshez."

Plusz 1:
Ha kapcsos tortaformában sütöd, akkor a kilógó sütőpapírt hajtsd vissza, vagy tekerd körbe alufóliával, hogy ne tudjon kifolyni az alapból a vaj.

Máktorta

2013.11.15. 20:12 - Rim

Címkék: torta mák linzer sütemény desszert máktorta

Igen, megint Csabinál jártunk... :)

maktorta_egyszeruen.jpg
Szóval újabb variáció mákos sütire. Ez:

Hozzávalók

tészta

- 100 g vaj

- 50 g cukor

-150 g liszt

- 1 csomag vaníliás cukor

- csipet só

töltelék

- 5 tojás

- 150 g őrölt mák

- 150 g cukor

- 1 citrom héja és mondjuk a felének a leve

- ízlés szerint vörös áfonya, mazsola, stb.


Elkészítés

- a sütőt előmelegítjük 180 fokra (hőlégkeverés)

- A vajat, lisztet, cukrot összegyúrjuk, és a tészta már készen is van. Kinyújtjuk és beletesszük a tepsibe, sütőformába, amit kivajaztunk.
(én egy 18 cm-es tortaformát használtam)

maktorta_alap.png

- A töltelékhez a tojásokat szétválasztjuk.

A tojássárgákat jól kikeverjük a cukorral.

maktorta_fazis_1.png

Belereszeljük a citromok héját, belenyomjuk a fél citrom levét (kóstoljuk meg, lehet, hogy több kell)

Összekeverjük a mákkal (és pl.az vörös áfonyával)

maktorta_afonyaval.png

A fehérjéket kemény habbá verjük. Ezt is belekeverjük a masszába, de ezt már nem elektromos habverővel, hanem mondjuk egy spatulával, fakanállal.

makos_sutemeny.pngmakos_suti.png

A masszát ráöntjük a tésztára. Mehet a sütőbe.

maktorta_formaban.png

Kb. 10-15 percig 180 fokon sütjük, majd visszavesszük a hőfokot 160 fokra, és még kb. 40 percet sütjük. (tűpróba)

Mivel az én formám kicsi, ezért jó magas lett a töltelék. Ha laposabb, akkor hamarabb megsül, szóval nézzetek rá gyakrabban :)

maktorta_elkeszult.png

maktorta_szeleteles.png

Mindenkinek ízlett.

Persze annyi unicum után nem csoda ;-)

Sütőtökkrémes torta

2013.11.10. 21:12 - Rim

Címkék: torta sütőtök tejszín sütemény desszert desszertek zabpehelyliszt

A quiche-hez vásárolt sütőtök fele megmarad, ráadásul már egy ideje motoszkál a fejemben, hogy sütőtökből is kellene valami édességet készíteni. Elkészült :)

sütőtök_krémes_torta [640x480].jpg

A tészta az egyszerű joghurtos süti narancsosítása és zabpehelylisztesítése (mivel nem jellemző módon elfogyott itthon a liszt :/ )

Hozzávalók:

tészta:

1 pohár natúr joghurt/kefir

3/4 pohár olaj

1 és 1/4 pohár cukor

1,5 pohár sima liszt

3/4 pohár zabpehelyliszt

2 nagy tojás

3/4 csomag sütőpor

1 narancs héja

csipet só

töltelék

500 g sütőtök

1 dl tejszín

50 g vaj

1 evőkanál méz

Elkészítés

A tészta hozzávalóit összekeverjük, és egy 18 cm-es tortaformában 180 fokon 35-40 perc alatt megsütjük.

sütőtök_krém_torta [640x480].jpg

Közben elkészítjük a krémet:

a sütőtököt félbevágjuk, kimagozzuk, és sütőben megsütjük.

A tejszínt felverjük.

A vajat kihabosítjuk.

Beletesszük a megsült sütőtök belsejét és a mézet.

Végül a felvert tejszínhabbal is összekeverjük.

sütőtök_krém [640x480].jpgsütőtök_krém_tejszín [640x480].jpg

Amikor a tészta langyosra hűlt, 3 részre vágjuk és megvárjuk, míg teljesen kihűl.

torta_toltelek_nelkul [640x480].jpg

Ha ez megtörtént, megkenjük a krémmel.

sütőtökös_töltelék [640x480].jpg

sütőtökös_süti [640x480].jpg

Végül kiderül, hogy a szomszéd néninek pár napja volt a születésnapja, így kapunk tőle egy pohár Cinzanót :)

sutotok_torta_marika [640x480].jpg

Sütőtökös bacon-ös quiche

2013.11.10. 11:23 - Rim

Címkék: sütőtök quiche

Most nincs történet, csak egy recept :)

sutotok_quiche_kezdet_1.jpg

Hozzávalók

Tészta

- 200 g liszt

- 100 g vaj

- kb. 1 dl víz

- 1 csipet só


A töltelékhez

- 500 g sütőtök

- 100 g bacon

- egy kicsi hagyma

- 4 tojás

- 1 doboz tejföl

- bors

- szerecsendió

Elkészítés

1. A sütőtököt meghámozzuk, felkockázzuk, egy serpenyőbe tesszük. A hagymát és a bacont is felvágjuk, és azt is a serpenyőbe tesszük. Addig pároljuk, míg puha nem lesz a tök. (kb. 15 perc)

2. Közben elkészítjük a tésztát, ami nem túl bonyolult :) A lisztbe sót teszünk és összegyúrjuk a feldarabolt vajjal és a vízzel.

3. Elméletileg hűtőbe kellene tenni a tésztát legalább fél órára, de én nem tettem, hanem rögtön kinyújtottam, betettem a formába, megszurkáltam és elősütöttem 180 fokon 10 percig.

4. Közben egy tálban kézi habverővel összekevertem a tojást a tejföllel és a fűszerekkel.

5. Amikor a tészta langyosra hűlt, beletettem a sütőtökös keveréket, ráöntöttem a tojásos keveréket, és 180 fokon 30 percig sütöttem.

sutotokos_quiche_1.JPG

sutotok_bacon_quiche.JPG

Fehér csoki krémes csokitorta

2013.10.24. 17:58 - Rim

Címkék: torta sütemény desszert fehér csoki

Már egy ideje izgatott ez a fehér csoki krém dolog. Egészen pontosan azóta, amióta a Dynamobake-ben ettem Barbi tortát.

Persze olyan jót nem tudok csinálni, mint az ottani sütik, így aztán valami egyszerűbbel próbálkoztam. Nem lett rossz :)

fehercsoki_kremes_torta.jpg

Tehát a tészta kakaós, a krém pedig fehércsokis. Mivel azonban nem sikerült éppen a legszebben bevonni a fehércsokis krémmel a tortát, került rá egy étcsokival, túlvert tejszínnel készült réteg is. Merthogy megint sikerült túlverni egy adag tejszínt...

Tészta

Hozzávalók:

1 pohár natúr joghurt

1 pohár olaj

2 pohár cukor

2,5 pohár liszt

0,5 pohár kakaópor

3 tojás

1 csomag sütőpor

csipet só

Elkészítés

Az összes hozzávalót összekeverjük.

Egy 18 cm-es tortaformát körbetekerünk nedves ronggyal/konyharuhával, amit biztosítótűvel rögzítünk -- hogy szép magas és egyenes tetejű legyen a torta.

Majd (vagy előtte :) kivajazzuk a tortaformát.

egyenes_torta.jpgmagas_torta.jpg

180 fokos sütőben sütjük úgy 15-20 percig, majd visszavesszük a hőfokot 160 fokra, és még legalább 30 percet sütjük. Mindenképp ellenőrizzük késsel, hústűvel, mert a közepe elég lassan szilárdul meg.

Krém

Hozzávalók:

125 ml habtejszín

190 g fehér csoki

50 g vaj

Elkészítés

A tejszínt melegítsük fel (ne forraljuk!!)

Majd az összetördelt fehér csokit dobáljuk bele, és kevergessük, míg felolvad.

Miután  langyosra hűlt, keverjük bele a vajat (Én kézi mixerrel csináltam)

 

Étcsokis réteg (ezt akkor készítsük el, amikor már összeállt a torta és megszilárdult a fehér csoki réteg)


Két evőkanálnyi a túlvert tejszínből képződött vajjal. Fél tábla csoki.

Összeolvasztjuk a kettőt, és kész :)

Összeállítás

A kihűlt tortát 3 felé vágjuk.

Az egyes rétegeket megkenjük a fehércsokis krémmel.

Az oldalát és a tetejét is megkenjük a maradék krémmel.

Hűtőbe tesszük.

Amikor megszilárdul a krém, jöhet rá az étcsokis réteg. Langyosan kenjük rá.

Ez lett a vége:

fehercsokis_torta.jpg

Zöld teás (matcha) keksz

2013.10.24. 15:08 - Rim

Címkék: keksz sütemény desszert zöld tea matcha

Első találkozásom a matchával a Marumoto teázóban történt - mégpedig Matcha Milk formájában, amibe azonnal beleszerettem. Így aztán egy drága embertől kaptam is egy adag matcha port, hogy otthon is elkészíthessük a finomságot.

Aztán persze túl sok matcha milk nem készült, viszont kíváncsi voltam, mire lehet még használni ezt a gyönyörű zöld port. Szintén a Marumotoban láttam, kóstoltam néhány isteni sütit, de azok megugorhatatlannak tűntek - így maradt a zöld teás keksz :)

Zold_teas_keksz_matcha.jpg

Ami egyáltalán nem bonyolult. Nézzétek!

A recept a Lila Fügéről van.

Hozzávalók:

15 dkg kristálycukor kissé ledarálva
15 dkg vaj
22 dkg liszt
3 tojássárgája
1 1/2 ek matcha
8 dkg kristály/sütőcukor a díszítéshez

Elkészítés:

1. A lágy vajat a cukorral és a matchával krémesre keverjük.

2. A lisztet fokozatosan hozzáadjuk.

3. Végül a tojássárgákat egyesével belegyúrjuk a masszába.

4. Egy fóliába, mélyhűtőzacskóba csomagolva kb. fél órára a hűtőbe tesszük.

5. Előmelegítjük a sütőt 160 fokra.

6. A tésztát kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. (természetesen bármilyen formájú kekszeket készíthetünk. Keksznyomdával akár feliratosat  is! :)

7. A kiszaggatott kekszeket cukorba forgatjuk, ha akarjuk, majd 12-14 perc alatt megsütjük. (Vigyázat, könnyen megég - tapasztalatból mondom :o Amikor még viszonylag puha és zöld, akkor jó. Ahogy hűl, szilárdul)

zold_teas_massza.jpg

zold_teas_keksz_nyers.jpg

zold_Teas_keksz.jpg

zold_Teas_keksz_kesz.jpg

Önálló portré sajnos nem készült a kekszekről egyszer sem. De elképzelhető, hogy még fog :)

Csokis süti Cointreau-vel

2013.08.26. 16:30 - Rim

Címkék: csoki narancs sütemény desszert narancslikőr cointreau desszertek

Cointreau_torta.jpg

Hozzávalók

250 g liszt

2 dl víz

100 g étcsokoládé

110 g vaj

200 g cukor

100 g marcipán

2 tojás

1 tk sütőpor

1 tk szódabikarbóna

1 csipet só

1 kis doboz tejföl

1 dl Cointreau

Cointreau_desszert_hozzavalok.jpg

Elkészítés

1. Kivajazzuk, kilisztezzük a tepsit, és 180 fokra előmelegítjük a sütőt :)

2. Gőz fölött megolvasztjuk a felkockázott vajat, darabokra tört csokit és a szétmorzsolt marcipánt.

3. Hozzáadjuk a forró vizet

4. Hozzákeverjük a tojássárgákat

5. A tejfölt összekeverjük a szódabikarbónával

6. A lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral

7. Amikor langyosra hűlt a csokis krém, belekeverjük a tejfölös keveréket.

8. Hozzáadjuk a Cointreau-t.

9. Majd a lisztes keveréket.

10. Végül felverjük a tojásfehérjéket, és azt is elkeverjük a masszában.

11. A sütőformába öntjük és 180 fokos sütőben megsütjük.

Az eredeti recept 50 percet ír. Mivel én több részletben sütöttem meg a masszát, nem lett olyan magas a sütemény - így nekem 20 perc alatt megsült.

narancslikor_olvasztas.jpgnarancslikor_suti_elkezsites.jpg

Szerintem egy narancs héja bőven elfért volna még benne - de sajnos nem volt otthon.

Narancslikoros_sutemeny.jpg

Így is nagyon finom lett :)

Jóvágású dinnyék

2013.08.01. 16:38 - Rim

Címkék: ötletek dinnye

star_watermelon_fruitsalad.jpg

dinnye_szendvics.jpg

dinnye_virag.jpg

dinnye_torta.JPG

dinnye_poharon.jpg

dinnye_csillag.jpg

dinnye_salata.jpg

dinnye_kenyer.jpg

gyumolcs_kocka.jpg

angry-bird-gyumolcs.jpg

dinnye_betuk.jpg

Források a képekre kattintva

Állat zöldségek

2013.07.31. 18:14 - Rim

Címkék: gyümölcs állat ötletek dinnye zöldség

karfiolkutya.jpg

eper_eger.jpg

kacsa_zoldseg.jpg

pingvin_zoldseg.jpg

narancs_cica.jpg

korte_hattyu.jpg

banan_delfin.jpg

teknos_1.jpg

zoldseg_barany.jpg

watermelon-shark.jpg

http://hetrend.blog.hu/2012/10/17/allati_kajak

Heti menü 26. hét

2013.06.28. 15:25 - Rim

Címkék: leves menü főétel heti menü

26_heti_menu.jpg

Málnás-bazsalikomos brownie:

http://bistrohome.blogspot.hu/2013/05/malnas-bazsalikomos-brownie.html

Bodzás ötletek

2013.05.17. 16:00 - Rim

Címkék: ötletek bodza bodzaecet bodza szörp ehető virág bodza virág bodza lekvár bodza bogyó bodza jam

A hosszú hétvége tökéletes bodzás receptek elkészítéséhez. Ill. a városlakóknak szmogmentes bodza felkutatására :)

BODZAVIRÁGBÓL

Sült bodzavirág chillivel

budzavirag_palacsintatesztaban.jpg

Bodzás cukor

bodzas_cukor.jpg

Bodzavirágecet

bodzaecet.jpgRecept

  1. A leszedett bodzavirágot hideg vízzel leöblítjük, majd csokorba fogva kirázzuk (ízlés szerint elhagyható lépés).
  2. A vastag, zöld szárakat kivágjuk. A virágokat jól zárható befőttesüvegbe tömjük, és jól összenyomjuk. Majd felöntjük fehérborecettel vagy almaecettel, és légmentesen lezárjuk. (Egy 720 ml-es befőttesüvegben 0,5 liter ecet érlelhető, a többi térfogatot a virág teszi ki.)
  3. Kb. 1 hónapig sötét, hűvös helyen tartjuk; időnként megforgatjuk.
  4. Leszűrjük, és az ecetet lezárt üvegekben tároljuk. Többszöri ülepítéssel és szűréssel jól eltávolítható belőle a virágpor.

http://dulmina.blogspot.hu/2008/05/bodzaecet.html

Bodzaszörp

bodzaszorp.jpgRecept

  • 6-8 tányér bodzavirág
  • 400 g világos (nád)cukor
  • 4-6 db citrom
  • 4 l víz
  1. Vizsgáljuk meg, hogy a virágzatokban nem bújt-e meg egy-két bogár, majd folyó vízzel gyorsan mossuk át.
  2. Tegyük a vizet egy zárható tálba és ebbe rakjuk bele a cukrot meg a virágokat.
    A citromok felét facsarjuk ki és keverjük bele, a másik felét mossuk meg és vékony karikákra vágva tegyük bele a tálba.
  3. Pár napig néha-néha keverjük meg a szörpöt, amíg a cukor feloldódik benne, majd szűrjük le és tegyük üvegekbe.
    Ízlés szerinti higításban fogyasszuk.

http://www.nosalty.hu/recept/bodzaszorp

 http://hvg.hu/panorama/20110522_legjobb_bodzaszorp_recept 

 

Bodzatea

bodzatea.jpg

Szedjük le a bodza kinyílott virágait, és szárítsuk meg szellős, meleg helyen.

A megszáradt virágot szedjük le a szárakról és vászonzsacskóban tároljuk télire. Jó teát készíthetünk belőle, ha leforrázzuk. Mézzel ízesítve, melegen, hidegen egyaránt jó.

Bodzaleves

bodzaleves.jpg

Nyári bodzaleves. A bozdabogyókat (1/2 l) szitán áttörjük, 1/2 l vízzel, 4-5 evőkanálnyi cukorral felfőzzük. 2 dl fehérborral, kávéskanál citromlével ízesítjük. Jéghidegen tálaljuk.

http://terebess.hu/tiszaorveny/vadon/bodza.html

 

BODZABOGYÓBÓL

Bodzabogyólekvár

elderberry_jelly.jpeg

http://www.kulinarisvilag.hu/hun/receptek/bodzabogyolekvar

Bodzabogyó szörp

elderberry-syrup.jpg

Recept

3 kg szemezett bodzabogyót porcelán vagy kőedénybe téve néhány napig állni hagyunk. Utána megtörjük, és a levét átszűrjük. Minden literhez 1 kg cukrot adunk, addig főzzük, míg sűrűsödni nem kezd. Forrón üvegbe töltjük, és lekötve száraz gőzbe tesszük. Vízzel hígítva kiváló üdítőital, de a fél liter tejjel összemixelt 1 dl bodzaszörp is kitűnő italnak számít.

http://terebess.hu/tiszaorveny/vadon/bodza.html

Bodzamártás

CranberryOrangeElderberrySauce-1024x764.jpg

Recept

1/2 kg szemezett, érett bodzabogyót megmosunk, porcelán vagy kőedénybe rakjuk, 1/2 l borecetben egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap szitán leszűrjük, jól lecsöpögtetjük. A bogyókat durvára darált borssal, gyömbérgyökérrel vagy szegfűszeggel, fahéjjal, néhány apró fej vöröshagymával és reszelt citromhéjjal ízesítjük. A masszát 6-8 percig állandó keverés közben főzzük. Lehűlés után szitán áttörjük, üvegbe töltjük. Halételek pikáns mártásaihoz nélkülözhetetlen.

http://terebess.hu/tiszaorveny/vadon/bodza.html

 

 

Bodza íz

Screen shot 2013-05-17 at 15.29.33.png

Hozzávalók:
1 kg szemezett bodza bogyó,
1/2 kg cukor,
1 citrom leve, 
1tasak 3:1 zseléfix

A bodza bogyót sűrű szitába tesszük és átmossuk, majd lecsepegtetjük. Lábosba szórjuk, hozzáadjuk a cukrot és a zseléfixet. Elkeverjük, majd lassú tűzön felfőzzük. Mikor felfőtt, rúdmixerrel kicsit átmixeljük és tovább főzzük még kb. 20 percet. Mikor megfőtt a lekvár, üvegekbe töltjük, lezárjuk és melegben kidunsztoljuk. Nagyon finom, ízletes lekvár lesz belőle. Még egy apró utóirat: Mivel sok, apró, pici magocskát tartalmaz, aki nem szereti magosan, annak érdemes átszűrni.

http://illeskriszkonyhaja.blogspot.hu/2011/08/bodza-iz.html

Bodzalikőr

1 liternyi bodzabogyó, 2 liter víz, 1 kg cukor, 1 rúd vanilia, 6 szegfûszeg, kevés szerecsendió, 1 citrom, fél liter tisztaszesz.

A bodzát a vízzel és a cukorral fél órán át fõzöm. A levét leszûröm, hozzáadom a fûszereket és a citromlevet, majd újabb órán át fõzöm. Ezután újra leszûröm és elkeverem a finomszesszel. Üvegekbe töltöm.

http://recept.grocceni.com/bodzalikor.html

Heti menü 20. hét

2013.05.10. 14:57 - Rim

Címkék: epertorta heti menü

20_heti_menu.jpg

Egy epertorta recept:

mascarponés:

http://katasztrofa-konyha.blogspot.hu/2013/05/epres-mascarpones-torta.html

tejszínes mascarponés:

http://hetrend.blog.hu/2012/07/17/epertorta_tulvert_tejszinnel

Heti menü 19. hét

2013.05.03. 14:58 - Rim

Címkék: leves főétel heti menü

19_heti_menu.jpg

http://hetrend.blog.hu/2013/02/27/tartlet_mini_pite_tortacska

Orgonás receptek

2013.04.30. 15:22 - Rim

Címkék: ötletek édesség anyák napja orgona ehető virág

Ha anyák napja, akkor orgona!

Mi lenne, ha idén más formában kapnák meg az anyukáink?! :)

lilac-parfait-ingredients.jpg

ORGONÁS CUKOR

orgons_cukor.jpgRecept: http://www.makkakonyha.com/2009/04/orgonaszuret.html

ORGONAZSELÉ

orgonazselé.jpgRecept: http://www.makkakonyha.com/2009/04/orgonaszuret.html

ORGONA FAGYI

orgonafagylalt.jpg

recept: http://napmatka.blogspot.hu/2009/04/orgonafagylalt.html

ORGONALEKVÁR

orgonalekvár.jpg

recept: http://napmatka.blogspot.hu/2009/04/orgonafagylalt.html

KANDÍROZOTT ORGONA

Kandírozott orgona.jpg

Recept:

Az eljárás kis türelmet igényel. Egy kis tálkában üssünk fel egy méretes tojásfehérjét és pár csepp vízzel verjük fel amíg éppen csak elkezd habosodni, azaz könnyebb, oldottabb állapotba kerül, ez lesz ugyanis a ''ragasztó''. Egy másik tálkába tegyünk nagyon finom kristálycukrot. A megmosott, megszárított és száráról lecsípett virágokat egyenként egyik kézzel megfogva, kis ecsettel minden oldalán kenjük meg a fehérjével, de ne kenjük túl! Majd óvatosan mártsuk a cukorba úgy, hogy minden oldalát érje, ezután helyezzük őket zsírpapírral kibélelt tálcákra és hagyjuk teljesen megszáradni. Ez történhet a napon is, esetleg a tornácon, vagy jól szellőző helyiségben. Ez 12-36 órát is eltarthat, a helyiség páratartalmától függően. Gyorsíthatjuk a száradást, ha a tálcákat enyhe, 50-60 °C-ra beállított légkeverős sütőbe tesszük, kissé nyitott ajtó mellett - így néhány óra is elegendő. A teljesen száraz cukrozott virágokat, légmentesen lezárt tartókban, akár fél évnél tovább is eltarthatjuk.

Nagyon jól használhatóak gyümölcskenyérbe, túrótortába, édességek és vadételek díszítésére, és önmagában ropogtatva is.

Forrás:

http://antalvali.com/viragos_receptek_orgonara_komponalva

 

CSOKINYALÓKA ORGONÁVAL

csokinyaloka_orgona.jpg

Recept:http://katucikonyha.blogspot.hu/2012/12/viragos-csokoladenyaloka.html

 

ORGONALEVES

orgona_Bistro_at_home.jpg

 Forrás, recept:

http://bistrohome.blogspot.hu/2013/05/orgona-kremleves.html

 

 

 

MÉG TÖBB EHETŐ VIRÁG:


http://hetrend.blog.hu/2013/03/20/eheto_viragok_156